Toegankelijkheidsfuncties van Chromebook inschakelen en gebruiken

Inhoudsopgave:

Toegankelijkheidsfuncties van Chromebook inschakelen en gebruiken
Toegankelijkheidsfuncties van Chromebook inschakelen en gebruiken
Anonim

Google biedt verschillende toegankelijkheidsfuncties in het Chrome-besturingssysteem, variërend van gesproken audiofeedback tot een schermvergroting. De meeste van deze functies zijn standaard uitgeschakeld en moeten worden ingeschakeld om te kunnen worden gebruikt.

Toegankelijkheidsinstellingen instellen op een Chromebook

Deze tutorial legt elke toegankelijkheidsoptie uit, leidt je door het proces om ze in te schakelen en laat je zien hoe je extra functies installeert.

  1. Klik op de clock in de rechterbenedenhoek van het scherm.

    Image
    Image
  2. Selecteer Instellingen.

    Image
    Image
  3. Scroll naar beneden en klik op Geavanceerd om het menu Instellingen uit te vouwen.

    Image
    Image
  4. Scroll omlaag naar Toegankelijkheid en klik op Toegankelijkheidsfuncties beheren.

    Image
    Image
  5. Je komt in een scherm met verschillende opties die je aan of uit kunt zetten. Lees verder om een korte beschrijving van elke optie te zien.

    Image
    Image

Tekst-naar-spraak

De Text-to-Speech sectie bevat drie opties voor visueel gehandicapte gebruikers die tekst op het scherm uitspreken. Dit zijn:

  • ChromeVox inschakelen: een geïntegreerde schermlezer gebouwd op open-source webtechnologieën. ChromeVox maakt het voor visueel gehandicapte gebruikers gemakkelijker om door website-inhoud te bladeren met behulp van audiofeedback.
  • Select-to-speak inschakelen: markeer tekst op het scherm en de Chromebook leest deze hardop voor.
  • Text-to-Speech steminstellingen: stel de snelheid, toonhoogte en het volume van de leesstem in, evenals de talen en spraakengines die de Chromebook gebruikt.

Google heeft onlangs nieuwe functies toegevoegd aan Select-to-speak. U kunt de leesstem nu in re altime versnellen, vertragen en pauzeren, en u kunt gemakkelijk naar verschillende tekstgedeelten springen.

Image
Image

Display

De Display instellingen bieden opties om het scherm beter zichtbaar en leesbaar te maken.

  • Gebruik de modus voor hoog contrast: het kleurenschema van de Chromebook is omgekeerd, waardoor tekst en andere items gemakkelijker te lezen zijn.
  • Vergrootglas op volledig scherm inschakelen: wanneer ingeschakeld, worden items op het Chromebook-scherm vergroot.
  • Gedockt vergrootglas inschakelen: Deze optie splitst het scherm. Het onderste gedeelte toont vensters op normale grootte en het bovenste gedeelte toont een vergrote versie.
  • Open de instellingen van het weergaveapparaat: Pas items aan zoals schermresolutie en oriëntatie. U kunt ook de functie Nachtlicht gebruiken om het blauwe licht dat van het scherm afkomt te verminderen.
  • Open weergave-instellingen: Maak de standaard tekstgrootte groter en gemakkelijker leesbaar.
Image
Image

Toetsenbord en tekstinvoer

Deze kop bevat opties die typen gemakkelijker maken.

  • Stickertoetsen inschakelen: Plaktoetsen bieden de mogelijkheid om sneltoetsen te gebruiken door elke toets achtereenvolgens in te drukken, in plaats van allemaal tegelijk. Als u bijvoorbeeld een hoofdletter wilt typen, houdt u normaal gesproken de Shift-toets en de letter tegelijkertijd ingedrukt. Als de plaktoetsen zijn ingeschakeld, drukt u eerst op de toets Shift en vervolgens op de gewenste letter.
  • Schermtoetsenbord inschakelen: wanneer ingeschakeld, wordt een toetsenbordpictogram toegevoegd aan de statusbalk van de Chromebook, die zich onder aan het scherm bevindt. Als u het pictogram selecteert, wordt een volledig functioneel toetsenbord op het scherm weergegeven op de onderste helft van het scherm.
  • Dicteren inschakelen: Sla het toetsenbord over en zeg wat u wilt typen. De Chromebook voert de tekst voor u in.
  • Markeer het object met toetsenbordfocus wanneer het verandert: Schakel deze functie in om een omtrek te plaatsen rond objecten waarin u kunt typen wanneer u op het object klikt.
  • Markeer de tekstcursor wanneer deze verschijnt of beweegt: Schakel deze optie in om de tekstcursor (de knipperende verticale lijn) beter zichtbaar te maken. Terwijl u typt, verschijnt er een blauwe cirkel rond het dakje.
  • Apparaatinstellingen voor toetsenbord openen: toegang tot meer toetsenbordopties, waaronder hoe lang u een toets moet ingedrukt houden voordat deze wordt herhaald en aanpasbare snelkoppelingen.
Image
Image

Muis en touchpad

In dit gedeelte kunt u de muis of het touchpad responsief of gebruiksvriendelijker maken.

  • Automatisch klikken wanneer de muisaanwijzer stopt: Indien ingeschakeld, wordt een enkele linkermuisklik gesimuleerd telkens wanneer de muisaanwijzer stopt met bewegen. Gebruik het vervolgkeuzemenu om het tijdsinterval op te geven tussen het stoppen van de muisaanwijzer en het plaatsvinden van de klik. Het is onderverdeeld in de volgende duur: extreem kort, erg kort (standaard), kort, lang en erg lang.
  • Toon grote muiscursor: indien ingeschakeld, wordt de muiscursor van de Chromebook meerdere malen groter weergegeven dan de standaardgrootte.
  • Markeer de muiscursor wanneer deze beweegt: Er verschijnt een rode cirkel rond de aanwijzer, waardoor deze gemakkelijker te zien en te volgen is.
  • Open muis- en touchpad-instellingen: stel de volgsnelheid in en bepaal hoe de muis en het touchpad zich gedragen.
Image
Image

Audio en bijschriften

In dit gedeelte kunt u tekst op het scherm en geluidssignalen toevoegen.

  • Captions: stel de grootte, het lettertype en de kleur in van bijschriften wanneer ze verschijnen in video's die je bekijkt.
  • Speel dezelfde audio af via alle luidsprekers: Schakelt de mono-audiomodus in.
  • Geluid afspelen bij opstarten: waarschuwt u met een waarschuwingsgeluid wanneer u de computer aanzet.
  • Extra functies toevoegen: brengt u naar de Chrome Web Store om meer extensies te vinden.
Image
Image

Chrome Toegankelijkheidsplug-ins en extensies

Er is een link bovenaan de Toegankelijkheid sectie met het label Extra toegankelijkheidsfuncties toevoegen. Selecteer deze link om naar het toegankelijkheidsgedeelte van de Chrome Web Store te gaan, waar u de volgende apps en extensies kunt installeren:

  • Long Descriptions in Context Menu: longdesc of aria-descriptionat attributen, soms geassocieerd met afbeeldingen op een webpagina, bevatten lange beschrijvingen van de afbeeldingen. Deze beschrijvingen worden vaak gebruikt door schermlezers en bieden details over wat de afbeelding voorstelt of weergeeft. Deze browserextensie maakt de beschrijvende tekst beschikbaar in het contextmenu van Chrome.
  • Caret Browsing: Navigeer door webpaginatekst met de pijltoetsen, vergelijkbaar met een teksteditor of tekstverwerker. Met Caret Browsing kunt u de cursor ook één woord tegelijk verplaatsen en tekstblokken selecteren met behulp van sneltoetsen.
  • Image alt=""Image" Text Viewer</strong" />: alt=""Image"-tekst die bij een afbeelding hoort, bevat meestal een titel of een korte beschrijving van de afbeelding. alt=" "Afbeelding"-tekst wordt gebruikt voor toegankelijkheid en SEO-doeleinden. Met Image alt=""Image" Text Viewer kunnen afbeeldingen op een webpagina automatisch worden vervangen door hun gerelateerde "Image"-tekst met een enkele muisklik. alt=" </li" />
  • Hoog contrast: deze extensie helpt wanneer de tekst op een website moeilijk te ontcijferen is vanwege het lettertype of de achtergrondkleuren van de pagina. Kies uit verschillende filters met hoog contrast, in- en uitgeschakeld door een toegewezen sneltoets.

Aanbevolen: