Wat is open source software?

Inhoudsopgave:

Wat is open source software?
Wat is open source software?
Anonim

Open source software (OSS) is software waarvan de broncode zichtbaar en wijzigbaar is voor het publiek, of anderszins open is. Als de broncode niet door het publiek kan worden bekeken en gewijzigd, wordt deze als gesloten of eigendom beschouwd.

Broncode is het programmeergedeelte achter de schermen van software waar gebruikers gewoonlijk niet naar kijken. De broncode bevat de instructies voor hoe de software werkt en hoe alle verschillende functies van de software werken.

Image
Image

Hoe gebruikers profiteren van OSS

OSS stelt programmeurs in staat om samen te werken aan het verbeteren van de software door fouten in de code te vinden en op te lossen (bugfixes), de software bij te werken om met nieuwe technologie te werken en nieuwe functies te creëren. De groepssamenwerkingsbenadering van open source-projecten is gunstig voor gebruikers van de software omdat fouten sneller worden opgelost, nieuwe functies vaker worden toegevoegd en vrijgegeven, de software stabieler is met meer programmeurs om fouten in de code te zoeken en beveiligingsupdates sneller worden geïmplementeerd dan veel propriëtaire softwareprogramma's.

Algemene openbare licentie

De meeste OSS gebruiken een versie of variatie van de GNU General Public License (GNU GPL of GPL). De eenvoudigste manier om een GPL te bedenken die lijkt op een foto die zich in het publieke domein bevindt. Met GPL en het publieke domein kan iedereen iets wijzigen, bijwerken en hergebruiken, hoe dan ook. De GPL geeft programmeurs en gebruikers toestemming om de broncode te openen en te wijzigen, terwijl het publieke domein gebruikers toestemming geeft om de foto te gebruiken en aan te passen. Het GNU-gedeelte van GNU GPL verwijst naar de licentie die is gemaakt voor het GNU-besturingssysteem, een vrij/open besturingssysteem dat een belangrijk project in open source-technologie was en blijft. Het belangrijkste verschil tussen de GPL en het publieke domein komt van de enige beperking van de GPL; alles wat gemaakt is door de GPL-code te wijzigen, moet open blijven. U kunt een GPL-programma dus niet wijzigen en verkopen.

Een andere bonus voor gebruikers is dat OSS over het algemeen gratis is, maar er kunnen kosten zijn voor extra's, zoals technische ondersteuning, voor sommige softwareprogramma's.

Image
Image

Waar komt open source vandaan?

Hoewel het concept van collaboratieve softwarecodering zijn wortels heeft in de academische wereld van de jaren 1950-1960, zorgden problemen zoals juridische geschillen er in de jaren zeventig en tachtig voor dat deze open samenwerkingsbenadering voor softwarecodering aan kracht verloor. Eigen software nam de softwaremarkt over totdat Richard Stallman in 1985 de Free Software Foundation (FSF) oprichtte, waardoor open of vrije software weer op de voorgrond kwam. Het concept van vrije software verwijst naar vrijheid, niet naar kosten. De sociale beweging achter vrije software stelt dat softwaregebruikers de vrijheid moeten hebben om de broncode in te zien, te veranderen, bij te werken, te repareren en aan hun behoeften toe te voegen, en dat ze deze vrijelijk met anderen mogen verspreiden of delen.

De FSF speelde een vormende rol in de beweging van gratis en open source software met hun GNU-project. GNU is een gratis besturingssysteem (een set programma's en tools die een apparaat of computer instrueren hoe ze moeten werken), meestal uitgebracht met een set tools, bibliotheken en applicaties die samen een versie of een distributie kunnen worden genoemd. GNU is gekoppeld aan een programma dat een kernel wordt genoemd en dat de verschillende bronnen van de computer of het apparaat beheert, inclusief communicatie heen en weer tussen softwaretoepassingen en de hardware. De meest voorkomende kernel in combinatie met GNU is de Linux-kernel, oorspronkelijk gemaakt door Linus Torvalds. Deze koppeling van besturingssysteem en kernel wordt technisch gezien het GNU/Linux-besturingssysteem genoemd, hoewel er vaak naar wordt verwezen als eenvoudigweg Linux.

Image
Image

Om verschillende redenen, waaronder verwarring op de markt over wat de term 'vrije software' werkelijk betekende, werd de alternatieve term 'open source' de voorkeursterm voor software die werd gemaakt en onderhouden met behulp van de openbare samenwerkingsbenadering. De term 'open source' werd officieel aangenomen op een speciale top van technologische leiders in februari 1998, georganiseerd door technologie-uitgever Tim O'Reilly. Later die maand werd het Open Source Initiative (OSI) opgericht door Eric Raymond en Bruce Perens als een non-profitorganisatie die zich inzet voor het promoten van OSS.

De FSF blijft een belangenbehartigings- en actiegroep die zich inzet voor het ondersteunen van de vrijheden en rechten van gebruikers met betrekking tot het gebruik van broncode. Een groot deel van de technologische industrie gebruikt echter de term "open source" voor projecten en softwareprogramma's die openbare toegang tot broncode mogelijk maken.

Image
Image

Opensourcesoftware maakt deel uit van het dagelijks leven

Open source-projecten maken deel uit van ons dagelijks leven. U leest dit artikel misschien op uw mobiele telefoon of tablet, en als dat zo is, gebruikt u op dit moment waarschijnlijk open source-technologie. De besturingssystemen voor zowel iPhone als Android zijn oorspronkelijk gemaakt met bouwstenen uit open source software, projecten en programma's.

Als u dit artikel op uw laptop of desktop leest, gebruikt u dan Chrome of Firefox als webbrowser? Mozilla Firefox is een open source webbrowser. Google Chrome is een aangepaste versie van het open-source browserproject genaamd Chromium - hoewel Chromium is gestart door Google-ontwikkelaars die een actieve rol blijven spelen in de updates en aanvullende ontwikkeling, heeft Google programmering en functies toegevoegd (waarvan sommige niet open zijn source) naar deze basissoftware om de Google Chrome-browser te ontwikkelen.

Het internet is gebouwd met open source-technologie

In feite zou het internet zoals we dat kennen niet bestaan zonder OSS. De technologiepioniers die hielpen bij het bouwen van het world wide web, gebruikten open source-technologie, zoals het Linux-besturingssysteem en Apache-webservers om ons moderne internet te creëren. Apache-webservers zijn OSS-programma's die een verzoek voor een bepaalde webpagina verwerken (bijvoorbeeld als u op een link klikt voor een website die u wilt bezoeken) door u te vinden en u naar die webpagina te brengen. Apache-webservers zijn open source en worden onderhouden door ontwikkelaarsvrijwilligers en leden van de non-profitorganisatie Apache Software Foundation.

Open source herschept en hervormt onze technologie en ons dagelijks leven op manieren die we ons vaak niet realiseren. De wereldwijde gemeenschap van programmeurs die bijdragen aan open source-projecten blijft de definitie van OSS uitbreiden en toevoegen aan de waarde die het aan onze samenleving toevoegt.

Aanbevolen: