ULED vs OLED: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

ULED vs OLED: wat u moet weten
ULED vs OLED: wat u moet weten
Anonim

ULED- en OLED-tv's produceren beide een ultra-high-definition beeld, maar ze pakken die taak anders aan. Beide zullen u een scherp, duidelijk beeld geven, maar de betrokken technologieën vertegenwoordigen verschillende productietypes en methoden om tot dat eindresultaat te komen.

We hebben deze twee vergelijkbare initialen onderzocht om je te helpen ze te begrijpen; dit is wat u moet weten over ULED- en OLED-tv's.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Staat voor "ultra light-emitting diode."
  • Gebruikt een combinatie van hardware en software om een afbeelding te produceren.
  • Verwijst naar het volledige systeem van verlichting, kleur, verzadiging en andere beeldkwaliteiten.
  • Momenteel beschikbaar in 4K-resoluties.
  • Enige fabrikant is Hisense.
  • Goedkoopste opties beginnen rond de $400-$500.
  • Staat voor "organic light-emitting diode."
  • Gebruikt een organische film die licht uitstra alt wanneer er elektriciteit doorheen gaat.
  • Verwijst alleen naar de lichtbron; kleurgeneratie komt van verschillende systemen.
  • Momenteel beschikbaar in 4K- en 8K-resoluties.

  • Verkrijgbaar bij verschillende fabrikanten.
  • Goedkoopste opties beginnen rond $1, 000.

In zijn meest elementaire zin verwijst "OLED" naar het mechanisme waardoor een scherm licht produceert (maar niet noodzakelijkerwijs kleur). Ondertussen beschrijft "ULED" een heel systeem met hardware en optimaliserende software die samenwerken om het volledige beeld te creëren. Het zou zelfs mogelijk zijn om een ULED-tv te maken die een OLED bevat, hoewel er momenteel geen beschikbaar is.

Prijstechnisch gezien zul je waarschijnlijk eerder voor een ULED-set gaan, omdat ze verreweg minder kosten. Maar ze zijn ook potentieel moeilijker te vinden, omdat slechts één fabrikant ze maakt: Hisense. OLED's zijn verkrijgbaar bij verschillende bedrijven, wat betekent dat u waarschijnlijk bij uw favoriete merk kunt blijven als u er een heeft.

Technologie: ULED verwerkt het hele plaatje

  • Een systeem van hardware en software dat creëert wat je ziet.

  • Verwijst alleen naar waar de verlichting vandaan komt.

ULED- en OLED-tv's tegen elkaar plaatsen is geen één-op-één vergelijking vanwege de technologieën die deze termen beschrijven. ULED is het eigen ontwerp van Hisense dat software gebruikt om helderheid, kleur, beweging en verschillende andere elementen te optimaliseren.

"OLED" betekent dat de tv een organische, elektroluminescente film gebruikt om het licht te creëren dat het beeld door het scherm duwt. Dat wil echter niet zeggen dat je de twee op deze verdienste niet kunt vergelijken. Omdat ze deze dunne laag gebruiken in plaats van de traditionele LED-achtergrondverlichting die ULED-sets hebben, kunnen OLED-tv's lichter en dunner zijn. U zult ook geen moeite hebben om aan een muur te hangen als u dat wilt, maar OLED's kunnen voor een kleinere set zorgen.

Resolutie: u kunt ULED in elke resolutie krijgen, zolang het maar 4K is

  • 4K wordt alleen weergegeven.

  • 4K en 8K zijn beschikbaar.

De 4K-resolutie is niets om mee te spotten. Je zult niet veel mensen vinden die naar een scherm met 2 160 rijen pixels kijken en zeggen: "Zijn dat alle pixels?"

Maar als je de nieuwste en meest puntdichte schermen in huis moet hebben, kun je dat niet krijgen van ULED, die momenteel alleen in 4K-varianten verkrijgbaar is. De nieuwere 8K-resolutie, die twee keer zoveel pixelrijen heeft, vind je echter terug in OLED-tv's. En daar betaal je natuurlijk extra voor.

Prijs: met een beperkt budget? Ga met ULED

  • Meest betaalbare opties: $400-$500.
  • Misschien vind je er een tijdens een uitverkoop.

Een ULED-set zal verreweg goedkoper zijn dan een OLED, zelfs als ze hetzelfde scherm en dezelfde resolutie hebben. ULED's lopen van het midden van de honderden tot meer dan $ 1.000, terwijl OLED's beginnen bij $ 1.000 plus.

De grootste 8K OLED-sets kunnen tienduizenden dollars kosten vanwege zowel het hogere aantal pixels als de dure technologie die het scherm verlicht.

Beschikbaarheid: ULED's hebben beperkingen in grootte en merk

  • Verkrijgbaar in een paar maten van een enkel bedrijf.
  • Verkrijgbaar in meer maten van verschillende makers.

Omdat Hisense het enige bedrijf is dat ULED-tv's maakt, zult u enkele limieten opmerken in de beschikbare schermformaten. Hisense verkoopt sets met schermen tussen 50 en 75 inch, die aan de behoeften van de meeste mensen moeten voldoen.

Maar als je een kleinere (of zelfs grotere) tv wilt of een favoriet merk hebt, is ULED misschien niet de juiste keuze. Bedrijven zoals LG, Sony en Vizio brengen OLED-sets uit, wat betekent dat ze waarschijnlijk gemakkelijker te vinden en beschikbaar zullen zijn in meer winkels.

Eindoordeel

Aangezien ULED-tv's een type set zijn dat Hisense maakt, en OLED's een specifiek soort achtergrondverlichting zijn, hoeft u niet per se de een boven de ander te kiezen, ook al hebben ze geen overlap. ULED-tv's zijn doorgaans goedkoper, terwijl OLED's beschikbaar zijn in meer opties, waaronder grootte, resolutie en fabrikant.

Aanbevolen: