De 7 beste processors van 2022

Inhoudsopgave:

De 7 beste processors van 2022
De 7 beste processors van 2022
Anonim

Je eigen installatie bouwen? Uw pc upgraden? Een van de beste processors kan helpen om uw pc van verouderd naar geweldig te maken. Maar de beste processor voor u hangt af van uw specifieke situatie.

Gamers willen op zoek naar een CPU met hogere kloksnelheden die veel RAM ondersteunt, terwijl makers van inhoud misschien een multi-coreprocessor willen met veel RAM en 4K-video-ondersteuning, maar dat hebben ze niet per se nodig die razendsnelle kloksnelheden. Voor degenen die een pc willen voor maximale productiviteit, zou een mid-tier processor voldoende moeten zijn, aangezien zakelijke professionals meestal gewoon iets nodig hebben dat krachtig genoeg is voor multitasking.

Wat je computer ook moet doen, wij hebben de beste processors in verschillende categorieën en prijsklassen voor je. Lees verder om onze topkeuzes te zien.

Beste algemeen: AMD Ryzen 9 5900X

Image
Image

AMD domineert de afgelopen jaren de CPU-markt en de AMD Ryzen 9 5900X is een van de beste aanbiedingen van het merk. Deze chip is een topkeuze uit de nieuwste AMD-generatie, de 5000-serie, en is zeker klaar om uw pc een boost te geven naar de volgende generatie.

De 5900X heeft 12 cores en 24 threads. Het werkt snel, met een basisklok van 3,7 GHz, maar overklokken zorgt voor een maximum van 4,8 GHz. De maximale temperatuur is 90C, wat een beetje lager is dan die van sommige concurrenten, inclusief de andere chips uit de 5000-serie. Geavanceerde koeling wordt aanbevolen bij deze chip, maar houd er rekening mee dat er nog geen koeling is inbegrepen.

De 5900X wordt geleverd met de Zen 3-kernarchitectuur, is klaar voor VR en bevat de Master Utility-software die tools biedt voor afstemming en overklokken. Het levert zeer competitieve resultaten op in bijna elke categorie-gaming, productiviteit en creatie. Bij zowat elke test en vergelijking komt de 5900X bovenaan de lijst te staan.

Hoewel dit echter een geweldige chip is, kan het zijn dat je, als je een systeem voor alleen gaming bouwt, onnodig geld in een chip gooit die het beter zou kunnen doen op gebieden als RAM, stroomvoorziening en randapparatuur. Maar als je een CPU wilt die je de mogelijkheid geeft om alles heel goed te doen, dan is dit de chip die je zoekt.

Base Clock/Boost Clock: 3,7GHz/4,8GHz | Cores/Threads: 12/24 | Socket: AM4

Beste AMD: AMD Ryzen 7 5800X

Image
Image

Onze keuze voor de beste algehele AMD-chip is de AMD Ryzen 7 5800X, omdat deze een goede balans biedt tussen prijs, prestaties en mogelijkheden. Voor veel hobby gamers is dit een prima pasvorm zonder het te overdrijven. De 5800X heeft een adviesprijs van $ 449, wat $ 100 minder is dan de 5900X. Dit brengt meer in je zak voor uitgaven aan RAM en GPU, of misschien de geavanceerde koeling die je nodig hebt voor deze chip.

De 5800X heeft acht cores en kan 16 threads aan. De basisklok is eigenlijk een beetje sneller dan de 5900X op 3,8 GHz, en de maximale overklok is 4,7 GHz, maar houd er rekening mee dat dit aantal voor een enkele core-boost is. Overklokprestaties voor alle kernen zijn afhankelijk van de build van de hele computer. De maximale temperatuur is 90C, wat lager is dan bij veel concurrenten, dus koeling zal erg belangrijk zijn (en er is geen koeling inbegrepen). De chip heeft 105 W vermogen nodig en kan tot 32 GB DDR4 RAM aan.

De 5800X bevat de geavanceerde technologieën die we van AMD gewend zijn, zoals de Zen 3-architectuur en de StoreMI-technologie (die helpt om topprestaties te leveren voor al uw opslag), en de Master Utility om hulp bij overklokken. De 5800X is ook VR-ready, dus je kunt meteen beginnen met gamen en entertainment van het volgende niveau.

Deze chip overtreft veel van de Intel-chips en eerdere AMD-chips op alle gebieden, behalve een paar, en dat zijn voornamelijk een paar frames per seconde (FPS)-tests in bepaalde games. De 5800X is extreem krachtig en capabel op elk gebied, en biedt voldoende veelzijdigheid om zowel voor gamers als makers van inhoud te werken.

Base Clock/Boost Clock: 3,8GHz/4,7GHz | Cores/Threads: 8/16 | Socket: AM4

Beste budget AMD: AMD Ryzen 9 3900X

Image
Image

Als je het meeste uit je geld wilt halen en toch een installatie wilt bouwen waar je trots op kunt zijn, dan is de AMD Ryzen 9 3900X een solide keuze. U hoeft niet altijd al uw geld uit te geven voor de nieuwste en beste CPU, en profiteren van technologie van de laatste generatie die dicht bij de release van een nieuwe generatie ligt, kan u behoorlijk wat geld besparen.

Je kunt de 3900X vinden voor slechts $ 330 in de uitverkoop. Het heeft 12 cores en verwerkt 24 threads. De basisklok van 3,8 GHz kan worden overklokt tot 4,6 GHz op een enkele kern. De maximale temperatuur is 95C, maar met de meegeleverde Wraith Prism en RGB LED-ventilator zou de CPU behoorlijk koel moeten blijven.

De chip kan tot 32 GB DDR4 RAM aan en beschikt over de AMD-technologiesuite, die de Zen 2-kernarchitectuur, SenseMI-technologie, Master Utility en GameCache omvat, die 72 MB cache biedt om de latentie in gamen.

Tijdens het testen presteert deze chip buitengewoon goed in vergelijking met andere chips van de laatste generatie, en zal hij zelden problemen hebben met het verwerken van wat je op zijn pad gooit. Natuurlijk creëert de nieuwste generatie zeker enige afstand in de meeste prestatie- en benchmarktests, maar dit wordt verwacht, en je zou nog steeds je favoriete titels moeten kunnen spelen met de 3900X. Over het algemeen, als je een solide chip wilt voor een geweldige prijs, kun je niet fout gaan met de 3900X.

Base Clock/Boost Clock: 3,8GHz/4,6GHz | Cores/Threads: 12/24 | Socket: AM4

Beste Intel: Intel Core i9-10900K

Image
Image

De Intel i9 10900K wordt verondersteld de ultieme CPU voor gaming en contentcreatie in de Intel-lijn te zijn - een claim waarvan we hebben vastgesteld dat deze voor het grootste deel waar is, hoewel hij het sterkst presteert op de gamingafdeling. Deze CPU heeft zeker veel te bieden, inclusief de basis MSRP van $ 488 tot $ 499, waardoor het een betaalbare keuze is voor je volgende CPU.

De 10900K heeft 10 cores en 20 threads - niet zo hoog als sommige concurrenten, maar elke core wordt goed gebruikt. De basisklok is 3,7 GHz, met een maximale boost van 5,3 GHz op een enkele kern. Dit is een indrukwekkende sprong voorwaarts ten opzichte van veel concurrerende AMD-CPU's. Er is ook 20 MB Intel Smart Cache om de CPU te helpen, en een maximale geheugengrootte van 128 GB DDR4 RAM.

De maximale temperatuur is 100C, dus koeling is belangrijk, maar niet moeilijk te beheren, omdat je waarschijnlijk een eenvoudige ventilator kunt gebruiken. Houd er echter rekening mee dat er geen ventilator wordt meegeleverd. De CPU trekt gemiddeld 125 W aan vermogen, wat hoger is dan zijn AMD-concurrentie, dus misschien wilt u nog een keer controleren of uw stroombron het verhoogde wattage aankan.

Over het algemeen is deze Intel CPU uitstekend in al zijn testen, maar hij lijkt het helderst te schijnen tijdens game-benchmarking, waarbij hij in de meeste tests vaak AMD verslaat. Op het gebied van creatieve productiviteit is de 10900K competitief en doet hij het uitstekend in vergelijking met andere CPU's in zijn klasse. Gezien hoe goed hij presteert, zijn functies en zijn redelijke prijs, is de Intel i9 10900K gemakkelijk onze keuze voor de beste Intel CPU.

Base Clock/Boost Clock: 3,7GHz/5,3GHz | Cores/Threads: 10/20 | Socket: LGA 1200

Beste Budget Intel: Intel Core i9-9900K

Image
Image

Dit is een goed moment om de Intel i9-9900K CPU te pakken, een uitstekende chip van de negende generatie. Het had oorspronkelijk een adviesprijs van $ 488 tot $ 499, maar is nu afgeprijsd met ongeveer $ 100.

De 9900K heeft acht cores en 16 threads. De basisklok loopt op 3,6 GHz en kan worden overklokt tot een solide 5,0 GHz op een enkele kern. Er is een 16 MB Smart Cache en de chip kan 128 GB DDR4 RAM aan, met een maximum van twee kanalen. De 9900K heeft een vrij laag stroomverbruik van 95W, lager dan veel van zijn concurrenten.

Er zijn geïntegreerde graphics met 4K-ondersteuning, maar alleen op 60Hz, dus het is het beste om te vertrouwen op een speciale grafische kaart. De maximale temperatuur is 100C, dus het is niet zo moeilijk om te voorkomen dat de chip oververhit raakt met een stevige ventilator. Helaas wordt er geen ventilator meegeleverd.

De Intel-chip bevat een heleboel optimalisatie- en geavanceerde technologieën, zoals virtualisatie, thermische bewaking en Turbo Boost. Qua prestaties gaat deze chip goed om, maar hij zal je niet choqueren met zijn snelheid of kracht. Dit is echter een chip van de laatste generatie, dus het is een goede keuze voor iemand die op zoek is naar een deal in plaats van voor mensen die alles hypermodern willen hebben. De 9900K helpt je om te genieten van modern gamen in combinatie met een goede grafische kaart.

Base Clock/Boost Clock: 3,6GHz/5,0GHz | Cores/Threads: 8/16 | Socket: LGA 1151

Beste uitgave: AMD Ryzen 9 5950X

Image
Image

AMD beweert dat zijn Ryzen 9 5950X een chip is zonder compromissen, en het merk kan dat zeker ondersteunen, zij het met een adviesprijs van $ 799. Hoewel hij in elke categorie geweldig kan presteren, kan deze chip ook heel goed overkill zijn en moet hij worden gereserveerd voor degenen die de Ferrari van CPU-chips willen.

Dit beest heeft 16 CPU-cores en verwerkt 32 threads, klaar om elke game of productiviteit op te eten die je maar wilt. De basisklok is lager dan die van andere AMD's in dezelfde serie op 3,4 GHz, maar de maximale kloksnelheid is hoger met een maximale boost van één kern op 4,9 GHz. Net als bij andere CPU's in deze serie, is de maximale temperatuur 90C, wat lager is dan bij sommige concurrenten. Het vereist zeker geavanceerde koeling, maar deze wordt niet meegeleverd met de chip, dus die wil je er ook nog bij kopen.

AMD's technologiesuite is inbegrepen, die de Zen 3-architectuur, StoreMI-technologie, Master Utility voor overklokken en VR-compatibel is. De 5950X staat bijna altijd bovenaan de hitlijsten als het gaat om prestatietests op vrijwel elk gebied, of dat nu FPS, standaard benchmarkingtests of productiviteits- en creatieve tests zijn.

Als je alleen een gamer bent, of een persoon die zich uitsluitend richt op creatieve productiviteit, dan is dit misschien niet de beste optie. U kunt een chip vinden die meer gericht is op wat het beste bij u past voor een veel lagere prijs. Als je iemand bent die zowel gamen als creatieve taken doet, en je wilt het beste van het beste, pak dan deze chip en geniet van zijn snelle glorie.

Base Clock/Boost Clock: 3,4GHz/4,9GHz | Cores/Threads: 16/32 | Socket: AM4

Beste HEDT: AMD Ryzen Threadripper 3970X

Image
Image

De high-end desktop computing (HEDT)-markt is er een die zich richt op diegenen die genieten van het bouwen van een pc die op alle mogelijke manieren extreem is: prestaties, uiterlijk en prijs. Zoals bij elk luxeproduct, is er een hoge prijs, maar u krijgt er een gelijk niveau van prestaties en zorg voor terug. De AMD Ryzen Threadripper 3970X heeft tot doel alle creatieve taken die je hem verzendt, en met stijl te vernietigen.

Deze chip heeft maar liefst 32 cores en kan maar liefst 64 threads aan. Er is een basiskloksnelheid van 3,7 GHz en een maximale boost voor één kern tot 4,5 GHz. De 3970X heeft een monstercache van 144 MB, die andere AMD-chips gemakkelijk overtreft. Deze CPU verbruikt maar liefst 280W aan vermogen, dus je hebt een grote stroombron nodig. Het zal zeker geavanceerde koeling nodig hebben om te voorkomen dat het de 95C maximale temperatuur bereikt.

De CPU maakt gebruik van de AMD Zen Core Architecture en biedt je de AMD Ryzen Master Utility voor tuning en overklokken. De CPU kan tot 32 GB DDR4 RAM aan.

In benchmarking bewijst deze CPU zijn waarde en laat zien dat creatieve productiviteit daar echt uitblinkt. Maak je geen zorgen als je ook gamet, want de chip kan alles aan wat je wilt spelen. In gamingtests overtroffen sommige geavanceerde Intel-chips, met name de Xeon-klasse en de i9, de 3970X, maar in productiviteit scoorde de 3970X routinematig de hoogste cijfers. Het doet zijn naam als Threadripper echt eer aan.

Base Clock/Boost Clock: 3.7GHz/4.5GHz | Cores/Threads: 32/64 | Socket: TRX40

De AMD Ryzen 9 5900X (bekijk op Amazon) is een krachtige chip die een goede combinatie van prestatiekenmerken biedt. Als je de voorkeur geeft aan een Intel-processor, is de Intel Core i9-10900K (bekijk op Amazon) een solide ontgrendelde optie voor gamers en contentmakers.

Bottom Line

Erika Rawes schrijft al meer dan tien jaar professioneel en de afgelopen vijf jaar heeft ze over consumententechnologie geschreven. Erika heeft ongeveer 125 gadgets beoordeeld, waaronder computers, randapparatuur, A/V-apparatuur, mobiele apparaten en smarthome-gadgets. Erika schrijft momenteel voor Digital Trends en Lifewire.

Waar u op moet letten bij een processor:

Snelheid

Hoeveel snelheid heb je echt nodig? Natuurlijk kun je gaan met het idee dat meer altijd beter is, maar je moet ervoor zorgen dat je je budget op de juiste plaatsen uitgeeft om het meeste uit je dollars te halen. Als je bijvoorbeeld van gamen houdt, zul je merken dat een lagere CPU in combinatie met een geavanceerde grafische kaart je veel betere prestaties oplevert dan alleen een high-end CPU.

Vergrendeld versus ontgrendeld

Ontgrendeld is bijna altijd beter dan vergrendeld, omdat het beter is om te kunnen overklokken dan niet. Houd er echter rekening mee dat bij overklokken de garantie waarschijnlijk verv alt, dus zorg voor voldoende koeling, zodat u uw dure CPU niet frituurt.

Compatibiliteit

Alles van het moederbord, RAM en zelfs de stroombron moet worden overwogen bij het upgraden van je CPU, dus zorg ervoor dat je je onderzoek doet en zorg ervoor dat elk onderdeel van je computer vriendelijk is met die glanzende nieuwe CPU. U kunt ontdekken dat de chip niet goed is ingesteld, of dat de computer gewoon niet opstart na uw upgrade als u niet van tevoren voor compatibiliteit zorgt.

FAQ

    Is Intel of AMD beter?

    Zowel AMD als Intel hebben een aantal geweldige aanbiedingen en zijn zeer concurrerend met elkaar. Het betere merk verandert vaak met elke generatie. Het beste merk kan ook veranderen op basis van wat u precies zoekt in uw chip. Eén AMD CPU scoort misschien veel hoger in productiviteit, maar niet zo goed als Intel in gaming. Het is het beste om alle beschikbare AMD- en Intel-chips in uw prijsklasse te onderzoeken voordat u een beslissing neemt.

    Moet ik Ryzen of Intel kopen?

    Dit hangt van veel factoren af. Denk bij het beslissen wat u gaat kopen eerst aan uw huidige systeem. Welke chipset heeft je moederbord, hoe groot is je voeding en welke koeling heb je momenteel? Bepaal vervolgens wat uw budget is en welk CPU-niveau u wilt kopen, vooral gezien het hoofddoel van uw CPU (gamen, productiviteit, inhoud of een combinatie). Zodra je deze beslissingen hebt genomen en hebt bepaald of je bereid bent om andere delen van je installatie te verwisselen om het beste bij je CPU-aankoop te passen, kun je bepalen welk merk je wilt kopen.

    Welke CPU is het beste voor thuisgebruik?

    Veel mensen gamen graag thuis, dus misschien wil je kijken naar de AMD Ryzen 5800X of de Intel i9-10900K CPU's. Als je thuis werkt, wil je misschien iets dat alles aankan, zoals onze beste keuze: de AMD Ryzen 5900X.

Aanbevolen: