Hoe de toegankelijkheidsfuncties van Android te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de toegankelijkheidsfuncties van Android te gebruiken
Hoe de toegankelijkheidsfuncties van Android te gebruiken
Anonim

Smartphones zijn ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, maar één maat past niet allemaal. Lettertypen kunnen moeilijk te lezen zijn, kleuren moeilijk te onderscheiden of geluiden moeilijk te horen. Mogelijk hebt u problemen met tikken en dubbeltikken op pictogrammen en andere gebaren. Android heeft toegankelijkheidsfuncties die het gemakkelijker maken om het scherm te zien en ermee te werken en om meldingen te ontvangen.

De app Instellingen heeft een gedeelte voor toegankelijkheid. Hoe het is georganiseerd, hangt af van de versie van Android. Raadpleeg het Helpcentrum van Android Toegankelijkheid voor hulp bij oudere versies van het besturingssysteem.

De onderstaande informatie moet van toepassing zijn, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt: Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz.

Visie

Gebruik deze functie om over het scherm te navigeren, tekst om te zetten in spraak, het uiterlijk van lettertypen te veranderen en in te zoomen op kleine objecten.

Voice Assistant: gebruik deze functie om door het scherm te navigeren. De assistent vertelt je waarmee je op het scherm kunt communiceren. Tik op een item om te horen wat het doet en dubbeltik vervolgens op het item om de actie te voltooien. Als de stemassistent is ingeschakeld, wordt er een zelfstudie weergegeven die laat zien hoe het werkt en welke functies niet kunnen worden gebruikt terwijl de assistent is ingeschakeld.

Lees voor meer informatie over de Voice Assistant over de beste Android-toegankelijkheidsinstellingen.

Text-to-speech: Als je hulp nodig hebt bij het lezen van content op een mobiel apparaat, gebruik dan text-to-speech om de tekst voor je te laten lezen. Selecteer de taal, snelheid (spraaksnelheid) en service. Afhankelijk van de apparaatconfiguratie zijn deze keuzes afhankelijk van Google, de fabrikant en apps van derden die je hebt gedownload.

Image
Image

Toegankelijkheidssnelkoppeling: gebruik deze om toegankelijkheidsfuncties in twee stappen in te schakelen: houd de aan/uit-knop ingedrukt totdat u een geluid hoort of een trilling voelt, houd vervolgens de scherm met twee vingers totdat u een audiobevestiging hoort.

Voice Label: Deze functie helpt u te communiceren met objecten buiten uw mobiele apparaat. Schrijf spraakopnamen naar NFC-tags om informatie te verstrekken over objecten in de buurt.

Lettergrootte: Pas de lettergrootte aan van de standaardgrootte (klein) naar klein tot enorm tot extra groot.

Lettertypen met hoog contrast: hierdoor komt tekst beter af tegen de achtergrond.

Toon knopvormen: Voegt een gearceerde achtergrond toe om knoppen beter te laten opvallen.

Vergrootglasvenster: schakel dit in om de inhoud op het scherm te vergroten en kies vervolgens het zoompercentage en de grootte van het vergrootglasvenster.

Image
Image

Vergrotingsgebaren: Zoom in en uit door met één vinger drie keer ergens op het scherm te tikken. Pan terwijl u bent ingezoomd door twee of meer vingers over het scherm te slepen. Zoom in en uit door twee of meer vingers samen te knijpen of uit elkaar te spreiden. Om het scherm tijdelijk te vergroten, tikt u drie keer, houdt u vast en sleept u om verschillende delen van het scherm te verkennen.

Schermkleuren: Wijzig de weergave in grijswaarden, negatieve kleuren of gebruik kleuraanpassing. Deze instelling meet hoe u kleuren ziet met een snelle test en bepa alt vervolgens of u een aanpassing nodig heeft. Als je dat doet, gebruik dan je camera of een afbeelding om de aanpassingen te maken.

Horen

Deze instellingen spelen een waarschuwing af wanneer de telefoon een bepaald geluid hoort, zetten de zaklamp aan voor meldingen en voegen bijschriften toe aan afbeeldingen.

Geluidsdetectoren: Schakel waarschuwingen in voor wanneer de telefoon een baby hoort huilen of een deurbel hoort. Plaats voor de deurbel de telefoon binnen 3 meter van de deurbel en neem de deurbel op zodat het apparaat deze herkent. Om een huilende baby te detecteren, houdt u het apparaat binnen 1 meter van de baby zonder achtergrondgeluid.

Meldingen: instellen dat de telefoon het cameralicht laat knipperen wanneer u een melding ontvangt of wanneer een alarm afgaat.

Image
Image

Andere geluidsinstellingen: Schakel het geluid uit en verbeter de geluidskwaliteit voor gebruik met hoortoestellen. Pas de linker- en rechtergeluidsbalans voor hoofdtelefoons aan en schakel over naar monogeluid bij gebruik van één oortelefoon.

Sub titles: Schakel ondertitels van Google of van de telefoonfabrikant in (voor video's) en kies de taal en stijl voor elk.

Behendigheid en interactie

Deze instellingen bepalen hoe schakelaars werken met het apparaat, bieden snelle toegang tot menu's en stellen aanraak- en schermvertragingen in.

Universele schakelaar: gebruik aanpasbare schakelaars om met het apparaat te communiceren. Gebruik externe accessoires, tik op het scherm of gebruik de camera aan de voorkant om de rotatie van uw hoofd, het openen van uw mond en het knipperen van uw ogen te detecteren.

Assistent-menu: Biedt snelle toegang tot algemene instellingen en recente apps. Assistant Plus toont contextuele menu-opties voor geselecteerde applicaties in het Assistent-menu.

Image
Image

Andere interactie-instellingen: Inclusief dominante hand instellen, menu's opnieuw ordenen of verwijderen, en de grootte van het touchpad, de cursorgrootte en de cursorsnelheid aanpassen.

Eenvoudig scherm inschakelen: Zet het scherm aan door uw hand boven de sensor te bewegen; een geanimeerde screenshot laat je zien hoe.

Houd de vertraging ingedrukt: Stel de vertraging in als kort (0,5 seconden), gemiddeld (1,0 seconde), lang, (1,5 seconden) of aangepast.

Interactiecontrole: blokkeer delen van het scherm voor aanraakinteractie. Stel een tijdslimiet in om het automatisch uit te schakelen en te voorkomen dat de aan/uit-knop, de volumeknop en het toetsenbord worden geblokkeerd.

Meer instellingen

Deze instellingen bepalen de richting waarin wordt geveegd om het scherm te ontgrendelen, snelkoppelingen toe te voegen, herinneringen in te stellen, alarmen uit te schakelen en oproepen te beantwoorden.

Richtingvergrendeling: ontgrendel het scherm door omhoog, omlaag, naar links of naar rechts te vegen in een reeks van vier tot acht richtingen. Schakel vibratiefeedback en geluidsfeedback in, toon aanwijzingen (pijlen) en lees getekende aanwijzingen hardop voor. Stel een reservepin in voor het geval u uw instellingen vergeet.

Directe toegang: snelkoppelingen naar instellingen en functies toevoegen. Open de toegankelijkheidsinstellingen door drie keer snel op de startknop te drukken.

Meldingsherinnering: Stel herinneringen in door middel van trillingen of geluid wanneer je ongelezen meldingen hebt. Stel herinneringsintervallen in en kies welke apps herinneringen moeten krijgen.

Oproepen beantwoorden en beëindigen: kies ervoor om oproepen te beantwoorden door op de startknop te drukken en om oproepen te beëindigen door op de aan/uit-knop te drukken. Of gebruik spraakopdrachten om oproepen te beantwoorden en te weigeren.

Eenvoudige tikmodus: alarmen, agenda- en tijdmeldingen sluiten of snoozen. Beantwoord of weiger oproepen met een enkele tik.

Toegankelijkheid beheren: toegankelijkheidsinstellingen importeren en exporteren of instellingen delen met andere apparaten.

Aanbevolen: