Wat u nodig hebt om 4K-resolutie te zien op een 4K Ultra HD-tv

Inhoudsopgave:

Wat u nodig hebt om 4K-resolutie te zien op een 4K Ultra HD-tv
Wat u nodig hebt om 4K-resolutie te zien op een 4K Ultra HD-tv
Anonim

De meeste mensen zijn inmiddels gewend aan HDTV en een groeiend aantal maakt de overstap naar 4K Ultra HD TV.

Er is veel hype over 4K Ultra HD-tv's. Deze sets leveren afbeeldingen met een hogere resolutie, maar er is meer waarmee u rekening moet houden dat bepa alt wat u daadwerkelijk op het scherm kunt zien.

Deze informatie is van toepassing op tv's van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die gemaakt door LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio.

Drie belangrijke factoren beïnvloeden het vermogen om het verschil tussen HD en Ultra HD te zien: Schermgrootte, Zitafstand enInhoud.

Schermgrootte

Hoewel veel 4K Ultra HD-tv's worden geleverd in schermformaten van 65 inch en kleiner, kan het voor veel consumenten moeilijk zijn om een significant verschil waar te nemen tussen 1080p HD en 4K Ultra HD bij die formaten. Bij schermformaten groter dan 65 inch begint het verschil echter merkbaar te worden. Hoe groter het schermformaat, hoe groter het verschil wordt. Als je de ruimte en het budget hebt, overweeg dan een 4K Ultra HD-tv met een schermgrootte van 65 inch of groter.

Image
Image

Zitafstand

Naast de schermgrootte maakt het ook verschil hoe dichter je bij de tv zit. Als u bijvoorbeeld geld hebt uitgegeven voor een 55- of 65-inch 4K Ultra HD-tv, kunt u dichter bij het scherm zitten dan bij een eerdere HDTV van hetzelfde schermformaat en toch een bevredigende kijkervaring krijgen, aangezien de pixels (de puntjes waaruit het scherm bestaat) zijn veel kleiner. Dit betekent dat de afstand waarop de pixelstructuur van een 4K Ultra HD-tv zichtbaar wordt, een veel kleinere zitafstand vereist dan bij een 720p of 1080p HDTV.

Image
Image

Inhoud

Zelfs als je een 4K Ultra HD-tv hebt, kun je mogelijk niet volledig profiteren van de weergavemogelijkheden met een hogere resolutie. Alleen omdat je een van deze geavanceerde sets hebt, wil nog niet zeggen dat alles wat je op het scherm ziet 4K is.

  • Vanaf 2021 zijn er steeds meer 4K Ultra HD TV-uitzendingen. Zorg ervoor dat uw kabel-, satelliet- of streamingserviceprovider 4K ondersteunt.
  • Zorg ervoor dat je streamingapparaat of kabelbox geschikt is voor 4K.
  • 4K via satelliet is beschikbaar via zowel Direct TV als Dish Network.
  • Het 4K Ultra HD Blu-ray Disc-formaat is beschikbaar, met zowel spelers als films in schijfformaat. Dat vereist echter de aankoop van een nieuwe speler en schijven, maar het voordeel is dat die nieuwe spelers nog steeds je oude dvd's en Blu-ray-schijven kunnen afspelen.

Netflix, Vudu en Amazon bieden allemaal 4K-streaming. Deze diensten zijn beschikbaar op een groeiend aantal mediastreamers van Roku, Amazon (Fire TV), Apple TV, Google Chromecast, evenals geselecteerde 4K Ultra HD Smart TV's met HEVC-codecdecoders. Een internetbreedbandsnelheid van 15 tot 25 mbps is vereist voor een vlotte levering

Sony heeft een reeks 4K Blu-ray Discs gedistribueerd die, hoewel ze nog steeds 1080p zijn voor weergave op standaard Blu-ray Disc-spelers, er enkele toegevoegde aanwijzingen in de schijven zijn ingebed waarmee Sony 4K Ultra HD-tv's extraheer meer details en kleurhelderheid voor weergave op hun 4K Ultra HD-tv's.

Image
Image

4K Opschalen

4K Ultra HD belooft veel goeds voor de toekomst, aangezien inhoud en compatibele apparaten steeds verder worden uitgerold. Maar waar blijven veel 4K Ultra HD-tv-bezitters als ze niet kunnen profiteren van de 4K-inhoud die beschikbaar is? Het antwoord is opschalen.

  • Alle 4K Ultra HD-tv's die momenteel beschikbaar zijn, kunnen inhoud met standaard- en HD-resolutie opschalen om zo dicht mogelijk bij 4K te komen.
  • Veel Blu-ray Disc-spelers en thuisbioscoopontvangers beschikken ook over 4K-opschaling. Ultra HD Blu-ray Disc-spelers kunnen ook dvd's en Blu-ray-schijven opwaarderen zodat ze beter aansluiten bij de weergavemogelijkheden van Ultra HD-tv's.
  • Hoewel niet zo nauwkeurig als echte 4K, kunnen de resultaten via opschaling er, afhankelijk van de kwaliteit van de inhoud, beter uitzien dan wat u op een 1080p-tv ziet (rekening houdend met de eerder genoemde factoren voor schermgrootte en zitafstand).
  • VHS, uitzendingen met standaardresolutie, kabel of satelliet en standaard-dvd zien er echter niet zo geweldig uit op een 4K Ultra HD-tv met groot scherm, maar een goede HD-uitzending, kabel, satelliet of Blu-ray schijf kan er geweldig uitzien.

The Bottom Line

4K is here to stay (maar 8K komt eraan!). Als je al een tijdje geen tv hebt gewinkeld, zul je merken dat de meeste tv's in de winkelrekken 4K-modellen zijn. De meeste van deze sets zijn ook Smart TV's en veel bieden geavanceerde functies, zoals HDR, die gebruikmaakt van speciale helderheidscodering op Ultra HD Blu-ray Discs en geselecteerde streaming-inhoud.

Als je geïnteresseerd bent in 4K, bekijk dan onze periodiek bijgewerkte lijst met 4K Ultra HD-tv's.

Aanbevolen: