Hoe maak je een back-up van je Mac op een externe harde schijf met Time Machine

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een back-up van je Mac op een externe harde schijf met Time Machine
Hoe maak je een back-up van je Mac op een externe harde schijf met Time Machine
Anonim

Wat te weten

  • Sluit externe schijf aan. Apple icon > Systeemvoorkeuren > Time Machine > Selecteer back-upschijf> Schijf gebruiken.
  • Selecteer vervolgens Toon Time Machine in de menubalk > Time Machine > Nu een back-up maken.
  • Automatische back-ups: Vink Automatisch een back-up maken > Options aan. Voorkeuren instellen > Opslaan.

Dit artikel legt uit hoe je een back-up maakt van de bestanden op je Mac-computer met behulp van een externe harde schijf en Time Machine. We bespreken ook alternatieve back-upmethoden.

Mac-back-upmethoden

Er zijn een heleboel manieren om een back-up van je Mac te maken, van het handmatig kopiëren van bestanden tot eenmalige en doorlopende Time Machine-back-ups, tot iCloud en zelfs apps van derden. Dit zijn uw primaire opties:

  • Handmatig een back-up van bestanden maken: Deze methode vereist dat je elk bestand handmatig naar een externe opslag kopieert, dus het is alleen nuttig als je een paar belangrijke bestanden hebt. Als u een schijfstoring ervaart, kunt u deze methode gebruiken om onmiddellijk uw essentiële bestanden op te halen voordat u een volledige back-up probeert te maken.
  • Back-up maken met Time Machine: met deze methode kunt u een eenmalige back-up van al uw bestanden maken of regelmatige updates automatisch laten plaatsvinden.
  • Kloon je Mac: als je deze methode gebruikt, krijg je een exacte kopie van je hele harde schijf. Als uw schijf defect raakt of uw Mac opstartproblemen heeft, kunt u vanaf deze kopie opstarten en gewoon doorgaan totdat het probleem is verholpen.
  • Cloudopslag zoals iCloud: Met cloudopslag zoals iCloud of Dropbox kunt u automatisch de inhoud van specifieke mappen naar de cloud uploaden. Als je lokale schijf uitv alt, kun je alles downloaden wat in die mappen was opgeslagen.

Handmatig een back-up van bestanden maken op uw Mac

Handmatig back-ups maken van bestanden op een Mac is eenvoudig, maar het is ook tijdrovend en niet erg handig. Het is handig als u alleen van specifieke belangrijke bestanden een back-up wilt maken en als het onwaarschijnlijk is dat deze bestanden worden gewijzigd tussen het moment dat u een back-up maakt en het tijdstip van een hypothetisch toekomstig defect van uw harde schijf. Bestanden die regelmatig worden gewijzigd, zijn slecht geschikt voor deze methode, omdat u elke keer dat u het wijzigt een back-up van het bestand moet maken.

Voor alles wat ingewikkelder is dan een eenmalige back-up van een paar bestanden, gaat u verder met de Time Machine-instructies in het volgende gedeelte.

  1. Sluit een externe harde schijf of USB-stick aan op je Mac.

    Image
    Image
  2. Zoek het bestand of de bestanden waarvan u een back-up wilt maken.

    Image
    Image
  3. Selecteer de bestanden waarvan u een back-up wilt maken en druk op command+ C.

    Image
    Image
  4. Open de USB-stick of externe harde schijf.

    Image
    Image
  5. Druk op command+ V om je gekopieerde bestanden te plakken.

    Image
    Image
  6. Herhaal dit proces om een back-up te maken van andere essentiële bestanden.

    Als u deze bestanden in de toekomst wijzigt, moet u de nieuwe bestanden handmatig naar uw externe opslag kopiëren om er opnieuw een back-up van te maken.

Een back-up maken van bestanden op macOS met Time Machine

Hoewel het gemakkelijk genoeg is om hier en daar een paar bestanden handmatig te back-uppen, wordt macOS geleverd met een hulpprogramma genaamd Time Machine dat het proces veel eenvoudiger maakt en zelfs kan automatiseren. Als je veel bestanden moet back-uppen, of als je automatisch een back-up wilt maken van bestanden volgens een vast schema, gebruik dan Time Machine.

Zo maak je een eenmalige back-up met Time Machine:

  1. Sluit een externe schijf aan op je Mac.
  2. Klik op het Apple-pictogram in de linkerbovenhoek van het scherm en selecteer Systeemvoorkeuren.

    Image
    Image
  3. Klik op Time Machine.

    Image
    Image
  4. Klik op Selecteer back-upschijf.

    Image
    Image
  5. Selecteer de schijf die u wilt gebruiken en klik op Gebruik schijf.

    Image
    Image

    Je kunt een lokale USB-drive of opslag selecteren die is aangesloten via AirPort. Als u uw gegevens wilt versleutelen, selecteert u die optie ook tijdens deze stap.

  6. Klik desgevraagd op Erase om de schijf te formatteren voor gebruik met Time Machine.

    Image
    Image

    Als u op wissen klikt, wordt de schijf geformatteerd en verliest u alle gegevens die daar momenteel zijn opgeslagen. U zult deze stap niet zien als uw schijf al compatibel is voor gebruik met Time Machine.

  7. Klik op het selectievakje naast Show Time Machine in menu bar.
  8. Klik op het Time Machine pictogram (ziet eruit als een klok met een pijl tegen de klok in) in de menubalk.

    Image
    Image
  9. Klik op Nu een back-up maken.
  10. Time Machine maakt automatisch eenmalig een back-up van uw harde schijf. Als u in de toekomst opnieuw een back-up wilt maken, moet u ervoor zorgen dat uw back-upschijf is aangesloten en vervolgens stap 8 en 9 herhalen.

Hoe maak je automatisch een back-up van je Mac met Time Machine

Time Machine kan ook worden geconfigureerd om elk uur automatisch een back-up van uw bestanden te maken. Elke keer dat het wordt uitgevoerd, kopieert het al uw bestanden zonder de vorige kopie te overschrijven. Wanneer de back-upschijf vol raakt, worden automatisch de oudste bestanden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe bestanden. Op deze manier zorgt Time Machine ervoor dat je altijd de nieuwste versie van je bestanden hebt, samen met ten minste een paar oudere versies voor het geval je wijzigingen hebt aangebracht die je wilt terugdraaien.

Zo maak je automatisch een back-up met Time Machine:

  1. Sluit een externe schijf aan op je Mac.
  2. Klik op het Apple-menu in de linkerbovenhoek van het scherm en selecteer Systeemvoorkeuren.

    Image
    Image
  3. Klik op Time Machine.

    Image
    Image
  4. Klik op Selecteer back-upschijf.

    Image
    Image

    Als u al een back-upschijf heeft ingesteld, gaat u verder met stap 7.

  5. Selecteer de schijf die u wilt gebruiken en klik op Gebruik schijf.

    Image
    Image
  6. Klik desgevraagd op Erase om de schijf te formatteren voor gebruik met Time Machine.

    Image
    Image

    Als uw schijf al is geformatteerd voor gebruik met Time Machine, ziet u deze stap niet.

  7. Vink het vakje Automatisch een back-up maken aan.

    Image
    Image
  8. Klik op Opties.

    Image
    Image
  9. Voeg mappen toe waarvan u geen back-up wilt maken, stel de andere voorkeuren naar wens in en klik op Opslaan.

    Image
    Image
  10. Sluit het Time Machine-voorkeurenvenster. Time Machine maakt nu elk uur automatisch een back-up van uw bestanden, zolang de back-upschijf is aangesloten.

Back-up van bestanden maken met iCloud

Time Machine is geweldig omdat je hiermee zowel on-demand back-ups als automatische back-ups kunt maken. Het heeft echter een groot nadeel dat uw back-upbestanden zich in dezelfde fysieke ruimte als uw Mac bevinden. Als je je Mac verliest door bijvoorbeeld brand of diefstal, is de kans groot dat je back-upschijf ook wordt gestolen of beschadigd.

Als je belangrijke bestanden hebt waar je absoluut geen toegang toe wilt verliezen, overweeg dan om een back-up van je bestanden te maken met iCloud. Dit is een cloudgebaseerde service van Apple waartoe u als Apple-gebruiker toegang krijgt.

Standaard krijgen Apple-gebruikers 5 GB gratis iCloud-opslag, wat voldoende is om ten minste enkele van uw belangrijkste documenten op te slaan. Als je meer ruimte nodig hebt, kun je een maandabonnement kopen voor tussen de 50 GB en 2 TB aan cloudopslag.

Maak een opstartbare kopie van uw Mac-station

Elke back-upmethode die we tot nu toe hebben besproken, omvatte het maken van een back-up van uw eigen bestanden. Als u in plaats daarvan een back-up van uw hele schijf maakt door deze te klonen, kunt u een opstartbare kopie van uw schijf maken. Als uw schijf in de toekomst uitv alt, kunt u uw back-upschijf aansluiten, er vanaf opstarten en vervolgens ofwel gewoon werken of werken aan het repareren of vervangen van uw kapotte schijf als de tijd het toelaat.

Als dat klinkt als iets dat je zou willen doen, kun je de Schijfhulpprogramma-app gebruiken om een kloon van je Mac-station te maken. Dit proces is niet zo moeilijk, maar het is ingewikkeld en tijdrovend, dus sommige mensen geven er de voorkeur aan een app van derden te gebruiken. Daartoe hebben we een lijst met de beste gratis Mac-back-up-apps en ook een gids voor de beste Mac-back-upsoftware.

FAQ

    Wanneer moet ik een back-up van mijn Mac maken?

    Idealiter zou je regelmatig een back-up van je Mac moeten maken. Als u Schijfhulpprogramma opent en ziet "Deze schijf heeft een hardwareprobleem dat niet kan worden gerepareerd", of "Maak een back-up van zoveel mogelijk gegevens en vervang de schijf", dan moet u onmiddellijk beginnen met het maken van een back-up.

    Hoe maak ik een back-up van mijn iPhone op een Mac?

    Je kunt een back-up van je iPhone maken op een Mac door de twee apparaten handmatig te verbinden met een kabel, via Wi-Fi of via iCloud.

    Hoe maak ik een back-up van mijn iPad op een Mac?

    Van uw iPad kan een back-up worden gemaakt op een Mac via iTunes, iCloud of door compatibele software van derden te gebruiken.

    Hoe maak ik een back-up van Mail op mijn Mac?

    Kies een mailbox in uw Mail-app en selecteer vervolgens Mailbox > Export Mailbox > selecteer een bestemming om op te slaan > Kies. Om geëxporteerde mailboxen te importeren, selecteert u File > Import Mailboxes > en kiest u vervolgens het mailboxbestand.

Aanbevolen: