Hoe weet u of iemand uw wifi gebruikt

Inhoudsopgave:

Hoe weet u of iemand uw wifi gebruikt
Hoe weet u of iemand uw wifi gebruikt
Anonim

Wat te weten

  • Ontkoppel al je apparaten van wifi en kijk vervolgens naar de router om te zien of er lampjes knipperen (wat aangeeft dat er iets is aangesloten).
  • Probeer een netwerkscan-app van derden. We houden van Fing, dat beschikbaar is voor Android en iOS.
  • Als je dit prettig vindt, controleer dan je beheerderslogboeken om te controleren welke apparaten recentelijk verbinding hebben gemaakt met je netwerk.

Dit artikel beschrijft drie manieren om te controleren of iemand uw wifi-netwerk gebruikt zonder uw toestemming door uw apparaten los te koppelen, de Fing-netwerkscanner-app te gebruiken en de beheerderslogboeken van de router te bekijken.

Ontkoppel alles en kijk naar je router

Als je vrij onervaren bent met routers en thuisnetwerken en je denkt 'hoe kan ik zien of iemand mijn wifi gebruikt', dan is er een zeer snelle en eenvoudige manier om te controleren of je apparaten los te koppelen. Dit is wat je moet doen.

Deze methode werkt het beste als je maar een paar slimme apparaten in huis hebt, zoals een laptop of twee of slechts een paar smartphones. Als je meerdere apparaten op je netwerk hebt aangesloten, kan het ingewikkeld worden om ze allemaal los te koppelen.

  1. Ga elke kamer van je huis binnen en koppel alle apparaten los die verbinding maken met je wifi.
  2. Schakel wifi uit op alle draagbare apparaten zoals je smartphones, tablets en laptops.
  3. Ga naar je router en kijk of er lampjes blijven flikkeren op de router.
  4. Als de router er 'bezet' blijft uitzien en de lampjes knipperen, is het zeer waarschijnlijk dat iemand anders (of een ander apparaat) je wifi gebruikt. Zorg ervoor dat je echt al je apparaten hebt losgekoppeld.

Gebruik een app om te traceren wie je wifi gebruikt

Er zijn verschillende apps die het voor u heel eenvoudig maken om uw netwerk te scannen en te zien of iemand toegang heeft tot het netwerk dat u niet herkent. Veel van deze apps zijn gratis en nemen enkele seconden in beslag. Een van onze favorieten is Fing, die beschikbaar is voor zowel Android- als iOS-apparaten. Hier leest u hoe u het kunt gebruiken om te traceren wie uw wifi gebruikt.

Andere gratis Wi-Fi-analyser-apps zijn ook beschikbaar en nuttig.

  1. Download Fing uit de App Store of Google Play Store.
  2. Tik op Scannen naar apparaten. Mogelijk wordt u bij deze stap gevraagd om te kiezen hoe u apparaten wilt identificeren: MAC-adres of IP-adres. Een van beide is prima om te kiezen.

    Je smartphone moet zijn verbonden met je wifi-netwerk om dit te laten werken.

  3. Wacht tot de app klaar is met het scannen van je wifi-netwerk.
  4. Scroll door de lijst om te controleren of u alle apparaten herkent die op uw netwerk zijn aangesloten.

    Image
    Image

    U kunt op een apparaatnaam klikken om er meer over te weten te komen.

Controleer uw beheerderslogboeken

Als u zich op uw gemak voelt om in de administratielogboeken van uw router te duiken, kunt u meer te weten komen over welke apparaten de afgelopen tijd verbinding hebben gemaakt met uw router. Verschillende routers hebben enigszins verschillende configuraties en optienamen, maar het formaat is ongeveer hetzelfde, hoewel het een beetje graven met zich meebrengt. Dit is wat je moet doen.

  1. Log in op het beheerderspaneel van uw router.
  2. Zoek een pagina met de MAC-adressen (Media Access Control) die op je computer zijn aangesloten en controleer of deze overeenkomen met het juiste aantal apparaten dat je thuis hebt.

    Image
    Image
  3. Routerlogboeken houden informatie bij over oude apparaten die u mogelijk niet meer hebt aangesloten, dus houd daar rekening mee. Dat is vaak de reden waarom een app beter werkt, maar beheerderslogboeken kunnen handig zijn om wat meer te weten te komen over de interne werking van uw netwerk.

Aanbevolen: