Wat is een prime-lens? Alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Wat is een prime-lens? Alles wat u moet weten
Wat is een prime-lens? Alles wat u moet weten
Anonim

Een prime-lens is een fotografische lens met een vaste lengte, wat betekent dat hij niet kan in- of uitzoomen. Leer de definitie van een prime-lens en hoe deze lenzen zich verhouden tot zoomlenzen.

Wat is een prime-lens?

Met zoomlenzen kunt u de brandpuntsafstand aanpassen door glazen lenzen in de lensbehuizing te verplaatsen, meestal door een draai- of schuifhuls op de externe cilinder van de lens te gebruiken. Een prime-lens heeft daarentegen een vaste brandpuntsafstand. De naam prime komt van de enige brandpuntsafstand, met slechts één meting. Een prime-lens kan groothoek, normaal of tele zijn.

Een standaard zoomlens kan oneindige gradaties van brandpuntsafstand tussen 24 mm en 70 mm bevatten. Een vaste prime-lens heeft maar één maat, zoals 50 mm. Hoewel een zoomlens kan worden aangepast om meer van een scène vast te leggen of om scherp te stellen op details van dichtbij, kan een prime-lens dat niet. Dus waarom zou je een prime-lens willen?

Image
Image

Prime-lenzen versus zoomlenzen

Ondanks de flexibiliteit van zoomlenzen, blijven prime-lenzen populair vanwege hun duurzaamheid en lagere prijs. Prime-lenzen presteren ook beter bij weinig licht en zijn licht van gewicht.

Sommige fotografen staan erop dat prime-lenzen ook scherpere beelden produceren. Er zijn echter aanwijzingen dat de beste cameralenzen in wezen dezelfde absolute metingen van visuele scherpte kunnen bereiken, of het nu prime- of zoomlenzen zijn.

Bottom Line

Prime-lenzen zijn er in eenvoudige ontwerpen, inclusief minder glaselementen en groepen dan een zoomlens. Omdat er geen aanpassing nodig is, zijn er geen ingewikkelde fysieke mechanismen nodig. De lens heeft minder onderdelen om te breken. Dit verlaagt ook de productiekosten, waardoor lensmakers hoogwaardige optica kunnen aanbieden tegen een lagere prijs. Het is over het algemeen ook gemakkelijker om prime-lenzen schoon te maken dan zoomlenzen.

Prime-lenzen bij weinig licht

Met het eenvoudigere ontwerp van prime-lenzen kunnen lensmakers relatief grotere maximale openingen opnemen, waardoor de hoeveelheid licht die de sensor of film kan bereiken, toeneemt. Lenzen met een groot maximaal diafragma worden door liefhebbers van fotografie vaak omschreven als snelle lenzen. Deze lenzen zorgen voor kortere sluitertijden bij weinig licht, wat de fotograaf scherpte, helderheid en flexibiliteit biedt.

Hoewel een zoomlens als snel kan worden beschouwd met een maximaal diafragma van f/2.8, bieden professionele 50 mm prime-lenzen routinematig een maximaal diafragma van f/1.2. Hierdoor kan meer dan het dubbele van de hoeveelheid licht de film of sensor bereiken. Zoomlenzen zijn niet gemaakt om zulke grote diafragma's te bereiken.

Image
Image

Verbeteren prime-lenzen de scherpte?

Sommige mensen beweren dat prime-lenzen scherper moeten zijn dan zoomlenzen omdat de lens minder glas bevat. Dat is echter niet hoe optica tegenwoordig werkt. Met moderne lensontwerptechnieken en fabricagemethoden, is extra glas geen afbreuk aan het beeld. Met de precisie in ontwerp en fabricage, evenals optisch schone ontspiegelde en antireflecterende coatings, zorgen extra lenselementen ervoor dat het beeld niet wazig wordt.

Snelle prime-lenzen geven kunstenaars verschillende tools voor het maken van afbeeldingen. Een groot diafragma zorgt voor een geringe scherptediepte, waardoor de achtergrond waziger wordt en een aangenaam bokeh-effect ontstaat, waarbij het onderwerp waarop scherpgesteld wordt, wordt benadrukt. Dit kan ertoe leiden dat foto's er scherper uitzien, omdat de variatie tussen scherp en onscherp meteen duidelijk is.

Als je foto's vergelijkt die zijn gemaakt met een professionele zoomlens en een professionele prime-lens bij een middelgroot diafragma, is er geen objectief, visueel detecteerbaar verschil in scherpte. Desalniettemin worden prime-lenzen geassocieerd met scherpte, vooral in vergelijking met lenzen van lagere kwaliteit die bij de meeste DSLR-camera's worden geleverd. Die reputatie is gebaseerd op de kwaliteit van individuele lenzen, niet op een inherent verschil tussen zoomlenzen en primelenzen.

Heeft u een prime-lens nodig?

Elke fotograaf zou ten minste één normale prime-lens in zijn tas moeten hebben om het natuurlijke menselijke gezichtsveld vast te leggen. Voor een 35 mm camera is een normale lens ongeveer 50 mm. Als u een digitale camera met een crop-sensor hebt, moet u rekening houden met het equivalente gezichtsveld van de lens wanneer deze op de crop-body is bevestigd. Met een snelle prime-lens kun je foto's maken in donkere scènes zonder verlichting, flitsen of ruis met hoge ISO-waarden.

Aanbevolen: