Waarom autospeakers kapot gaan en hoe je uitbarstingen kunt voorkomen

Inhoudsopgave:

Waarom autospeakers kapot gaan en hoe je uitbarstingen kunt voorkomen
Waarom autospeakers kapot gaan en hoe je uitbarstingen kunt voorkomen
Anonim

Als autospeakers het begeven, wordt vaak gezegd dat ze zijn uitgeblazen. Dit wordt meestal gekenmerkt door een plotselinge en drastische vermindering van de geluidskwaliteit en wordt meestal veroorzaakt door een soort mechanisch of thermisch defect in de luidspreker waardoor deze niet werkt zoals het hoort.

Mechanische luidsprekerstoringen treden meestal op wanneer de conus in een luidspreker wordt gedwongen verder te bewegen dan waarvoor deze is ontworpen, en thermische storingen treden op wanneer een luidspreker wordt geraakt met te veel kracht en delicate interne componenten smelten of verbranden.

Image
Image

In de meeste gevallen blazen autoluidsprekers uit door ongelukken of onvoorzichtigheid, zoals het volume te hoog zetten en het te lang zo laten staan. Het is echter mogelijk dat autoluidsprekers defect raken door ouderdom, en luidsprekers die in het begin van inferieure materialen zijn gemaakt, hebben meer kans om tijdens normaal gebruik uit te blazen naarmate ze ouder worden.

Hoe weet u of uw autoluidsprekers zijn opgeblazen

Als iemand zegt dat een luidspreker is opgeblazen, heeft deze een catastrofale storing gehad. De luidspreker werkt misschien helemaal niet, of het klinkt misschien vreselijk.

In een situatie waarin een autoluidspreker volledig is opgeblazen, hoor je er meestal helemaal geen geluid uit. In andere gevallen kunt u een zoemend geluid horen in plaats van de muziek waarnaar u probeert te luisteren. Aangezien er veel redenen zijn waarom autoluidsprekers niet meer werken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw luidsprekers echt zijn opgeblazen voordat u ze vervangt, zelfs als ze helemaal geen geluid maken.

Als een autoluidspreker slechts gedeeltelijk is opgeblazen, krijg je er meestal nog steeds geluid uit, maar het geluid zal vervormd zijn. Mogelijk hoort u een sissend of krakend, statische of wazige vervorming die vooral voorkomt in een specifiek geluidsbereik, afhankelijk van het type luidspreker dat defect is.

Autoluidsprekers falen meestal vanwege mechanische en thermische problemen, maar alles dat een luidspreker zodanig beschadigt dat hij niet langer correct werkt, zal hem in wezen uitblazen. Aangezien de meeste storingen mechanisch of thermisch van aard zijn, is de beste manier om te voorkomen dat uw luidsprekers worden uitgeblazen door uw autogeluidssysteem niet op te hoge volumes te gebruiken.

Dit zijn de belangrijkste tekenen dat autoluidsprekers zijn uitgeblazen:

    Vervormd geluid, sissen en wazigheid

    Als je opgeblazen luidsprekers vermoedt, zet je het volume op een laag tot gemiddeld niveau en luister je naar vervorming. Luister naar een cd of sluit een mp3-speler aan om de normale ruis die met FM-radio wordt geassocieerd te voorkomen.

    Als je gesis of wazigheid hoort, en als je het volume hoger zet, wordt de vervorming erger, gebruik dan fade en balans om de probleemluidspreker te isoleren. In de meeste gevallen zult u merken dat een of meer van uw luidsprekers losse of beschadigde spreekspoelen hebben.

    Telltale knallen of ratelen in plaats van muziek

    Als je je muziek helemaal niet hoort en in plaats daarvan onaangename geluiden hoort, zoals ploffen of ratelen, is dat een grote rode vlag. Je luidsprekers zijn vrijwel zeker opgeblazen.

    Gebrek aan bas, hoge tonen of middentonen

    Een plotselinge en drastische vermindering van de basrespons is meestal een goede aanwijzing dat je luidsprekers gedeeltelijk zijn uitgeblazen. Probeer de equalizerknoppen op uw autoradio te gebruiken, en als u merkt dat de lage, hoge of middentonen volledig ontbreken, heeft u waarschijnlijk nieuwe luidsprekers nodig.

    Gebrek aan trillingen uit de luidsprekers

    Dit is soms een teken van volledig opgeblazen luidsprekers, maar het kan ook worden veroorzaakt door een bedradingsprobleem. Voel de voorkant van uw luidsprekerroosters wanneer het systeem in werking is. Als u helemaal geen trilling voelt, moet u controleren of uw luidsprekerkabelverbindingen verbroken zijn.

    Speakers controleren op impedantie

Als je een multimeter hebt en je luidsprekerroosters kunt verwijderen, kun je de impedantie van elke luidspreker controleren. Luidsprekers die in goede staat verkeren, hadden meestal een impedantie van 4 of 8 ohm. Als je merkt dat je luidsprekers een extreem hoge of zelfs oneindige impedantie hebben, zijn ze opgeblazen.

Wat veroorzaakt het uitblazen van autoluidsprekers?

Defecten van mechanische autoluidsprekers treden op wanneer een onderdeel dat een kegel wordt genoemd, wordt gedwongen te bewegen op een manier waarvoor het niet is ontworpen. Wat er gebeurt, is dat de kegel verder beweegt dan zou moeten, waardoor het materiaal wordt belast. Hierdoor kunnen delen van een luidspreker met elkaar of met het luidsprekerframe in botsing komen, waardoor componenten kunnen scheuren, breken of losraken, wat permanente schade kan veroorzaken.

Storingen in de thermische autoluidspreker treden op wanneer een luidspreker meer vermogen ontvangt dan hij aankan. Het overtollige vermogen veroorzaakt een opeenhoping van warmte, die de lijm kan verzachten die sommige componenten bij elkaar houdt. Dit blaast in wezen de luidspreker op, omdat deze niet langer geluid zal produceren zoals vroeger.

Het andere gevaar bij het voeden van te veel vermogen aan een autoluidspreker is dat het overtollige vermogen letterlijk de delicate draden in een onderdeel dat een spreekspoel wordt genoemd, kan verbranden of smelten. Dit is een van de meest catastrofale storingen waaraan een opgeblazen luidspreker kan lijden, aangezien u meestal helemaal geen geluid krijgt uit een luidspreker met een op deze manier beschadigde spreekspoel.

Bij zowel mechanische als thermische storingen zijn de meest voorkomende oorzaken het per ongeluk of onzorgvuldig bedienen van een systeem buiten de veiligheidsmarges. Als u bijvoorbeeld het volume van een autostereo-installatie zo hoog zet dat u een korrelige toon begint te horen, betekent dit dat de spreekspoelen in uw woofers mogelijk zijn losgeraakt van de spinnen die ze op hun plaats houden, en het volume zo laten dat dat kan doen blijvende schade.

Volume is niet het enige dat luidsprekers opblaast

Hoewel het simpelweg te hoog zetten van het volume en het daar voor langere tijd laten staan, de meest voorkomende oorzaak is van opgeblazen luidsprekers, zijn er ook veel meer technische oorzaken. Als een geluidssysteem niet goed is ontworpen, kan dat ook de kans vergroten dat de luidsprekers op een gegeven moment opgeblazen worden.

Het knippen van de versterker, fysieke schade aan een luidspreker en een aantal andere oorzaken kunnen ook een klapband veroorzaken.

Clipping is een probleem dat soms voorkomt bij auto-audiosystemen met een speciale versterker. Dit probleem doet zich voor wanneer de versterker overstuurd is en de boven- en onderkant van de audiogolfvorm letterlijk worden afgekapt. Als er clipping optreedt, is het in feite mogelijk om luidsprekers te beschadigen die zijn ontworpen om meer vermogen aan te kunnen dan de versterker zelfs kan produceren, aangezien de afgekapte golfvorm ertoe leidt dat er na verloop van tijd te veel vermogen aan de luidspreker wordt geleverd.

Fysieke schade treedt meestal op wanneer een luidspreker onzorgvuldig wordt geïnstalleerd, of wanneer de beschermende roosters losraken en niet onmiddellijk worden vervangen. Zonder een beschermende hoes van welke aard dan ook, is het heel gemakkelijk om een luidspreker te beschadigen door de conus te doorboren of te scheuren, aangezien deze relatief kwetsbaar is. Als een van de luidsprekers van je auto hun hoes mist en de luidsprekers nog niet beschadigd zijn, is het een goed idee om ze meteen te bedekken.

Het is ook heel goed mogelijk dat autoluidsprekers gewoon kapot gaan door ouderdom en normaal gebruik. Dit geldt met name voor OEM-luidsprekers die doorgaans zijn gemaakt van inferieure materialen in vergelijking met hoogwaardige aftermarket-luidsprekers.

Hoe weet u of uw autoluidsprekers zijn opgeblazen?

Soms is het gemakkelijk te zien dat je luidsprekers zijn opgeblazen, en soms is het een stuk moeilijker, en veel daarvan hangt af van hoe ze precies hebben geblazen. Als uw opgeblazen luidsprekers bijvoorbeeld niet werken omdat de spreekspoelen branden, is dat vrij eenvoudig te diagnosticeren.

Als je helemaal geen geluid krijgt uit een luidspreker waarvan je vermoedt dat hij is opgeblazen, kun je dat zeker weten door te controleren op continuïteit. U doet dit door het luidsprekerrooster, het deurpaneel of andere componenten te verwijderen die u moet trekken om toegang te krijgen tot de luidspreker. Koppel de luidsprekerdraden los en controleer vervolgens op doorverbinding tussen de twee luidsprekeraansluitingen. Als uw multimeter geen continuïteit vertoont, betekent dit dat de luidspreker is opgeblazen.

In de meeste andere gevallen is de enige manier om te weten of een autoluidspreker is opgeblazen, te luisteren en vervolgens andere mogelijkheden uit te sluiten. Dit kan moeilijk zijn als je geen getraind oor hebt, dus je zult willen beginnen met wat volledige muziek waar je redelijk bekend mee bent. Alles wat hard gaat op bas of treble, en het ene uiteinde van het spectrum of het andere weglaat, kan het moeilijker maken om erachter te komen wat er aan de hand is.

Met bekende muziek die op een redelijk volume wordt afgespeeld, moet je de equalizer-regelaars controleren als je die hebt. Ze moeten allemaal op een neutraal niveau worden ingesteld voor dit type diagnose, zelfs als dat niet is hoe je normaal gesproken graag naar je muziek luistert. Als uw head-unit bijvoorbeeld bas- en treble-knoppen heeft, moeten deze normaal gesproken naar 12 uur worden gedraaid.

De reden dat je muziek wilt gebruiken waarmee je bekend bent, en standaard equalizer-instellingen wilt gebruiken, is dat een groot deel van het luisteren naar een opgeblazen luidspreker het herkennen is of je luidsprekers al dan niet aan een gebrek lijden van bereik. Dit kan moeilijk zijn als je oren niet echt zijn getraind om ontbrekende registers te identificeren, en het is gemakkelijker als je een nummer van binnen of van buiten kent. Als je het gevoel hebt dat er iets "ontbreekt", dan kan het een opgeblazen luidspreker zijn.

Je kunt niet alleen luisteren naar een gebrek aan bereik, maar je kunt ook luisteren naar vervorming, ruis, ratelen en andere geluiden. Hoewel vervorming geen zeker teken is van een opgeblazen luidspreker, geeft het meestal wel aan dat er ergens langs de lijn iets mis is.

Zodra je het gevoel hebt dat je iets ongewoons hebt gehoord, kun je de uitgeblazen luidspreker misschien isoleren door te spelen met de balans- en fade-instellingen op je head-unit. Door de balans aan te passen en te vervagen om specifiek te focussen op de luidspreker of luidsprekers in elk van de vier hoeken van uw auto, kunt u de zaken meestal veel beperken.

Wat te doen met opgeblazen autoluidsprekers

Hoewel het zeker mogelijk is om een opgeblazen autoluidspreker te repareren, is het meestal niet de moeite waard. Reparaties zijn doorgaans duur in vergelijking met het kopen van een nieuwe luidspreker, hoewel er enkele uitzonderingen zijn, vooral als u de reparaties zelf wilt doen.

Het is bijvoorbeeld vaak mogelijk om een gedeukte luidsprekerconus te repareren als je voorzichtig bent, en kleine scheurtjes kunnen zelfs worden gerepareerd met een beetje werk. De geluidskwaliteit is misschien niet wat u vroeger uit de luidspreker haalde, maar dit soort doe-het-zelfreparatie is goedkoper dan het vervangen van de opgeblazen eenheid.

Opgeblazen spreekspoelen zijn moeilijker en duurder om mee om te gaan, vooral als u ervoor kiest om iemand te betalen om de reparaties uit te voeren. Als je het prettig vindt om het zelf te doen, kun je voor sommige luidsprekers recone-kits krijgen die een nieuwe conus, spreekspoel, spin, stofkap en pakking bevatten.

Als je ervoor kiest om je opgeblazen apparatuur te vervangen, is het belangrijk om de juiste nieuwe autoluidsprekers te kiezen en ook te kijken naar wat ze in de eerste plaats hebben opgeblazen. Als uw auto bijvoorbeeld een aftermarket-geluidssysteem heeft, wilt u er misschien voor zorgen dat de head-unit, versterker en luidsprekers allemaal goed samen spelen.

Als je een standaard geluidssysteem hebt, zou je de geblazen luidsprekers veilig moeten upgraden met direct-fit aftermarket-vervangingen. De nieuwe luidsprekers zouden prima moeten werken als je het volume laag genoeg houdt om vervorming te voorkomen.

Aanbevolen: