Dell's XPS 13 met OLED is liefde op het eerste gezicht

Inhoudsopgave:

Dell's XPS 13 met OLED is liefde op het eerste gezicht
Dell's XPS 13 met OLED is liefde op het eerste gezicht
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Dell's XPS 13 is nu verkrijgbaar met een OLED-scherm.
  • OLED's uitstekende contrast en diepe, inktzwarte schaduwen vernietigen LCD-schermen.
  • Helderheid en HDR-prestaties zijn nog steeds de achilleshiel van OLED.
Image
Image

Dell's XPS 13 is nu verkrijgbaar met een OLED-scherm, en het is prachtig.

OLED blijft vreemd zeldzaam onder laptops. Alle populaire telefoons van vandaag, waaronder Apple's iPhone en Samsung's Galaxy-lijn, hebben het omarmd in een warme, donzige, contrastrijke knuffel. Toch hebben maar weinig laptops dezelfde stap gezet, en de laptops die dat wel hebben gedaan, zijn doorgaans grote, krachtige 15-inch modellen die bedoeld zijn voor een nichepubliek.

Een week met de OLED van de Dell XPS 13 liet me wensen dat de technologie gemakkelijker beschikbaar was op moderne laptops. Maar de aankomst in de XPS 13 is misschien een geval van too little, too late.

Waarom OLED?

OLED is zelfemitterend, wat betekent dat elke individuele pixel zijn eigen licht creëert. Dit betekent ook dat elke pixel volledig kan worden uitgeschakeld, waardoor een diep, abyssaal zwart wordt bereikt dat een typisch LCD-paneel niet kan evenaren.

De meeste high-end laptops hebben geweldige beeldschermen: de MacBook Pro 13, Microsoft Surface Laptop 4 en eerdere Dell XPS 13 kunnen allemaal indruk maken met heldere, levendige beelden. Toch mislukken ze bij het weergeven van foto's of donkere, sfeervolle films.

De echte concurrentie is niet de MacBook Pro. Het is Apple's iPad Pro 12.9 met het nieuwe Liquid Retina XDR-display…

Sterrenhemel die de oneindige duisternis van de ruimte zou moeten contrasteren met schitterende lichtpunten, ziet er in plaats daarvan wazig uit, alsof er een lichte mist in de opname was geslopen. Dell's XPS 13 met OLED heeft dat probleem niet. Schaduwen hebben echte diepte en bieden een gevoel van aanwezigheid en realisme dat niet wordt gevonden op concurrerende lcd-laptopschermen.

Dit voordeel geldt niet alleen voor 4K-films of foto's met hoge resolutie. Integendeel, ik waardeer het het meest wanneer ik doe wat ik op dit moment doe: schrijven.

De OLED van de Dell XPS 13 ziet er anders uit dan lcd-laptops. Het is alsof het scherm helemaal geen scherm is, maar een pagina gescheurd uit een betoverd hoogglans tijdschrift dat op magische wijze van vorm kan veranderen. Het is gewoon fantastisch.

Het is niet allemaal goed nieuws

Ondanks zijn sterke punten, geef ik toe dat het nieuwe OLED-scherm van de XPS 13 in zijn eigen vertrouwde valkuil v alt. OLED mist vaak de helderheid van LCD-rivalen en Dell XPS 13 lost dit probleem niet op.

Dell stelt de maximale helderheid van de OLED vast op 400 nits, wat het bij mijn testen bijna bereikte. Dat is genoeg voor gebruik in een typische kamer met een bescheiden lichtregeling. Het scherm voelt zelden donker aan.

Dell beweert echter dat het scherm een antireflectiecoating heeft, wat eerlijk gezegd belachelijk is. Ik twijfel er niet aan dat het reflecties dempt, maar zoals bij veel laptops is het niet genoeg: het scherm kan ook als spiegel fungeren om op te frissen voor een videogesprek. De maximale helderheid van de OLED kan niet op tegen de schittering van heldere bovenlichten of een zonovergoten raam.

Image
Image

Dit leidt ook tot teleurstellende HDR. De XPS 13 ondersteunt HDR, maar het springt niet zo uit als op de beste televisies of smartphones van vandaag. Windows dwingt HDR ook standaard uit wanneer een laptop op batterijstroom werkt (het is mogelijk om het aan te zetten door de instellingen aan te passen), wat reizigers die graag films kijken op een laptop zal irriteren.

OLED verschuift ook naar een wit punt dat koel en groen is, en Dell heeft dit probleem niet opgelost. Scènes die afhankelijk zijn van heldere, witte highlights, zoals een besneeuwde bergtop, kunnen er onnatuurlijk uitzien. Ik betwijfel of de meeste eigenaren dit probleem zullen oppikken, maar wanneer de OLED van de XPS 13 zij aan zij wordt geplaatst met een hoogwaardig LCD-laptopscherm (zoals dat op de ThinkPad X1 Carbon), wordt het duidelijk.

Dell XPS 13 versus MacBook Pro versus iPad Pro

OLED's nadelen maken het meer een alternatief dan een directe upgrade, ten opzichte van de kwaliteits-lcd's die beschikbaar zijn in Apple's MacBooks en in Lenovo-laptops. Dell biedt zelfs zijn eigen 500-nit 4K LCD voor de XPS 13, en ik begrijp waarom sommigen ervoor zouden kiezen. OLED is logisch in een thuiskantoor met de juiste lichtregeling, maar een helderder LCD-scherm kan de voorkeur hebben voor op reis.

Een week met de OLED van de Dell XPS 13 liet me wensen dat de technologie gemakkelijker beschikbaar was op moderne laptops. Maar de aankomst in de XPS 13 is misschien een geval van too little, too late.

Dit is niet de onberispelijke overwinning waar Dell en OLED-fans op hopen. En de echte concurrentie is niet de MacBook Pro. Het is Apple's iPad Pro 12.9 met het nieuwe Liquid Retina XDR-display, dat is gebaseerd op Mini-LED-technologie. Het is bijna net zo goed als OLED bij het weergeven van donkere scènes, maar vernietigt het in HDR. Het display van de nieuwe iPad Pro heeft een piekhelderheid van maximaal 1.600 nits, met een volgehouden nits van 600 nits.

Liquid Retina XDR is voorlopig exclusief voor de 12,9-inch iPad Pro, maar zal zeker zijn weg vinden naar andere Apple-producten, waaronder de MacBook Pro. Wat de vraag oproept: als Mini-LED zo goed is, heeft OLED dan een toekomst in laptops en tablets?

Aanbevolen: