Roland's Fantom-0-serie is alles wat je nodig hebt om muziek te maken

Inhoudsopgave:

Roland's Fantom-0-serie is alles wat je nodig hebt om muziek te maken
Roland's Fantom-0-serie is alles wat je nodig hebt om muziek te maken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De Fantom-0 is een nieuwe serie meeslepende alles-in-één muziekworkstations.
  • Het is de goedkopere versie van de Fantom-serie van $ 3,5k+.
  • Je krijgt een keyboard, sampler, synth, sequencer, alles, alles in één doos.
Image
Image

Roland's nieuwe Fantom-0 ziet eruit als het perfecte werkstation voor iemand die serieus bezig is met muziek, maar die niet een ontelbaar aantal verschillende dozen wil kopen om het te maken.

Er zijn twee manieren om muziek te maken en op te nemen: hardware en software. Hardware is misschien zo simpel als een gitaar, maar voor elektronische muzikanten eindigt het meestal in een eindeloos konijnenhol van drummachines, samplers, synths, grooveboxen, plus de midi-controllers en kabel die het allemaal samenbrengen. Roland's Fantom-0 brengt dat allemaal in één doos, zodat je de voordelen van hardware krijgt, zonder de hoofdpijn of de verslaving aan het strippen van je portemonnee.

"De sequencer ziet er best mooi uit met het starten van de clip. Mix de pads, Audio Over USB en [digitale Audio Workstation-software]-besturing die je zou kunnen instellen, en dit is een behoorlijk aantrekkelijk pakket dat Roland heeft samengesteld, "zei de in Chicago gevestigde muzikant Hold My Beer op een muziekforum dat wordt bezocht door Lifewire.

In de doos

Moderne muzieksoftware is een volslagen wonder. Je kunt vrijwel alles doen wat je maar kunt bedenken, met een laptop of iPad, of zelfs een telefoon. En toch kunnen de grenzeloze mogelijkheden van computersoftware leiden tot een soort verlamming van opties, of urenlang scrollen door verschillende presets, in een poging het perfecte geluid te vinden.

br/

Hardware is daarentegen beperkt. En in tegenstelling tot software, die over het algemeen de paradigma's van app-ontwerp volgt waar we inmiddels allemaal bekend mee zijn, vereist hardware meestal het leren van een nieuwe manier van werken. Maar de voordelen zijn dat het lasergericht is om één ding goed te doen. En het belangrijkste: het heeft knoppen.

Laten we onze toevlucht nemen tot een goede oude auto-metafoor om te zien hoe mensen hands-on bediening verkiezen boven een muis en toetsenbord. Stel je voor dat je de auto bestuurt en bestuurt door met een muis een beetje over een scherm te bewegen. Remmen is mogelijk beschikbaar via een vervolgkeuzemenu en de versnellingspook bevindt zich in het voorkeurenpaneel.

Zo is het om Ableton of Logic te gebruiken om muziek te maken. Veel muzikanten zullen een MIDI-keyboard of andere controller aansluiten om de ervaring fysieker te maken. Anderen kopen op maat gemaakte drummachines, sequencers, enzovoort, die knoppen en knoppen hebben die altijd hetzelfde doen, zoals een stuur of versnellingspook, zodat u zich kunt concentreren op de muziek, niet op een scherm.

"Persoonlijk ben ik van mening dat als de software- en hardware-integratie goed is gedaan, het een veel betere ervaring is dan een iPad met een controller", zei elektronische muzikant Droussel op het Elektronauts-forum. "De reden is dat elke knop er met een reden is, de UI/UX van de software is geoptimaliseerd voor de controller en voor de taak. [De Fantom-0-werkstations] hebben ook ingebouwde audio- en midi-interfaces, die bij gebruik een iPad, wordt het al snel een rattennest van draden, USB-hubs, enz."

Image
Image

De grote 0

De Fantom-0 is een reeks van drie budgetgeprijsde workstations-06, 07 en 08 die goedkoper zijn dan de gewone Fantom (no 0)-serie van Roland. De goedkopere modellen krijgen gewone aanslaggevoelige toetsenborden, terwijl de 08 maar liefst 88 gewogen toetsen krijgt voor een pianogevoel.

Je krijgt ook een 4x4 drum (of sample) pad, een sampler, ingebouwde synthesizers, een hele reeks knoppen en schuifregelaars, plus een scherm met een netjes, Ableton Live-stijl clip-lanceringsraster. Hiermee kun je geluidsfragmenten opnemen en ze starten zodat ze op tijd samen spelen.

En dat is het niet. De Fantom-0 is ook een USB-audio-interface, dus je kunt hem op je computer aansluiten en opnemen, en hij heeft een microfooningang aan de achterkant voor het gewoon opnemen of verwerken van je stem (of een ander geluid) met ingebouwde effecten.

Dus je begint te zien hoe capabel dit is. Het biedt een scala aan software, maar brengt het allemaal samen in een enkele doos. En het publiciteitsmateriaal van Roland benadrukt de rechttoe rechtaan gebruikersinterface, bijvoorbeeld door te zeggen dat er geen "verwarrende modi" zijn. Wat je ziet is wat je krijgt, en dat is een zeer goede eigenschap.

Image
Image

De Fantom-0-serie kost $1.500 - $2.000, wat niet goedkoop klinkt, maar dat is een koopje vergeleken met de goedkoopste niet-0 Fantom, die $ 3.400 kost. En onthoud, het is kan volledig werken zonder een computer of software, die geen van beide goedkoop zijn. Daarover gesproken, de Fantom-0 kan ook worden gebruikt als hardwarecontroller voor Ableton, Logic Pro en MainStage.

Tenzij je specifieke hardwarebehoeften hebt of helemaal in de fly-by-wire-ervaring van het maken van muziek op een laptop houdt, zien deze werkstations er erg aantrekkelijk uit.

En nee, je kunt je e-mail niet doen op de Fantom-0, maar dat is een grote bonus en zeker geen ontbrekende functie.

Aanbevolen: