12 Beste gratis tekstverwerker- alternatieven voor MS Word

Inhoudsopgave:

12 Beste gratis tekstverwerker- alternatieven voor MS Word
12 Beste gratis tekstverwerker- alternatieven voor MS Word
Anonim

Deze gratis tekstverwerkers kunnen een geweldig alternatief zijn voor Microsoft Word. Velen hebben zeer vergelijkbare kenmerken als Word en aangezien ze gratis zijn, bespaart u honderden dollars door er een te gebruiken.

Alle onderstaande gratis tekstverwerkers kunnen documenten maken, bewerken en afdrukken. Velen van hen kunnen Word-documenten openen en bewerken, automatisch uw spelling controleren, een brede selectie gratis MS Word-sjablonen gebruiken, tabellen en kolommen maken en nog veel meer.

Onze topkeuzes voor een gratis tekstverwerker zijn de eerste op de lijst. Deze hebben de meeste functies en we raden u aan ze eerst te bekijken om te zien of ze passen bij uw tekstverwerkingsbehoeften. Je zou moeten ontdekken dat de meeste van hen zowat alles aankunnen wat Microsoft Word kan.

Gratis tekstverwerkers alternatieven voor MS Word

Als je op zoek bent naar een gratis tekstverwerker die je niet hoeft te downloaden, bekijk dan deze lijst met gratis online tekstverwerkers die je overal kunt gebruiken waar je een internetverbinding hebt.

Al deze tekstverwerkerprogramma's zijn 100 procent freeware, wat betekent dat u het programma nooit hoeft te kopen, het na zoveel dagen hoeft te verwijderen, een kleine vergoeding hoeft te doneren en add-ons voor basisfunctionaliteit hoeft aan te schaffen, enz. De onderstaande tekstverwerkers kunnen gratis en gratis worden gedownload.

WPS Office Writer

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Beschikt over een interface met tabbladen voor beter documentbeheer.
  • Inclusief 1 GB cloudopslag.
  • Gratis ingebouwde sjablonen.

Wat we niet leuk vinden

De hele suite moet worden gedownload om Writer te kunnen gebruiken.

WPS Office (voorheen Kingsoft Office genoemd) is een suite met een tekstverwerker, Writer genaamd, die gemakkelijk te gebruiken is vanwege de interface met tabbladen, het strakke ontwerp en het overzichtelijke menu.

Spellingcontrole wordt automatisch uitgevoerd zoals je zou verwachten in een goede tekstverwerker. U kunt de spellingcontrole eenvoudig in- en uitschakelen via het menu onderaan.

Writer ondersteunt de modus Volledig scherm, dubbele pagina-indeling en de optie om de menu's te verbergen, wat zorgt voor een perfecte schrijfervaring zonder afleiding. Er is zelfs een weergavemodus om te beschermen tegen oogletsel, waardoor de achtergrond van de pagina groenachtig wordt.

Je kunt ook aangepaste woordenboeken toevoegen, naar populaire bestandstypen lezen/schrijven, een voorblad en inhoudsopgave maken, ingebouwde sjablonen gebruiken, documenten versleutelen en eenvoudig alle pagina's van een document van een kant bekijken deelvenster.

Writer maakt deel uit van de WPS Office-software, dus je moet de hele suite downloaden om het Writer-gedeelte te krijgen. Het werkt op Windows, Linux, Mac en mobiele apparaten (iOS en Android).

FreeOffice van SoftMaker

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Verschillende handige functies.
  • Opent en bewaart in veelgebruikte bestandsformaten.
  • Geweldig voor het maken van eBooks.
  • Automatische spellingcontrole is inbegrepen.
  • Gratis voor thuis en zakelijk gebruik.

Wat we niet leuk vinden

  • Relatief grote downloadgrootte.
  • Je moet de hele reeks programma's downloaden, zelfs als je alleen de tekstverwerker installeert.

  • Is al een tijdje niet bijgewerkt.

SoftMaker FreeOffice is een suite van kantoorprogramma's, en een van de meegeleverde tools is een gratis tekstverwerker genaamd TextMaker.

Onmiddellijk nadat je deze tekstverwerker voor de eerste keer hebt geopend, krijg je de mogelijkheid om een klassieke menustijl te kiezen of een lintmenu te gebruiken waarmee je misschien al bekend bent. De keuze is aan jou, en er is zelfs een optie voor de aanraakmodus die je kunt inschakelen.

Menu-opties zijn logisch ingedeeld en naast de normale tekstverwerkerfuncties zijn er ook opties voor het maken van eBooks, zoals het exporteren van PDF en EPUB, het maken van hoofdstukken en voetnoten.

Deze gratis tekstverwerker kan ook voorbeelden van documenten bekijken voordat ze worden geopend, wijzigingen bijhouden, opmerkingen invoegen, objecten zoals Excel-diagrammen en PowerPoint-dia's toevoegen en vormen gebruiken, naast vele andere dingen.

TextMaker kan een grote verscheidenheid aan documentbestandstypen openen, waaronder die van Microsoft Word, OpenDocument-bestandstypen, platte tekst, WRI, WPD, SXW, PWD en andere. Wanneer je klaar bent om op te slaan, exporteert deze tekstverwerker naar populaire formaten zoals DOCX, DOTX, HTML en TXT, evenals bestandsformaten die specifiek zijn voor dit programma (bijv. TMDX en TMD).

TextMaker moet worden gedownload als onderdeel van FreeOffice, maar tijdens de installatie kunt u ervoor kiezen om de hele suite of alleen het gratis tekstverwerkingsprogramma te installeren. Het draait op Windows 10, 8, 7 of Windows Server 2008. Mac 10.10 en hoger wordt ook ondersteund, evenals Linux en Android.

OpenOffice Writer

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Werkt met veel bestandsformaten.
  • Extensies en sjablonen worden ondersteund.
  • Controleert automatisch op spelfouten.
  • Inclusief geavanceerde en basis opmaakopties.
  • Er is een draagbare optie beschikbaar.

Wat we niet leuk vinden

  • Je moet de hele programmasuite downloaden, zelfs om alleen Writer te gebruiken.
  • Het kan even duren om te downloaden bij langzame internetverbindingen.
  • De interface en menu's zijn saai en rommelig.

OpenOffice Writer heeft alle noodzakelijke functies om op elke lijst met goede tekstverwerkers te komen. Bovendien is er een draagbare optie, zodat je het programma onderweg kunt gebruiken met een flashstation.

Automatische spellingcontrole is inbegrepen, evenals ondersteuning voor een grote verscheidenheid aan populaire bestandstypen, de mogelijkheid om notities aan de zijkant van elk document toe te voegen en gebruiksvriendelijke wizards voor het maken van brieven, faxen en agenda's.

Een zijmenupaneel laat je snel schakelen tussen het bewerken van pagina-eigenschappen, stijlen en opmaak en het toevoegen van afbeeldingen vanuit de galerij. Je kunt deze instellingen zelfs loskoppelen, zodat je meer schrijfruimte hebt, maar toch eenvoudig toegang hebt tot belangrijke tools.

Vergelijkbaar met WPS Office dat bovenaan deze lijst staat, moet u de hele OpenOffice-suite naar uw computer downloaden, zelfs als u alleen Writer installeert. Met de draagbare optie moet je de hele kantoorsuite uitpakken, zelfs als je alleen de Writer-tool wilt gebruiken.

WordGraph

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Inclusief unieke geavanceerde functies.
  • Heeft een spellingcontrole.
  • Je kunt het behalve de hele suite downloaden.
  • Download en installeert snel.

Wat we niet leuk vinden

  • Spellingcontrole werkt niet automatisch.
  • De interface kan afleidend zijn.

WordGraph bevat de meeste standaardfuncties die je in elke tekstverwerker aantreft, maar het heeft ook een aantal unieke tools.

Naast het toevoegen van afbeeldingen, grafieken, tabellen en illustraties aan een document, kan WordGraph ook PDF's maken, een inhoudsopgave en index maken en toegang krijgen tot bestanden die zijn opgeslagen op cloudopslagservices zoals Dropbox.

Hoewel een hulpprogramma voor spellingcontrole is inbegrepen, werkt het niet in de live-modus, wat betekent dat u het handmatig moet uitvoeren om te controleren op spelfouten.

In tegenstelling tot sommige van deze andere tekstverwerkers, kun je WordGraph alleen downloaden zonder dat je ook de SSuite Office-software hoeft te downloaden waartoe het behoort.

WordGraph werkt op Windows-computers, maar kan worden gebruikt op een Mac- of Linux-machine met extra software.

AbleWord

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te gebruiken met een schone en overzichtelijke gebruikersinterface.
  • Hiermee kun je spelfouten in je schrijven vinden.
  • Populaire opmaakopties worden ondersteund.
  • Kan openen en opslaan in populaire bestandsindelingen.

Wat we niet leuk vinden

  • Is niet bijgewerkt sinds 2015.
  • Spellingcontrole is niet automatisch.
  • Beperkte opties voor openen/opslaan van bestandsindelingen.

AbleWord opent documenten snel, heeft een heel eenvoudig ontwerp en ondersteunt bewerken en opslaan in populaire bestandstypen. Het is heel gemakkelijk te gebruiken en ziet er erg mooi uit.

Er is niet veel dat AbleWord onderscheidt van vergelijkbare software, behalve dat het niet verzandt met onnodige knoppen of verwarrende functies en instellingen, en je kunt het gebruiken om PDF-tekst in het document te importeren.

Spellingcontrole is ingebouwd, maar u moet deze handmatig uitvoeren omdat fouten niet automatisch worden gevonden.

Dit programma is sinds 2015 niet meer bijgewerkt, dus het zal waarschijnlijk niet snel of nooit meer worden bijgewerkt, maar het is vandaag de dag nog steeds volledig bruikbaar als een gratis tekstverwerker.

Je kunt AbleWord gebruiken als je Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista of Windows XP hebt.

AbiWord

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Spellingcontrole is automatisch.
  • Ondersteunt automatisch opslaan.
  • Hiermee kun je in re altime samenwerken met anderen.
  • Werkt met veel bestandstypen.
  • Ondersteunt plug-ins.

Wat we niet leuk vinden

  • Afdrukvoorbeeld is niet zo gemakkelijk te gebruiken als in vergelijkbare programma's.
  • Heeft geen moderne interface.
  • Wordt niet meer bijgewerkt.

AbiWord is een gratis tekstverwerker met automatische spellingcontrole en algemene opmaakopties. De menu's en instellingen zijn goed georganiseerd en zijn niet rommelig of verwarrend in gebruik.

Je kunt documenten met anderen delen en de wijzigingen automatisch laten weergeven, waardoor live, re altime samenwerking mogelijk is.

Gemeenschappelijke bestandstypen werken met AbiWord, zoals ODT, DOCM, DOCX en RTF.

Tijdens de installatie kun je allerlei extra functies in- of uitschakelen, zoals een vergelijkingseditor, grammaticacontrole, webwoordenboek, Google Zoeken en Wikipedia-integrator, vertalers en ondersteuning voor bestandsindelingen voor DocBook, OPML, ClarisWorks en anderen.

Een nadeel van dit programma is dat de afdrukvoorbeeldfunctie niet is zoals bij de meeste programma's, omdat je het voorbeeld als een afbeelding moet openen in een fotoviewer, die niet bij AbiWord wordt geleverd.

AbiWord werkt op Windows, maar alleen via de onderstaande downloadlink omdat het niet langer beschikbaar is voor Windows-gebruikers vanaf hun officiële website. Het werkt ook op Linux, maar alleen via Flathub.

Jarte

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Pas de lay-out op een aantal manieren aan.
  • Kan worden ingesteld om af en toe automatisch op te slaan.
  • Opent documenten in tabbladen.
  • Ondersteunt veelgebruikte documentformaten.
  • Klein installatiebestand.
  • Er is een draagbare optie beschikbaar.

Wat we niet leuk vinden

  • Moet de spellingcontrole handmatig uitvoeren.
  • Kan moeilijk te gebruiken zijn.
  • Geen update sinds 2018.

Jarte is een andere gratis tekstverwerker met een interface met tabbladen om alle geopende documenten gemakkelijk toegankelijk op één scherm te houden.

Algemene bestandstypen worden ondersteund, je kunt Jarte zo instellen dat het automatisch elke minuut tot elke 20 minuten een document opslaat, en je kunt tijdens de installatie verschillende spellingcontrolewoordenboeken installeren.

Jarte kan worden geconfigureerd om automatisch het laatste bestand te openen dat u gebruikte bij het starten van het programma, wat een leuke optie is die de meeste andere software uit deze lijst niet toestaat.

Helaas is de spellingcontrole niet automatisch, en het programma zelf is soms verwarrend om te begrijpen.

Je kunt Jarte voor Windows 10 downloaden via Windows XP.

WriteMonkey

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Volledig draagbaar (geen installatie nodig).
  • Beschikt over een zeer minimale interface.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen spellingcontrole.
  • Groot downloadbestand.

WriteMonkey is een draagbare tekstverwerker die is gericht op het bieden van een interface met zo min mogelijk afleiding, zodat u zich kunt concentreren op schrijven en op niets anders.

Elke menu-optie in WriteMonkey wordt alleen weergegeven als u met de rechtermuisknop op het document klikt. Van daaruit kunt u alles doen, van het openen van een nieuw document of project tot het wisselen van de focusmodus, het kopiëren van alle tekst, het openen van ontwikkelhulpmiddelen en meer.

WriteMonkey is een gratis tekstverwerker voor Windows, Mac en Linux.

RoughDraft

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Ondersteunt automatische spellingcontrole.
  • Browsen met tabbladen helpt bij het ordenen van geopende documenten.
  • Hiermee kunt u sneltoetsen gebruiken.

Wat we niet leuk vinden

  • Zeer verouderd; wordt niet langer bijgewerkt.
  • Ondersteunt een beperkt aantal bestandsformaten.

Een andere gratis tekstverwerker, deze geadverteerd voor creatieve schrijvers, is RoughDraft. Het werkt met RTF-, TXT- en DOC-bestanden (vanaf Word 2010-97), biedt automatische spellingcontrole, maakt sneltoetsen mogelijk voor bijna elke opdracht en laat je schakelen tussen verschillende schrijfmodi: Normaal, Scenario, Stage/Radio Play en Proza.

Het is eenvoudig om bestanden vanaf uw computer te openen en te bewerken dankzij de bestandsbrowser die aan de zijkant van het programmavenster is geopend. Nieuwe documenten verschijnen op hun eigen tabblad, zodat u maximaal 100 bestanden tegelijkertijd open kunt houden in RoughDraft.

Een van de nadelen van deze tekstverwerker is dat de laatste versie in 2005 uitkwam en dat de ontwikkelaar er niet meer aan werkt, dus het zal in de toekomst geen nieuwe functies krijgen. Hoewel het DOC-bestandsformaat wordt ondersteund, moet het bestand zijn gemaakt in Word 2010 of ouder.

FocusWriter

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Biedt meerdere manieren om een afleidingsvrije interface te creëren.
  • Kleuren en lay-outs kunnen worden aangepast.
  • Er kunnen doelen worden gemaakt om bij de les te blijven.
  • Er is een draagbare optie.

Wat we niet leuk vinden

Kan geen documenten openen met RTF-opmaak.

FocusWriter lijkt op WriteMonkey omdat het draagbaar is en een minimale interface heeft. Het programma verbergt automatisch de menu's en knoppen zodat ze niet kunnen worden bekeken, en u kunt het in de modus volledig scherm uitvoeren, zodat u geen andere programmavensters ziet.

Basisopmaak is toegestaan in FocusWriter, zoals vet, doorhalen en uitlijnen van tekst. U kunt ook de voor- en achtergrondtekst, paginamarges, kleur en regelafstand bewerken om aangepaste thema's te maken.

Je kunt documenten openen en opslaan in populaire formaten zoals DOCX, ODT, RTF en TXT. Documenten met RTF-opmaak kunnen echter als platte tekst in FocusWriter worden geïmporteerd en volledig onbruikbaar worden.

FocusWriter bevat een alarm en laat je doelen stellen met betrekking tot je typen, zoals een bepaald aantal woorden typen of een bepaald aantal minuten per dag typen.

Een ander voordeel van dit programma ten opzichte van sommige van de andere gratis tekstverwerkers in deze lijst is dat het veel vaker wordt bijgewerkt, dus je kunt er zeker van zijn dat nieuwe functies en/of beveiligingsupdates zo vaak worden uitgebracht als nodig is zijn.

FocusWriter draait op Windows, macOS en Linux.

Judoom

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Ondersteunt browsen met tabbladen.
  • Maakt het volgen van projecten eenvoudig.
  • Werkt met de twee meest populaire MS Word-bestandsindelingen.

Wat we niet leuk vinden

  • Er ontbreken verschillende functies die veel voorkomen in een tekstverwerker.
  • Woordenteller wordt niet automatisch bijgewerkt terwijl u typt.

Judoom heeft een vergelijkbare look en feel als Microsoft Word, en je kunt zelfs enkele van dezelfde bestandstypen gebruiken, zoals DOC en DOCX.

Het is gemakkelijk om projecten bij te houden, omdat je er maximaal twee tegelijk kunt toevoegen en gemakkelijk door lokale bestanden en mappen kunt bladeren vanuit een zijmenu. Alle nieuwe documenten die worden geopend, worden op hun eigen tabbladen bewaard om alles dicht bij elkaar te houden, maar tegelijkertijd georganiseerd.

Hoewel het gemakkelijk te gebruiken is en er strak uitziet, bevat Judoom geen algemene functies die u normaal in een tekstverwerker aantreft, zoals spellingcontrole, kop-/voetteksten en paginanummers.

Je kunt Judoom alleen op Windows downloaden.

ABewerken

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Beveilig documenten met een wachtwoord.
  • Spellingcontrole is inbegrepen.
  • Hiermee kunt u unieke bestandsindelingen voor documenten bewerken.
  • Installeert in seconden.

Wat we niet leuk vinden

  • Opent geen DOCX-bestanden.
  • Slaat op in slechts een paar basisbestandsindelingen.
  • Spellingcontrole is niet automatisch.
  • Zeer verouderd.

AEdit heeft een wat verouderde interface sinds het ontwikkelteam de software heeft verlaten en sinds 2001 geen update heeft uitgebracht, maar het werkt nog steeds prima voor een tekstverwerker.

AEdit laat je documenten met een wachtwoord beveiligen en biedt een spellingcontrolefunctie, hoewel het niet automatisch op fouten controleert.

De gratis AEdit-tekstverwerker werkt met bestanden in het populaire DOC-formaat van Microsoft, maar niet met hun nieuwere DOCX-formaat. U kunt ook 123-, BAT-, ECO-, HTML-, RTF-, TXT- en XLS-bestanden openen.

Als u echter een document opslaat met AEdit, zijn uw opties beperkt tot ECO, RTF, TXT en BAT.

AEdit is voor Windows-computers.

Gratis proefversie van Microsoft Office

Als je geen tekstverwerker kunt vinden waar je blij mee bent, overweeg dan om gebruik te maken van de gratis proefversie van Microsoft Office, zodat je een hele maand lang alle mogelijkheden van Microsoft Word kunt gebruiken.

Aanbevolen: