Zelfs AMD is in de war door het recente gedrag van hun processors

Inhoudsopgave:

Zelfs AMD is in de war door het recente gedrag van hun processors
Zelfs AMD is in de war door het recente gedrag van hun processors
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Sommige AMD Ryzen-bezitters hebben gemerkt dat hun processors automatisch overklokken.
  • AMD heeft het probleem erkend, maar heeft geen details of redenen voor het optreden ervan gedeeld.
  • Experts vragen gebruikers om te vertrouwen op de beveiligingen die zijn ingebouwd in Ryzen-processors om schade te voorkomen totdat AMD een officiële oplossing uitbrengt.
Image
Image

Als je denkt dat je Ryzen-pc sneller is dan voorheen, pas dan op, hij kan last hebben van een nogal eigenaardige bug.

Verschillende AMD Ryzen-eigenaren gingen naar Reddit om te vertellen dat hun Ryzen-processor zelf de kloksnelheid had verhoogd. Technisch bekend als overklokken, heeft het proces zijn voordelen als het zorgvuldig wordt beheerd door experts, maar het zal meestal een nadelige invloed hebben op de pc onder dergelijke automatische, niet-gecontroleerde omstandigheden.

"Overklokken kan de levensduur van het apparaat verkorten omdat het op veel hogere temperaturen draait, vooral met onvoldoende koeling omdat iemand niet van plan was om te overklokken", legt Samantha Zeigler, die werkt als beveiligingsonderzoeker bij Tripwire, uit in een e-mail naar Lifewire.

Veranderen

Overklokken dwingt de processors om met snelheden te werken die hoger zijn dan bedoeld door de fabrikanten. Het meest directe effect van deze versnelde prestatie is dat er meer warmte wordt gegenereerd omdat de processor meer elektriciteit verbruikt.

Sommige gebruikers overklokken hun CPU's om meer rekenkracht uit hun processors te persen. Als er echter niet voor wordt gezorgd dat de overtollige warmte goed wordt afgevoerd, kan een overgeklokte processor niet alleen onherstelbare schade aan zichzelf toebrengen, maar ook aan de andere hardware in de pc.

Overklokken kan de levensduur van het apparaat verkorten omdat het op veel hogere temperaturen draait, vooral met onvoldoende koeling omdat iemand niet van plan was om te overklokken.”

Meestal moeten mensen in de BIOS-instellingen rommelen om de processors in hun pc's te overklokken. AMD bespaart zijn gebruikers echter de moeite door ze te laten overklokken met behulp van een Windows-desktop-app die bekend staat als de Radeon Adrenalin Software Suite. In september 2021 introduceerde de app een nieuwe optie waarmee gebruikers ondersteunde AMD-processors automatisch kunnen overklokken om een verhoogde werkdruk aan te kunnen.

Opmerkelijk is echter dat de app een waarschuwing weergeeft voordat gebruikers de prestatie-instellingen van de processor kunnen wijzigen.

Dat komt omdat als de extra warmte niet voldoende wordt geventileerd, de processor oververhit raakt en uiteindelijk langzamer gaat werken en minder efficiënt wordt. Het overklokken van de processor naar snelheden boven de aanbevolen waarden kan de pc ook onstabieler maken en het gevreesde blauwe scherm van de dood veroorzaken.

De bug zorgde ervoor dat de Ryzen-processors van verschillende mensen zelf overklokten, zonder enige zichtbare indicatie, en, belangrijker nog, de waarschuwing omzeild die hen waarschuwde voor de gevaren van het proces.

AMD heeft het probleem bevestigd in een verklaring aan Tom's Hardware waarin de schuld wordt gelegd op "een probleem in de AMD-softwaresuite". Het bedrijf reageerde echter niet op de e-mail van Lifewire om meer details te vragen, zoals een lijst van de getroffen processors en een tijdlijn voor de oplossing.

Image
Image

Bewaar je hardware

Net als Zeigler vindt Vivek Khurana, hoofd engineering, Knot Offices, het niet verstandig om overklokte processors zonder toezicht te gebruiken. Hij zegt echter dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken over het vervallen van hun garantie, aangezien de overklok het gevolg is van een fout van AMD en niet het resultaat van een opzettelijk verkeerd gebruik door de mensen.

Natuurlijk is er nog steeds het risico van oververhitting en afsluiten, wat de werking kan verstoren en de kans op gegevensverlies als gevolg van het vastlopen van de pc kan vergroten.

Op basis van testen door Igor's Lab en door mensen op de AMD-subreddit, lijkt de bug alleen AMD Ryzen CPU/GPU-combochips, ook wel bekend als APU's, te overklokken. Pc's die AMD GPU's met Intel CPU's gebruiken, worden niet beïnvloed, aangezien de software van AMD de processors van Intel niet overklokt.

Voorlopig is de veiligste optie voor Ryzen-gebruikers het vermijden van processorintensieve taken zoals gamen, livestreamen of videobewerking. LifeHacker stelt voor om een open source-hulpprogramma van derden te gebruiken, genaamd Radeon Software Slimmer, dat is gemaakt om "de opgeblazenheid te verminderen" in de uitgebreide Radeon Adrenalin Software Suite, zoals de functie voor automatisch overklokken.

Houd er echter rekening mee dat Radeon Software Slimmer geen officiële AMD-software is, en de tool ook niet wordt onderschreven door AMD, en het bedrijf stelt ook niet voor om voor deze tijdelijke oplossing te kiezen. In feite v alt de reactie van AMD op door afwezigheid, en het bedrijf geeft geen advies over het vermijden van automatisch overklokken.

Maar Khurana gelooft dat het onwaarschijnlijk is dat automatisch overklokken schade aan de processor zal veroorzaken, omdat Ryzen-CPU's geavanceerde zelfbeschermingsfuncties hebben.

"Ik denk dat de situatie onder controle is, vooral omdat AMD heeft bevestigd dat ze actief werken aan het verminderen van het probleem", verzekerde Khurana.

Aanbevolen: