ULED vs QLED: wat u moet weten

Inhoudsopgave:

ULED vs QLED: wat u moet weten
ULED vs QLED: wat u moet weten
Anonim

Als je op zoek bent naar een nieuwe high-definition tv, kom je veel afkortingen tegen, waaronder LCD, LED, UHD, 4K, HDMI en meer. Deze afkortingen verwijzen naar invoer, resoluties en schermtypen, en twee van de nieuwere opties zijn ULED en QLED.

Het is veel om bij te houden, maar we hebben beide technologieën onderzocht om het verschil te ontdekken en u te helpen het juiste scherm voor u te kiezen. Dit is wat u moet weten over ULED- en QLED-tv's.

Image
Image

Algemene bevindingen

  • Gepatenteerde technologie van Hisense, en alleen verkrijgbaar bij die fabrikant.
  • Verwijst naar een systeem van hardware en software die samenwerken om helderheid, kleur en meer te regelen (maar kan ook kwantumstippen bevatten).
  • Beschikbaar in 4K-resolutie.
  • Schermformaten tussen 50 en 75 inch.
  • Meer betaalbare opties.
  • Samsung-technologie die breder beschikbaar is.
  • Verwijst naar quantum-dot-displays die microscopische kristallen gebruiken om kleuren weer te geven.
  • Beschikbaar in 4K- en 8K-resoluties.
  • Grotere verscheidenheid aan schermformaten, van 32 tot 98 inch.

  • Over het algemeen duurder.

Aangezien "QLED" voornamelijk verwijst naar een specifiek soort scherm, hoef je niet per se tussen deze twee functies te kiezen. Sommige ULED-tv's hebben zelfs dezelfde soorten quantum-dot-displays die QLED's gebruiken. ULED beschrijft een specifiek soort set dat Hisense maakt, waarbij het beeld wordt verbeterd en bestuurd met behulp van software.

Over het algemeen is een QLED-tv echter duurder dan een niet-kwantumscherm. En aangezien u met ULED aan een specifiek merk (Hisense) gebonden bent, zijn uw opties voor schermgrootte kleiner.

Resolutie: beide zijn ultra, maar QLED is ultra-er

  • 4K resolutie
  • 4K of 8K

Zowel ULED- als QLED-tv's zijn beschikbaar in ultrahoge definitie, maar ULED's zijn momenteel alleen beschikbaar in 4K (2160p). U vindt een QLED-set in 4K of de meer pixel 8K (4320p) resolutie.

Dit verschil zou hoe dan ook geen invloed moeten hebben op uw beslissing, tenzij u specifiek winkelt voor een 8K-tv. In dat geval wil je op zoek naar een premium aanbod van Samsung. En natuurlijk betaal je voor de extra resolutie.

Technologie: enige overlap, maar ULED wint

  • Gebruikt zowel hardware als software om het beeld te optimaliseren.
  • Hardware kan kwantumstippen hebben.
  • Quantum-dot-technologie produceert heldere, verzadigde beelden.

Afhankelijk van naar welke specifieke tv's je kijkt, zie je misschien niet veel verschil tussen ULED en QLED. Sommige ULED-sets gebruiken zelfs dezelfde quantum-dot-technologie als een QLED; terwijl Samsung dit type display heeft gemaakt, kunnen andere fabrikanten het voor hun producten gebruiken. Om deze reden zijn QLED's over het algemeen meer beschikbaar dan ULED's omdat meer bedrijven ze maken en verkopen.

ULED's zijn uniek in de manier waarop Hisense bestaande displays combineert met gepatenteerde software die verlichting, kleuren en beweging aanpast om het beste beeld te produceren. Het zou flexibeler moeten zijn dan de QLED's alleen, in sets die ze allebei hebben.

Grootte en prijs: 'QLED' betekent duur

  • Schermen tussen 50 en 75 inch.
  • Over het algemeen goedkoper.
  • Weergegeven van 32 inch tot 85 (en hoger).
  • Duurder.

Aangezien sommige ULED-tv's QLED-schermen hebben, is het moeilijk om een directe prijsvergelijking tussen de twee te maken. Een ULED zonder quantum-dot display kost minder omdat die technologie duurder is dan een standaard LED-scherm. Als u geld wilt besparen, kunt u een niet-kwantum ULED krijgen.

Grootte is de andere belangrijke factor die de meeste mensen in overweging nemen bij het uitkiezen van een tv. In dit geval hebben QLED's het voordeel. Omdat slechts één bedrijf ULED-sets maakt, zijn ze in minder maten verkrijgbaar. Hisense verkoopt maten tussen de 50 en 75 inch. Drie bedrijven - Samsung, TCL en Hisense - produceren QLED-tv's, dus er is een breder assortiment beschikbaar. Je kunt ze vinden zo klein als 32 inch of zo groot als 85 inch (en groter).

Met meer scherm komt natuurlijk een hogere prijs. Terwijl ULED-aanbiedingen tussen enkele honderden en iets meer dan $ 1.000 lopen, kunnen de grotere QLED's meer dan $ 10.000 kosten, vooral als je springt voor dat 8K-scherm.

Eindoordeel

In dit geval kun je beide kanten op: aangezien ULED het volledige systeem van het scherm en de software omvat die nodig is om een afbeelding op het scherm te maken, kun je verschillende tv's vinden die zowel ULED als QLED gebruiken.

Maar als je niet van quantum dots of 8K-resolutie houdt, kun je geld besparen met een set die alleen de ULED-technologie van Hisense gebruikt. Je hebt echter minder keuzes in grootte, maar het beschikbare aanbod kan aan je behoeften voldoen.

Aanbevolen: