Tablet-pc's evalueren op basis van processors

Inhoudsopgave:

Tablet-pc's evalueren op basis van processors
Tablet-pc's evalueren op basis van processors
Anonim

Als je een tablet koopt, denk je misschien niet na over het type processor of CPU dat het heeft. De CPU voor een tablet bepa alt echter hoe snel hij is en welke soorten apps hij kan uitvoeren, dus u moet weten hoe u kunt zien of de processor van een tablet de taken aankan die u hem nodig hebt.

De informatie in dit artikel is in grote lijnen van toepassing op tablets van verschillende fabrikanten (Google, Apple, Samsung, enz.).

Wat is een goede processor voor een tablet?

Het merk of de architectuur van een processor maakt niet zoveel uit als de technische specificaties, met name de snelheid en het aantal cores dat deze heeft. De processor speelt meestal een belangrijke factor in de prijs van een tablet. De krachtigste tablets die momenteel op de markt zijn, zoals de Microsoft Surface Pro 7, hebben octa-core CPU's met verwerkingssnelheden van meer dan 2 GHz.

Als je alleen een tablet nodig hebt om boeken te lezen en op internet te surfen, kun je budgettablets vinden die voldoende rekenkracht hebben voor die doeleinden. Als je een tablet wilt gebruiken om 3D-games te spelen of grafisch ontwerpwerk te doen, is een geavanceerdere CPU noodzakelijk.

Image
Image

ARM-processors

De meeste tablets gebruiken een processorarchitectuur die is geproduceerd door ARM. Dit bedrijf ontwerpt de basisprocessorarchitectuur en geeft deze ontwerpen vervolgens in licentie aan andere bedrijven om te produceren. Als gevolg hiervan zijn er vergelijkbare op ARM gebaseerde processors die door een reeks bedrijven worden vervaardigd. Terwijl iPhones bijvoorbeeld een eigen CPU gebruiken die door Apple is gemaakt, is deze gebaseerd op de ARM-architectuur.

Het meest voorkomende ARM-processorontwerp voor tablets is gebaseerd op de Cortex-A. Deze ontwerpen worden beschouwd als systemen-op-een-chip (SoC's) omdat het ontwerp het RAM-geheugen en de grafische afbeeldingen integreert in een enkele siliciumchip. Dit heeft enkele implicaties, aangezien de processorkernen van twee vergelijkbare chips verschillende hoeveelheden geheugen en verschillende grafische motoren kunnen hebben, wat variaties in de prestaties kan veroorzaken.

Fabrikanten kunnen het ontwerp wijzigen, maar voor het grootste deel zijn de prestaties vergelijkbaar tussen producten binnen hetzelfde basisontwerp. De werkelijke snelheden kunnen verschillen vanwege de hoeveelheid geheugen, het besturingssysteem van het platform en de grafische processor. Als de ene processor echter is gebaseerd op de Cortex-A8 en de andere op Cortex-A9, biedt het hogere model doorgaans betere prestaties bij vergelijkbare snelheden.

Hieronder staat een lijst met Cortex-A-modellen en functies:

Processor Beschrijving Kern Snelheid
Cortex-A5 Laagste stroomverbruik Over het algemeen single-core Kloksnelheden tussen 300 en 800 MHz
Cortex-A8 Bescheiden processor met betere mediaprestaties dan de A5 Over het algemeen single of dual-core Kloksnelheden tussen 600 MHz en 1,5 GHz
Cortex-A9 Meest populaire processor Typisch dual-core maar beschikbaar met maximaal vier Kloksnelheden tussen 800 MHz en 2 GHz
Cortex-A12 Vergelijkbaar met de A9, maar met bredere buspaden en verbeterde caching Beschikbaar met maximaal vier cores Kloksnelheden tot 2 GHz
Cortex-A15 32-bits ontwerp Meestal dual of quad-core Kloksnelheden tussen 1 GHz en 2 GHz
Cortex-A17 Nieuwer, efficiënter 32-bits ontwerp vergelijkbaar met de A15, maar met iets betere prestaties Maximaal vier processorkernen Kloksnelheden tussen 1,5 GHz en meer dan 2 GHz
Cortex-A53 De eerste van de nieuwe 64-bits processors Heeft tussen één en vier cores Kloksnelheden tussen 1,5 GHz en meer dan 2,3 GHz
Cortex-A57 64-bits processor met hoger vermogen bedoeld voor consumentenelektronica en computers, meer dan tablets Heeft tussen één en vier cores Kloksnelheden tot 2 GHz
Cortex-A72 Nieuwste 64-bits processor, bedoeld voor consumentenelektronica of pc's in plaats van tablets Heeft tussen één en vier cores Kloksnelheden tot 2,5 GHz

Bottom Line

Tablets met Windows gebruiken doorgaans x86-processors, aangezien Windows voor dit type architectuur is geschreven. De twee belangrijkste fabrikanten van x86-processors zijn AMD en Intel.

Intel x86-processors

Intel wordt het meest gebruikt van de twee vanwege de energiezuinige Atom-processors. De Atom-processors zijn misschien niet zo krachtig als traditionele laptopprocessors. Atom-processors bieden echter voldoende prestaties voor Windows, zij het iets langzamer.

Intel biedt een reeks Atom-processors. De Z-serie, te vinden in oudere tablets, heeft een lange batterijduur, maar is relatief traag.

De X-serie Atom-processors biedt verbeterde prestaties ten opzichte van de afgelopen Z-serie met een even lange of langere levensduur van de batterij. Als je op zoek bent naar een tablet met een Atom-processor, zoek er dan een met een nieuwere X5- of X7-processor. Als het de oudere processorlijn gebruikt, koop dan de Z5300 of hoger.

Sommige tablets gebruiken de energiezuinige Intel Core-serie. Dergelijke processors bieden een vergelijkbaar prestatieniveau, maar zijn over het algemeen niet zo compact als de op Atom gebaseerde processors. De Core M-serie processors biedt prestaties ergens tussen de Core i5 en de Atom-processors. Deze zijn zeer geschikt voor tablets omdat sommige modellen geen actieve koeling nodig hebben.

Intel heeft de nieuwere versies van hun Intel Core-processors omgedoopt tot 5Y- en 7Y-modelnummers.

Bottom Line

AMD biedt verschillende processors aan op basis van zijn APU-architectuur, wat een andere naam is voor een processor met geïntegreerde grafische kaart. Er zijn twee versies van de APU die voor tablets kunnen worden gebruikt. De E-serie was het oorspronkelijke ontwerp bedoeld voor een laag stroomverbruik. Het recente aanbod is de A4-1000-serie, die een ultralaag wattage heeft en kan worden gebruikt met een tablet of een 2-in-1 hybride laptop.

Hoeveel aantal kernen is genoeg?

Tablets van hogere kwaliteit zijn voorzien van processors met meerdere kernen om multitasking te verbeteren. Met meerdere kernen kan het besturingssysteem taken beter toewijzen om de prestaties te versnellen. Op die manier kun je tegelijkertijd naar muziek luisteren en een game spelen zonder dat het een het ander beïnvloedt.

Aanbevolen: