Maak een geautomatiseerde taak met Windows 10 Taakplanner

Inhoudsopgave:

Maak een geautomatiseerde taak met Windows 10 Taakplanner
Maak een geautomatiseerde taak met Windows 10 Taakplanner
Anonim

Wat te weten

  • Klik in Taakplanner met de rechtermuisknop op Taakplannerbibliotheek en selecteer Nieuwe map om uw geplande taken te organiseren. Geef de map een naam en klik op OK.
  • Selecteer de map en klik op Create Basic Task en doorloop elke stap van de wizard om een trigger en actie te maken.
  • Maak een geavanceerde taak door Taak maken te selecteren en selecteer elk tabblad om triggers, acties en andere taakfuncties te configureren.

Dit artikel behandelt hoe u een geautomatiseerde taak kunt maken in Windows 10 met Taakplanner, inclusief het maken van eenvoudige en geavanceerde geautomatiseerde taken.

Hoe Windows 10 Taakplanner werkt

Taakplanner is een hulpprogramma dat is opgenomen in verschillende versies van het Windows-besturingssysteem. De mogelijkheid om een geautomatiseerde taak aan te maken met de taakplanner van Windows 10 opent vele mogelijkheden. U kunt vensters activeren om taken uit te voeren op basis van een planning of systeemgebeurtenissen. Taakplanner kan een toepassing of een script starten dat taken voor u uitvoert.

Dit kan handig zijn om dingen te doen als:

  • Start een Chrome-browser en Outlook-app die u elke keer dat u uw computer gebruikt, gebruikt.
  • Lanceer aan het einde van de dag een tijdregistratietoepassing om uw werkuren te klokken.
  • Trigger een batchtaak of PowerShell-script met opdrachtpromptopdrachten om uw computer dagelijks op te schonen.
  • Sluit uw computer elke dag automatisch af op hetzelfde tijdstip.

Een geautomatiseerde basistaak maken

Gebruik de onderstaande stappen om elke ochtend op hetzelfde tijdstip een toepassing op uw computer te starten.

Deze instructies leiden u door de wizard Basistaak.

  1. Selecteer het menu Start en typ "Taakplanner" en selecteer de app Taskplanner om deze te starten.

    Image
    Image
  2. U kunt uw geautomatiseerde taken in uw eigen map ordenen. Klik met de rechtermuisknop op Task Scheduler Library in de linkernavigatiestructuur en selecteer New Folder.

    Image
    Image
  3. Geef de map een naam zoals "Mijn taken" en selecteer OK.

    Image
    Image
  4. Selecteer de nieuwe map die je hebt gemaakt. Selecteer in de Actions navigatiebalk aan de rechterkant Create Basic Task. Hiermee wordt de wizard Basistaak maken geopend. Typ een naam voor de taak in het veld Name. Selecteer Volgende om door te gaan.

    Image
    Image
  5. De volgende stap van de wizard is het kiezen van een trigger voor uw taak. U kunt een van de tijdsintervallen of een van de systeemgebeurtenissen kiezen. In dit voorbeeld selecteren we Dagelijks. Selecteer Volgende om door te gaan.

    Image
    Image
  6. De volgende stap is het fijn afstellen van de interv altrigger. In dit geval stellen we de trigger elke dag in om 8 uur 's ochtends, vanaf vandaag. Stel de herhaling in op elke 1 dag. Selecteer Volgende om door te gaan.

    Image
    Image
  7. De volgende stap is het instellen van de actie voor de taak. Selecteer in dit geval Start een programma en selecteer vervolgens Volgende.

    Image
    Image
  8. Selecteer de knop Bladeren en blader naar Chrome, dat zich zou moeten bevinden op "C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\". De bestandsnaam is chrome.exe. Zodra u naar het bestand bladert, selecteert u het en selecteert u Open. Selecteer Volgende om door te gaan.

    Image
    Image
  9. Op het tabblad Voltooien van de wizard ziet u de triggerstatus en actie die u hebt gemaakt. Selecteer Finish om de wizard Basistaak te sluiten.

    Image
    Image
  10. Je ziet je nieuwe taak in het hoofdvenster in het Taakplanner-venster. U kunt met de rechtermuisknop op de taak klikken en Uitvoeren selecteren om te testen of deze daadwerkelijk wordt gestart zoals u dat wilt. Nu wordt de taak elke dag uitgevoerd met het interval dat u hebt ingesteld.

Een geavanceerde geautomatiseerde taak maken

In plaats van de wizard Basistaak te gebruiken, kunt u door het taakconfiguratievenster lopen met het normale taakinstellingsvenster. In dit voorbeeld laten we zien hoe u Microsoft Word op de laatste dag van de maand start.

  1. Om het configuratievenster voor geavanceerde taken te openen, gaat u terug naar het hoofdvenster van Taakplanner en selecteert u Taak maken in het rechternavigatievenster.

    Image
    Image
  2. Hiermee wordt het venster Taak maken geopend. Typ op het tabblad Algemeen een naam voor uw taak in het veld Name.

    Image
    Image

    Twee andere instellingen die u hier kunt aanpassen, zijn onder meer de taak alleen uitvoeren wanneer u bent aangemeld of wanneer de computer aan staat. U kunt de taak ook zo instellen dat deze met de hoogste rechten wordt uitgevoerd.

  3. Op het tabblad Triggers selecteert u Nieuw Hier kunt u het schema aanpassen. Selecteer in dit geval Maandelijks, selecteer alle maanden in de vervolgkeuzelijst Maanden en stel de vervolgkeuzelijst Dagen in op 30 voor het einde van de maand. Zorg ervoor dat Enabled is geselecteerd. Selecteer OK

    Image
    Image

    Onder het gedeelte Geavanceerde instellingen kunt u het uitstellen van de taak configureren, de taak meerdere keren per dag herhalen, een taak beëindigen die te lang duurt om uit te voeren of de taak laten verlopen.

  4. Op het tabblad Acties selecteert u Nieuw Selecteer Start een programma in de vervolgkeuzelijst Actie. Selecteer de knop Bladeren en blader naar het uitvoerbare bestand van Word in "C:\Program Files\Microsoft Office\root\Office16\". De bestandsnaam is winword.exe Zodra u naar het bestand bladert, selecteert u het en selecteert u Open Selecteer OK

    Image
    Image
  5. Op het tabblad Voorwaarden kunt u uw taak verder configureren om uit te voeren:

    • Alleen als de computer niet actief is
    • Alleen als de computer is aangesloten
    • Maak de computer wakker om hem uit te voeren
    • Alleen als je verbonden bent met je netwerk
    Image
    Image
  6. Op het tabblad Instellingen kunt u uw taak verder configureren:

    • Handmatig uit te voeren
    • Opnieuw uitvoeren als het niet lukt
    • Automatisch opnieuw opstarten
    • Stop als het te lang duurt
    • Gedwongen stoppen als het niet goed afloopt
    • Verwijder de taak als deze niet opnieuw moet worden uitgevoerd
    Image
    Image
  7. Als u klaar bent met het instellen van alle taaktabbladen, selecteert u OK om te voltooien. Je ziet de taak verschijnen in het hoofdvenster van Taakplanner.

Aanbevolen: