Wat is een OLED-tv? Wat je moet weten

Inhoudsopgave:

Wat is een OLED-tv? Wat je moet weten
Wat is een OLED-tv? Wat je moet weten
Anonim

LCD-tv's zijn tegenwoordig absoluut de meest voorkomende tv die beschikbaar is voor consumenten, en met het verdwijnen van plasma denken de meesten dat lcd-tv's (led/lcd) het enige overgebleven type zijn. Dat is echter niet het geval, aangezien er een ander type tv beschikbaar is dat enkele voordelen biedt ten opzichte van LCD - OLED.

Image
Image

Wat OLED-tv is

OLED staat voor Organic Light Emitting Diode. OLED is een uitvloeisel van LCD-technologie die organische verbindingen gebruikt die tot pixels zijn gevormd om afbeeldingen te maken, zonder dat er extra achtergrondverlichting nodig is. Als gevolg hiervan maakt OLED-technologie zeer dunne beeldschermen mogelijk die veel dunner zijn dan traditionele LCD- en plasmaschermen.

OLED wordt ook wel organische elektroluminescentie genoemd.

Image
Image

OLED versus LCD

OLED is vergelijkbaar met LCD doordat OLED-panelen in zeer dunne lagen kunnen worden gelegd, waardoor een dun tv-frameontwerp en een energiezuinig stroomverbruik mogelijk zijn. Ook is OLED, net als LCD, onderhevig aan defecten aan dode pixels.

Aan de andere kant, hoewel OLED-tv's zeer kleurrijke beelden kunnen weergeven en een zwak punt van OLED versus LCD de lichtopbrengst is. Door het achtergrondverlichtingssysteem te manipuleren, kunnen lcd-tv's worden ontworpen om meer dan 30% meer licht uit te stralen dan de helderste OLED-tv's. Dit betekent dat lcd-tv's beter presteren in omgevingen met veel licht, terwijl OLED-tv's meer geschikt zijn voor slecht verlichte of lichtgestuurde kameromgevingen.

Bottom Line

OLED is vergelijkbaar met plasma omdat de pixels zelf-emitterend zijn. Ook kunnen, net als plasma, diepe zwartwaarden worden geproduceerd. Net als plasma is OLED echter onderhevig aan inbranden.

OLED versus LCD en plasma

Ook, zoals het er nu uitziet, hebben OLED-schermen een kortere levensduur dan LCD- of plasmaschermen, waarbij het blauwe deel van het kleurenspectrum het meeste risico loopt. Bovendien zijn OLED-tv's met een groot scherm duurder in vergelijking met lcd- of plasma-tv's.

Aan de andere kant geven OLED-tv's de beste schermafbeeldingen tot nu toe weer. De kleur is uitstekend en aangezien de pixels afzonderlijk kunnen worden in- en uitgeschakeld, is OLED de enige tv-technologie die absoluut zwart kan weergeven. Omdat OLED-tv-panelen zo dun kunnen worden gemaakt, kunnen ze ook worden gebogen - wat resulteert in het uiterlijk van tv's met een gebogen scherm (Opmerking: sommige lcd-tv's zijn ook gemaakt met gebogen schermen).

LG versus Samsung

OLED-technologie kan op verschillende manieren worden geïmplementeerd voor tv's. In het begin zijn er twee die werden gebruikt. LG's variatie op OLED-technologie wordt WRGB genoemd, die witte OLED zelf-emitterende subpixels combineert met rode, groene en blauwe kleurenfilters. Aan de andere kant gebruikt Samsung rode, groene en blauwe subpixels zonder toegevoegde kleurfilters. De aanpak van LG is bedoeld om het effect van voortijdige blauwe kleurdegradatie, die inherent was aan de methode van Samsung, te beperken.

Het is interessant om erop te wijzen dat Samsung in 2015 uit de OLED-tv-markt is gestapt. Aan de andere kant, hoewel Samsung momenteel geen OLED-tv's maakt, heeft het enige verwarring op de consumentenmarkt veroorzaakt door het gebruik van de term "QLED" in de etikettering van sommige van zijn high-end tv's.

QLED-tv's zijn echter geen OLED-tv's. Het zijn eigenlijk LED/LCD-tv's die een laag Quantum Dots (daar komt de "Q" vandaan) tussen de LED-achtergrondverlichting en LCD-lagen plaatsen om de kleurprestaties te verbeteren. Tv's die quantum dots gebruiken, hebben nog steeds een black- of edge light-systeem nodig (in tegenstelling tot OLED-tv's) en hebben zowel de voor- (heldere beelden) als nadelen (kan geen absoluut zwart weergeven) van lcd-tv-technologie.

Samsung is bezig met het ontwikkelen van tv's die Quantum Dots combineren met OLED, ook wel QD-OLED genoemd. Als dat lukt, kunnen ze LG tegengaan op de OLED-tv-markt.

Resolutie, 3D en HDR

Net als bij lcd-tv's is OLED-tv-technologie resolutie-onafhankelijk. Met andere woorden, de resolutie van een lcd- of oled-tv hangt af van het aantal pixels op het paneeloppervlak. Hoewel alle OLED-tv's die nu beschikbaar zijn de 4K-beeldschermresolutie ondersteunen, zijn sommige eerdere OLED-tv-modellen gemaakt met een weergaverapport met standaardresolutie van 1080p.

Hoewel tv-makers niet langer de 3D-weergaveoptie voor Amerikaanse consumenten aanbieden, is OLED-technologie compatibel met 3D, en tot het modeljaar 2017 heeft LG 3D OLED-tv's aangeboden die zeer goed werden ontvangen. Als je een 3D-fan bent, kun je er misschien nog een tweedehands of in de aanbieding vinden.

OLED TV-technologie is ook HDR-compatibel - hoewel OLED-tv's met HDR niet de hogere helderheidsniveaus kunnen weergeven waar veel lcd-tv's toe in staat zijn - althans voorlopig.

The Bottom Line

Na jaren van valse starts is OLED-tv sinds 2014 beschikbaar voor consumenten als alternatief voor led-/lcd-tv's. Hoewel de prijzen dalen, zijn OLED-tv's met hetzelfde schermformaat en dezelfde functies als de concurrentie op led/lcd-tv duurder, soms twee keer zo duur. Als u echter het geld en de lichtregelbare kamer heeft, bieden OLED-tv's een uitstekende tv-kijkervaring.

Ook voor degenen die nog steeds fans van plasma-tv's zijn, kunt u er zeker van zijn dat OLED meer is dan een passende vervangingsoptie.

Aanbevolen: