Insteekbare autoverwarmingsopties: vermogen, vermogen en veiligheid

Inhoudsopgave:

Insteekbare autoverwarmingsopties: vermogen, vermogen en veiligheid
Insteekbare autoverwarmingsopties: vermogen, vermogen en veiligheid
Anonim

Plug-in autoverwarmingen zullen nooit zo effectief zijn als de ingebouwde verwarmingssystemen die ze moeten vervangen, maar ze zijn bijna altijd beter dan helemaal geen verwarming.

Het belangrijkste probleem is dat chauffeurs vaak kijken naar plug-in verwarmingen om een fabrieksverwarmingssysteem dat niet meer werkt te vervangen of aan te vullen, en dat is een soort warmteafgifte die gewoon niet kan worden geëvenaard vanwege de inherente beperkingen van plug-in autoverwarmers.

Image
Image

Soorten plug-in autoverwarmers

Er zijn twee belangrijke plug-in autoverwarmingsopties beschikbaar, en ze zijn niet gelijk gemaakt.

  • 120 V-ruimteverwarmingstoestellen voor woningen: Dit zijn elektrische ruimteverwarmers die zijn ontworpen om in de muur te worden gestoken. Het vermogen van deze apparaten om warmte af te geven wordt alleen beperkt door de grootte, en grote elektrische ruimteverwarmers kunnen veel grotere ruimtes verwarmen dan het interieur van een auto. Veel kachels in deze categorie zijn niet veilig voor gebruik in kleine ruimtes, en geen enkele is draagbaar.
  • 12 V draagbare autoverwarmers: Dit zijn ook elektrische ruimteverwarmers, maar ze werken op de 12 V gelijkstroom die in uw auto beschikbaar is. Deze verwarmingen worden voornamelijk beperkt door de hoeveelheid stroomsterkte die ze veilig kunnen putten uit de beperkte middelen die beschikbaar zijn in het elektrische systeem van uw voertuig. De warmteafgifte zal nooit in de buurt komen van een fabrieksverwarmingssysteem.

Alternatieve technologieën zoals plug-in blokverwarmingen en starters op afstand kunnen ook helpen om uw woon-werkverkeer comfortabeler te maken.

Binnen deze twee basiscategorieën zijn er een aantal subtypes, waaronder:

  • Stralingsverwarmers
  • Halogeenkachels
  • Keramische infraroodstralers
  • Convectieve kachels
  • Oliekachels
  • Draadelementverwarmers

Sommige van deze kachels zijn geschikt voor gebruik in kleine ruimtes zoals auto's, en andere niet. De grootste zorg is dat sommige van deze kachels meer vatbaar zijn voor het veroorzaken van brand wanneer ze in de buurt van ontvlambare materialen worden geplaatst, en sommige zijn ongeschikt voor kleine afgesloten ruimtes vanwege het verbruiken of verdringen van beschikbare zuurstof.

120 V plug-in autoverwarmers

De grootste categorie plug-in autoverwarmers bestaat uit zowel huishoudelijke ruimteverwarmers die klein genoeg en veilig genoeg zijn om in kleine ruimtes te gebruiken, als ook 120 V-verwarmers die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in auto's, recreatievoertuigen en soortgelijke toepassingen.

Aangezien elektrische autosystemen doorgaans 12 V DC leveren in plaats van 120 V AC, kunnen deze verwarmingen doorgaans niet worden gebruikt in ongewijzigde voertuigen. De twee basisopties voor het gebruik van een 120 V plug-in autoverwarming zijn het installeren van een auto-omvormer of het gebruik van een verlengsnoer.

Met de eerste optie kan een verwarming van 120 V worden gebruikt wanneer de motor van het voertuig draait, en met de tweede optie kan een van deze verwarmingen worden gebruikt wanneer het voertuig geparkeerd staat.

Een 120 V plug-in verwarming gebruiken met een omvormer

De enige manier om een 120 V plug-in ruimteverwarming te gebruiken als vervanging voor het fabrieksverwarmingssysteem, is door een omvormer te installeren. De omvormer kan rechtstreeks op de accu worden aangesloten of op een 12 V-aansluiting voor accessoires worden aangesloten, maar de meeste ruimteverwarmers trekken veel te veel stroomsterkte om te worden gebruikt met omvormers voor sigarettenaanstekers.

Bij gebruik van een 120 V plug-in autoverwarming met een omvormer, is het belangrijk om een paar dingen te onthouden:

  1. Als u de verwarming laat draaien met de motor uit, raakt de batterij snel leeg.
  2. De fabrieksdynamo zal waarschijnlijk niet krachtig genoeg zijn voor verwarmingstoestellen met een bijzonder hoog wattage.

Als het primaire doel van het gebruik van een plug-in verwarming in een auto is om deze op te warmen voordat u ermee gaat rijden, dan is het aansluiten op het elektrische systeem van het voertuig met een omvormer niet de beste oplossing. In dat geval is het bijna altijd een beter idee om een verlengsnoer naar het voertuig te laten lopen vanaf een handig stopcontact.

In gevallen waarin de fabrieksdynamo niet voldoende stroomsterkte kan leveren om de belasting van een krachtige verwarming aan te kunnen, kan het nodig zijn om een dynamo met hoog vermogen te installeren. Voor ruimteverwarmingstoestellen met een hoog wattage die echt in staat zijn om de warmteafgifte van een normaal autoverwarmingssysteem te evenaren, is het onwaarschijnlijk dat een omvormer werkt.

Een 120 V plug-in verwarming gebruiken zonder een omvormer

Als het primaire doel van het gebruik van een plug-in verwarming in een auto is om simpelweg het interieur op te warmen voordat het voertuig gaat rijden, dan is een verlengsnoer een veel betere oplossing dan een omvormer.

In bijzonder koude gebieden waar voertuigen vaak zijn uitgerust met blokverwarming, is het meestal zelfs mogelijk om een extra stopcontact aan de blokverwarmingsaansluiting te koppelen, wat een gemakkelijke manier biedt om een 120 V-ruimteverwarming aan te sluiten.

In situaties waarin een voertuig geen blokverwarming heeft, is er soms genoeg ruimte om een verlengsnoer in een van de deuren af te sluiten. Als dat niet mogelijk is, dan is de beste manier om toegang te krijgen tot een verlengsnoer meestal via de firewall, hoewel dat meestal betekent dat u een gat moet boren en een verlengsnoer veilig door het motorcompartiment moet leiden.

Bij het uitvoeren van dit soort handelingen moet uiterste voorzichtigheid worden betracht, aangezien een verlengsnoer in contact kan komen met hete of bewegende oppervlakken in de motorruimte kan leiden tot een elektrische brand.

12 V draagbare autoverwarmers

In tegenstelling tot 120 V ruimteverwarmers, zijn 12 V draagbare autoverwarmers speciaal ontworpen voor gebruik in de auto. Dat betekent dat ze doorgaans veilig kunnen worden gebruikt in kleine ruimtes en dat ze rechtstreeks kunnen worden aangesloten op het elektrische systeem van een voertuig zonder dat er een omvormer nodig is.

Natuurlijk gebruiken alle "plug-in" 12 V-autoverwarmingen een sigarettenaanstekerstekker, wat betekent dat ze inherent beperkt zijn in wattage. Dat betekent dat de meeste van deze units maar een zeer beperkte hoeveelheid warmte kunnen afgeven.

In situaties waar meer warmte gewenst is, is het noodzakelijk om ofwel een 120 V plug-in verwarming te gebruiken of om een krachtigere 12 V verwarming rechtstreeks op de accu van het voertuig aan te sluiten. Aangezien 12 V-verwarmers die op de batterij zijn aangesloten, niet worden beperkt door de lage stroomsterkte van sigarettenaansteker- en accessoire-contactdooscircuits, kunnen ze een veel hoger wattage hebben.

Helaas is de enige oplossing voor een kapotte autoverwarming om de verwarming te repareren of een echte vervanging van de autoverwarming te installeren die net als het fabriekssysteem in de hete motorkoelvloeistof tapt. Hoewel plug-in autoverwarmers prima kunnen werken als je je verwachtingen tempert, hebben beide typen te veel nadelen om ooit als echte vervangingen te dienen.

Aanbevolen: