De 9 beste open-source videobewerkingssoftware van 2022

Inhoudsopgave:

De 9 beste open-source videobewerkingssoftware van 2022
De 9 beste open-source videobewerkingssoftware van 2022
Anonim

Onze topkeuzes

Beste algemeen: Shotcut

"Een robuuste niet-lineaire video-editor met voldoende tools om te voldoen aan de meeste niveaus van videobewerkingsvaardigheden."

Runner-Up, beste algemeen: OpenShot

"Maakt videobewerking gemakkelijk voor zowel beginners als experts."

Beste voor Mac: Blender Video Sequence Editor bij Microsoft

"Je kunt het gebruiken voor 3D-modellering, beeldhouwen, schilderen, animatie en nog veel meer."

Beste voor Linux: Kdenlive

"Een uitstekende en populaire Linux-videobewerkingsoplossing en een top-open-source-editor in het algemeen."

Runner-Up, beste voor Linux: Flowblade op Github

"Slaagt erin een vlottere laad- en bedieningservaring te creëren dan veel andere bewerkingssoftware."

Beste voor Windows: Avidemux bij Sourceforge

"Ontworpen om vrij eenvoudige wijzigingen aan te brengen en een aangepast bestand uit te spugen."

Beste voor basisbewerking: VidCutter op Github

"Blinkt uit in precies doen wat de naam doet vermoeden: video knippen."

Beste voor re altime bewerking: LiVES at Lives-Video

"Bevat een aantal re altime bewerkingsfuncties waarmee een VJ videoclips kan mixen en bedienen om samen met audio te gaan."

Beste voor VFX: Natron op Github

"Biedt een krachtige open-source manier om een ander belangrijk aspect van videoproductie op zich te nemen."

Met de beste open-source videobewerkingssoftware kan de gebruiker zijn video's efficiënt en specifieker bewerken. Het verschil tussen open source en andere software is dat open source coderingswijzigingen mogelijk maakt die uw ervaring kunnen personaliseren. Voordat u beslist welke software voor u geschikt is, moet u ervoor zorgen dat u de geheimen van het bewerken leert.

Als je dit type formaat niet gewend bent, raden we je aan te beginnen met een programma als OpenShot. OpenShot is een programma dat geweldig is voor zowel beginners als experts, dus het kan nog steeds worden gebruikt terwijl je als editor groeit. Als je echter een doorgewinterde professional bent, probeer dan Natron op Github. Deze krachtige software is het beste voor VFX.

Met de beste open-source videobewerkingssoftware kun je een op maat gemaakte videobewerkingservaring creëren.

Beste algemeen: Shotcut

Image
Image

Het ziet er op het eerste gezicht misschien niet al te indrukwekkend uit, maar Shotcut is eigenlijk een robuuste niet-lineaire video-editor met genoeg tools om te voldoen aan de meeste niveaus van videobewerkingsvaardigheden. Het gratis platformonafhankelijke programma, dat beschikbaar is op Windows, Mac en Linux, biedt een schone, minimale interface, ideaal voor nieuwe of informele redacteuren die het simpel willen houden. Maar zodra u meer modules begint toe te voegen, afhankelijk van de functies die u wilt gebruiken, begint Shotcut zijn diepte te tonen. Elk paneel kan worden losgekoppeld, verplaatst en opnieuw gedockt of zwevend worden gelaten, waardoor u een goede controle heeft over hoe u uw werkruimte over een of meer monitoren kunt indelen.

Shotcut kan werken met een breed scala aan video- en afbeeldingsformaten, inclusief inhoud met 4K-resolutie. U zult echter geen knop "Importeren" zien; de software beschikt over "native tijdlijnbewerking" zonder dat import vereist is. Maar je kunt nog steeds bestanden openen en bekijken in Shotcut, net als in andere editors, een "afspeellijst" maken van de media die je voor het project gebruikt en clips naar je tijdlijn slepen. De tijdlijn heeft een volledige reeks bewerkingsmogelijkheden, waaronder het toevoegen van tracks, het splitsen en bijsnijden van clips en sneltoetsen voor deze functies. Er is ook een sterke selectie van video/audio-overgangen en stapelbare filters, van stabilisatie tot chroma key (groen scherm effecten).

De geavanceerde functies hebben een leercurve, maar het Shotcut YouTube-kanaal biedt een verzameling videozelfstudies om te helpen. Er is ook een online cursus beschikbaar voor aankoop die is beoordeeld en officieel goedgekeurd door de hoofdontwikkelaar van Shotcut.

Runner-Up, beste algemeen: OpenShot

Image
Image

De eenvoudige, gebruiksvriendelijke interface van OpenShot toont wat extra glans die je niet altijd ziet in een gratis, open-source video-editor. Gecombineerd met de ingebouwde tutorial wanneer je de software voor het eerst start en de volledige gebruikershandleiding die beschikbaar is op de website, maakt OpenShot videobewerking gemakkelijk voor zowel beginners als experts. U kunt media slepen en neerzetten in het programma om het te importeren, en slepen en neerzetten om met de clips op de tijdlijn te werken. U kunt een onbeperkt aantal tracks toevoegen, en in plaats van dat elke track een speciale "videotrack" of "audiotrack" is zoals de meeste editors, kunt u elk type media in elke track plaatsen. Zolang je de zaken recht kunt houden, kan de extra flexibiliteit nuttig zijn.

De selectie van meegeleverde tools en effecten is niet baanbrekend, maar je zult er genoeg vinden om mee te werken, inclusief overgangen met re altime previews en keyframe-gebaseerde animatie. Een functie die je niet in veel andere gratis producten ziet, zijn 3D-geanimeerde titels, die OpenShot aankan als je ook de open-source 3D-grafische software Blender hebt geïnstalleerd (die zelf ook videobewerkingsmogelijkheden heeft).

OpenShot is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux als gratis download, hoewel donaties en Patreon-abonnementen via de website worden geaccepteerd om ontwikkeling te ondersteunen.

Beste voor Mac: Blender Video Sequence Editor

Image
Image

Blender is uniek omdat videobewerking slechts een fractie is van wat het kan doen. De gratis, open-source software, beschikbaar voor Mac, Windows en Linux, is eigenlijk een hele reeks professionele 3D-creatietools. Je kunt het gebruiken voor 3D-modellering, beeldhouwen, schilderen, animatie en nog veel meer. Het bevat krachtige tools voor visuele compositie en zelfs voor het ontwikkelen van 3D-games.

Geïntegreerd in dat alles is de Blender Video Sequence Editor (VSE), die in het begin een beetje moeilijk te bereiken en te begrijpen kan zijn, aangezien de interface is ontworpen om veel meer aan te kunnen dan alleen videobewerking. Gelukkig zijn er veel ondersteuningsbronnen beschikbaar, van gratis tutorials tot betaalde trainingen van het Blender Institute en een Blender Cloud-abonnement. Als u eenmaal de weg weet, zult u merken dat de VSE een niet-lineaire editor met alle functies is, met een tijdlijn met meerdere sporen, knip- en trimhulpmiddelen, sneltoetsen en tal van geavanceerde opties. Dan kun je natuurlijk altijd 3D-graphics en animaties toevoegen als je daar zin in hebt, of als de software je inspireert om het eens te proberen.

Beste voor Linux: Kdenlive

Image
Image

Hoewel een oudere versie kan worden gedownload voor Mac en een bètaversie beschikbaar is voor Windows, is Kdenlive, zoals veel open-sourcesoftware, gemaakt om op Linux-besturingssystemen te draaien. Gebouwd op het MLT-mediaframework, het is een uitstekende en populaire Linux-videobewerkingsoplossing en een top-open-source-editor in het algemeen. De interface is eenvoudig en gebruiksvriendelijk en ziet er het meest vertrouwd uit voor mensen die iMovie hebben gebruikt. U kunt het ook aanpassen aan uw behoeften en voorkeuren.

De tijdlijn van Kdenlive is volledig functioneel en ondersteunt onbeperkte video-/audiotracks, zichtbare audiogolfvormen, voorbeeldweergave en "JKL"-afspeelsnelkoppelingen. Het wordt geleverd met een sterke reeks overgangen, effecten en filters, en het is eenvoudig om ze naar clips te slepen, hun instellingen aan te passen en een live voorbeeld te bekijken. Wanneer je klaar bent om je voltooide video te exporteren, kun je kiezen uit een groot aantal gangbare bestandstypen en voorinstellingen.

Runner-Up, beste voor Linux: Flowblade

Image
Image

Flowblade biedt op het moment van schrijven geen versies voor Mac of Windows - het richt zich op het bieden van een snelle, stabiele videobewerkingservaring voor Linux. Door te veel extra functies te vermijden die het proces voor thuisgebruikers zouden kunnen vertragen en compliceren, slaagt het erin een vlottere laad- en bedieningservaring te creëren dan veel andere bewerkingssoftware. Dit helpt ook om het extra stabiliteit te geven, waardoor crashes worden verminderd die de neiging hebben om andere open-sourceproducten vaker te treffen.

Flowblade's modern ogende interface zou voor velen vertrouwd en intuïtief moeten aanvoelen, met tijdlijntoolknoppen die op een enkele rij passen. Binnen deze enigszins uitgeklede werkbalk zijn meer dan genoeg hulpmiddelen voor verplaatsen en bijsnijden voor de taak, hoewel het "invoegbewerkings" -model dat automatisch alle clips naar links duwt, even wennen kan zijn als je uit andere programma's komt. Het profiteert ook van de vele effecten die beschikbaar zijn voor Linux-video-editors, van overgangen en afbeeldingsfilters tot aangepaste titels en op keyframes gebaseerde audiobewerking.

Beste voor Windows: Avidemux

Image
Image

Avidemux, beschikbaar als gratis download voor Windows, Mac en Linux, probeert niet een volledige op tijdlijn gebaseerde video-editor te zijn. In plaats daarvan is het ontworpen om vrij eenvoudige wijzigingen aan te brengen en een aangepast bestand uit te spugen. U kunt uw bronvideo importeren en delen markeren om uit te knippen door begin- en eindframes te selecteren. U kunt filters toepassen, met enkele esthetische opties zoals kleureffecten en randen, evenals andere die de clip verbeteren door de afbeelding te verscherpen of ruis te verminderen. Je kunt ook extra clips toevoegen aan het einde van je huidige, maar dat soort werk is misschien het beste voor een volledige niet-lineaire editor.

Misschien vindt u Avidemux het handigst als u de video helemaal niet hoeft te bewerken; als onderdeel van de exportstap kan Avidemux video en audio coderen naar een indrukwekkend aantal bestandstypen, met een robuuste hoeveelheid gedetailleerde opties voor de uitvoer. Als je veel clips moet coderen, kun je ze in de wachtrij plaatsen om ze één voor één te verwerken.

Beste voor basisbewerking: VidCutter

Image
Image

Als je alleen snelle, eenvoudige bewerkingen wilt doen, is gratis open-sourcesoftware een slimme plek om te draaien. VidCutter blinkt uit in wat de naam doet vermoeden: video knippen. Het platformonafhankelijke programma kan de meest voorkomende formaten importeren en exporteren, zoals AVI, MOV, MP4, MPEG en andere. De interface (die lichte en donkere thema-opties heeft) bevat slechts een paar elementen: een voorbeeldgebied toont uw geïmporteerde media en een tijdlijn met één track onderaan kan miniaturen weergeven als u de optie inschakelt. Markeer start- en eindpunten op de tijdlijn en uw selectie wordt toegevoegd aan de clipindex aan de zijkant. U kunt op deze manier meerdere clips toevoegen en slepen en neerzetten om ze opnieuw te ordenen in de index. Als u de video opslaat, worden uw clips in die volgorde naar een bestand geëxporteerd en komt het nieuwe bestand overeen met het videoformaat van de bron.

Beste voor re altime bewerking: LiVES

Image
Image

LiVES (beschikbaar als gratis download voor Linux, met een versie voor Windows in de maak) is een niet-lineaire video-editor met bonustoepassingen gericht op een specifiek type gebruiker: de videojockey of VJ. Naast de standaard bewerkingsfuncties, bevat LiVES een aantal real-time bewerkingsfuncties waarmee een VJ videoclips kan mixen en bedienen om samen te gaan met audio, en dat allemaal tijdens een live optreden. Een deel van de interface is de clip-editor, waar u effecten zoals fades, swirls en kleuren kunt toepassen op de media die u hebt geïmporteerd. U kunt de clips vervolgens op het andere deel van de interface plaatsen en rangschikken, de tijdlijn met meerdere sporen, om onmiddellijk te renderen of op te slaan voor later.

Je clips snel kunnen manipuleren en besturen is natuurlijk cruciaal voor live VJ-en, dus met LiVES kun je een aangepaste toetsmap maken om effecten op te roepen of om met een druk op de knop tussen clips te wisselen. Je kunt ook heen en weer "krabben" met de video, net zoals een DJ zou doen op een plaat. Zelfs als je niet van plan bent om op korte termijn een VJ-optreden te boeken, kan de kracht om video en audio in re altime samen te brengen mogelijkheden bieden voor bijeenkomsten of live-presentaties.

Beste voor VFX: Natron

Image
Image

Hoewel Natron geen niet-lineaire video-editor is die bedoeld is voor het knippen en samenstellen van videoclips zoals de andere producten op deze lijst, biedt het wel een krachtige open-source manier om een ander belangrijk aspect van videoproductie op zich te nemen. Het is een platformonafhankelijk programma voor visuele effecten (VFX) en motion graphics, dat wordt gebruikt om verschillende elementen in postproductie samen te voegen om de "filmmagie" binnen een bepaalde opname of scène te creëren.

Effecten in Natron worden gebouwd met behulp van een reeks 'knooppunten'. U specificeert en tweakt details van de effecten op een knooppunt en past ze toe op een videoclip, waarbij u meerdere lagen en vertakkingen van knooppunten verbindt en stapelt als dat nodig is. Dit maakt functies mogelijk zoals het verplaatsen en vergroten/verkleinen van 2D/3D-elementen, chroma keying om achtergronden te vervangen en bewegingsregistratie om punten op een video te volgen. Natron ondersteunt ook een breed scala aan open-source en commerciële VFX-plug-ins om meer tools toe te voegen op basis van uw behoeften. Zodra je opname klaar is, kun je overschakelen naar een andere videobewerkings- of sequencingsoftware (zoals een van de open-sourcesoftware in dit artikel) om deze in een langere volledige video met audio en andere scènes te plaatsen.

Aanbevolen: