Lenovo Thinkpad X1 Fold Review: opvouwbaar, gebrekkig en fantastisch

Inhoudsopgave:

Lenovo Thinkpad X1 Fold Review: opvouwbaar, gebrekkig en fantastisch
Lenovo Thinkpad X1 Fold Review: opvouwbaar, gebrekkig en fantastisch
Anonim

Lenovo Thinkpad X1 Fold

De Lenovo Thinkpad X1 Fold is een leuke en opwindende opvouwbare laptop, maar het is duidelijk een product van de eerste generatie, waardoor het erg duur is, en het kan ook last hebben van duurzaamheidsproblemen op de lange termijn die verband houden met opvouwbare schermen.

Lenovo Thinkpad X1 Fold

Image
Image

We hebben de Lenovo Thinkpad X1 Fold gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Lenovo Thinkpad X1 Fold is een 2-in-1 laptop met eindeloos spannende mogelijkheden die voor het eerst baanbrekende technologie voor opvouwbare schermen naar een Windows-pc-apparaat brengt. Het potentieel van kamerschermen is al lang een facet van sciencefiction, maar deze eenmalige fantasie is nu realiteit. Telefoons van Samsung en Motorola gebruiken deze technologie om opwindende nieuwe mobiele apparaten te maken, maar met de Lenovo Thinkpad X1 Fold heeft het opvouwbare scherm zijn weg gevonden naar een laptop die anders is dan ooit tevoren.

Zoals bij elke baanbrekende technologie, kunnen early adopters valkuilen en kinderziektes verwachten bij Lenovo's eerste laptop met opvouwbaar scherm, maar kunnen de voordelen van zo'n flexibel apparaat niet opwegen tegen deze voordelen?

Image
Image

Ontwerp: Bizar en mooie shapeshifter

Er gaat echt niets boven de Lenovo X1 Fold; het is echt de eerste commercieel verkrijgbare pc met opvouwbaar scherm, en het is een nieuwe ervaring om het eruit te halen en voor de eerste keer te gebruiken. Wennen aan het in tweeën vouwen van een scherm kost tijd, en ik zette me schrap voor het kraken van brekend glas, dat gelukkig nooit kwam.

Laten we duurzaamheid uit de weg ruimen - deze laptop is sterker dan je zou denken. Het is normaal om je zorgen te maken over een flexibel scherm, aangezien deze nieuwe technologie behoorlijk wat kinderziektes heeft gehad op andere apparaten. Flexibele schermen hebben scharnieren waarin vuil kan worden gevangen, en oppervlakken met een zachte textuur hebben de neiging gemakkelijker het slachtoffer te worden van krassen dan een vast scherm. In de weken dat ik de X1 Fold gebruikte, functioneerden de scharnieren echter feilloos en bleef het scherm krasvrij.

Er is een duizelingwekkend aantal manieren om dit apparaat te gebruiken, van een traditionele tablet en tekenblok tot een opvouwbaar dubbelzijdig e-book tot een puur touchscreen-laptop.

Dat gezegd hebbende, zou ik er niet op vertrouwen dat de X1 Fold zo lang meegaat als een traditionele laptop of tablet. Het scharnier is een punt van falen dat uiteindelijk zal verslijten. Maar als het zorgvuldig wordt behandeld en schoon wordt gehouden, zou dit een van de robuustere opvouwbare apparaten tot nu toe kunnen zijn.

Er is iets van een contrast in het ontwerp van de X1 Fold. De buitenkant is niets minder dan spectaculair en lijkt, met zijn ingebouwde leren omslag, op een nogal dik en duur boek. Zet het op een boekenplank en je zou het er niet uit kunnen kiezen als je niet al wist wat het was. Alleen het glanzende zwarte plastic dat aan één kant uitsteekt wanneer het apparaat dichtgevouwen is, bederft de illusie.

Het interieur is een ander verhaal, met zijn grote scherm dat vervormd en klonterig lijkt wanneer het wordt uitgeschakeld en plat wordt uitgeklapt. Het heeft ook brede matte plastic randen waardoor het interieur er nogal ruw en onafgewerkt uitziet, maar na een tijdje gebruik van de X1 Fold begon ik de randen te waarderen vanwege de comfortabele handgrepen die ze zijn. Ze zijn zacht en voelbaar en kunnen u echt helpen het apparaat vast te houden. In combinatie met de zachte leren achterkant is dit een schokkend ergonomische laptop, ongeacht in welke vorm hij zich momenteel bevindt.

Image
Image

Het is ook een vrij stevig apparaat, dat zowel dicht als dik is, vooral wanneer het is opgevouwen. Gezien de omvang zou je meer poorten aan de randen verwachten, maar je krijgt slechts twee USB-C 3.2 Gen 2-poorten, waarvan er één kan worden gebruikt als DisplayPort-uitgang. Sommige modellen van de X1 Fold hebben ook een nano-simkaartsleuf voor een mobiele dataverbinding. Helaas krijg je maar 256 GB SSD-capaciteit, wat bizar klein is gezien de prijs van de X1 Fold. De bedieningselementen aan de buitenkant bestaan uit een aan/uit-knop en een volumeknop aan één kant van het apparaat.

In sommige X1 Fold-bundels zit een Bluetooth-toetsenbord en Lenovo Mod Pen-stylus. Dit zijn welkome toevoegingen, en hoewel ik de lay-out van het toetsenbord zelf niet leuk vind, is het handig om de mogelijkheid te hebben om een fysiek toetsenbord te gebruiken. Zowel het toetsenbord als de stylus zijn gelijk aan de uitstekende kwaliteit van de X1 Fold zelf. Er is een elastische lus aan één kant van het toetsenbord waarin de stylus kan worden opgeborgen, en het toetsenbord is ontworpen om in het opgevouwen scherm van de laptop te passen.

De X1 Fold detecteert automatisch wanneer het toetsenbord is aangesloten en past het formaat van het scherm aan. U kunt ook een achterflap van de leren achterplaat uitklappen wanneer de X1 Fold in tabletmodus staat, en vervolgens het toetsenbord afzonderlijk gebruiken voor een desktop-pc-achtige ervaring. Er is een duizelingwekkend aantal manieren om dit apparaat te gebruiken, van een traditionele tablet en tekenblok tot een opvouwbaar dubbelzijdig e-book tot een puur touchscreen-laptop. Hoewel het nauwelijks een meester is in al zijn rollen, kan het zeker worden genoemd als een echte manusje van alles.

Image
Image

Display: Absoluut spectaculair

Wat je ook mag zeggen over de andere aspecten van de X1 Fold en het gedurfde ontwerp, het enige dat buiten kijf staat, is de kwaliteit van het OLED-scherm met hoge resolutie. Met een resolutie van 2048x1536 in een 13,3-inch apparaat levert het kristalheldere details, dankzij de resulterende hoge pixeldichtheid, maar de echte ster van de show is de OLED. De diepe zwarttinten en rijke kleuren stellen andere, meer traditionele schermen te schande, en tot op zekere hoogte helpt het het hoge prijskaartje te rechtvaardigen dat verder gaat dan de nieuwigheid van het opvouwbare ontwerp.

Mijn enige nitpick is dat hoewel de kijkhoeken erg goed zijn, de twee helften er anders uitzien vanwege de verschillende hoeken wanneer ze in tabletmodus worden bekeken. Dit was echter niet al te opvallend of storend, dus het telt niet echt mee tegen de algehele uitmuntendheid van het scherm. Over het algemeen is de beeldverhouding meer geschikt voor productiviteit dan voor mediaconsumptie, maar het scherm is zo levendig en gedetailleerd dat films en shows er geweldig uitzien op OLED-schermen, en je kunt gemakkelijk de zwarte balken aan de boven- en onderkant van het scherm negeren.

Configuratieproces: eenvoudig maar zonder instructies

De eerste installatie van Windows 10 verliep vrijwel normaal, maar toen ik eenmaal op de desktop kwam, moesten er meer dan het gebruikelijke aantal firmware- en software-updates worden uitgevoerd. Het aansluiten van het Bluetooth-toetsenbord was vrij eenvoudig, hoewel de aan/uit-schakelaar op het toetsenbord miniem is en een beetje lastig te bedienen.

De Lenovo Mod-pen moest worden opgeladen, en dit was een beetje lastig omdat er geen meegeleverde instructies voor de bediening lijken te zijn, dus ik moest het opzoeken. Blijkt dat de pen wordt geopend om een USB-C-poort te onthullen om op te laden. Een klein briefje met instructies voor het instellen van accessoires zou een grote hulp zijn geweest.

Image
Image

Navigatie: een apparaat met veel ingangen

Het gebruik van de X1 Fold is op zijn zachtst gezegd een interessante ervaring, maar ondanks dat het een beetje ruw is, maakt het echt zijn belofte van flexibiliteit waar. Het aanraakscherm reageert net zo snel als alle andere, maar als het gedeeltelijk is opgevouwen, kan het wat lastig zijn om dingen precies op de vouw te tikken.

Het magnetische Bluetooth-toetsenbord is behoorlijk krap, vooral voor mijn grote handen, en de lay-out is een beetje raar. Het is erg gecondenseerd met veel toetsen die dubbel werk doen, waarbij sommige symbolen vreemde toetscombinaties nodig hebben om toegang te krijgen. Het trackpad op het toetsenbord is een piepklein ding, dus ik was verrast door hoe bekwaam het is. De grootte is een beperking, maar het is best bruikbaar en biedt ondersteuning voor gebaren. Het meest serieuze probleem met het toetsenbord is echter dat de vertraging bij het typen erg merkbaar en onaangenaam is.

Het schermtoetsenbord is in veel opzichten een betere optie, hoewel het de tactiliteit van een fysiek toetsenbord mist. Het is zeker de moeite waard om naar de instellingen te gaan en een completere toetsenbordindeling te kiezen waarbij letters en cijfers tegelijkertijd worden weergegeven, in tegenstelling tot het standaardtoetsenbord op het scherm. Hiermee kon ik redelijk comfortabel typen, hoewel het beter zou zijn als Lenovo het Windows-toetsenbord op het scherm zou aanpassen om een groter deel van het scherm te vullen om een ruimer typoppervlak te bieden.

Over het algemeen is de X1 Fold absoluut superieur aan een traditionele tablet op het gebied van typen en navigeren, maar in dit opzicht is het niet bepaald een vervanging voor een laptop. Het functioneert echter wel spectaculair als tekentablet. De meegeleverde Lenovo Mod Pen is extreem nauwkeurig, wat dit een geweldige metgezel maakt voor artiesten die onderweg zijn.

Image
Image

Prestaties: een duidelijk gebrek aan kracht

Met slechts 8 GB RAM en een Intel Core i5, zou je niet raden dat de X1-vouw veel kracht heeft, en je zou gelijk hebben. In de PC Mark 10-test kwam het met een magere score van slechts 2.470, wat absoluut verschrikkelijk is, en niet wat je zou verwachten van een laptop die is uitgerust met een 10e generatie Core i5.

Het presteerde goed in het essentiële gedeelte van de test, maar de score voor het maken van digitale inhoud was zo slecht dat alle andere factoren naar beneden werden gehaald. Dit gebrek aan grafische verwerkingscapaciteit werd bevestigd door de GFXBench-test, die slechts 4, 141 behaalde. Ben niet van plan om de X1 Fold te gebruiken voor meer dan de meest elementaire toepassingen voor fotobewerking en grafisch ontwerp. Je kunt het gewoon vergeten om het voor gamen te gebruiken.

In een laptop van $ 500 zou dit enigszins teleurstellend zijn, maar in een apparaat dat je bijna drieduizend dollar kost, is het echt moeilijk te verdragen. Gelukkig doet het het goed genoeg bij eenvoudige taken, dat als je het alleen gebruikt om op internet te surfen, wat te schrijven en een beetje te schetsen, het behoorlijk pittig zal aanvoelen. Het gebrek aan kracht in de X1 Fold belemmert echter zijn vermogen om zich aan te passen aan een breed scala aan taken.

De diepe zwarttinten en rijke kleuren zetten andere, meer traditionele displays te schande, en tot op zekere hoogte helpt het het forse prijskaartje te rechtvaardigen dat verder gaat dan de nieuwigheid van het opvouwbare ontwerp.

Bottom Line

Afgezien van een paar ingebouwde Lenovo- en Microsoft-apps, werd de X1 Fold geleverd met heel weinig bloatware geïnstalleerd. De Lenovo Commercial Vantage-software was erg handig voor het controleren van de computerstatus, het installeren van updates en het beheren van het extra niveau van wifi-beveiliging dat Lenovo biedt. Windows 10 zelf functioneert verrassend goed, gezien de constant veranderende manier waarop de X1 Fold is ontworpen om te functioneren. Er waren hier en daar maar een paar haperingen toen het apparaat mijn oriëntatie ontdekte of dat ik het toetsenbord had aangesloten.

Audio: Barebones-luidspreker

De enkele luidspreker aan de ene kant van de X1 Fold is niet slecht, maar de kwaliteit is niet het probleem. Het probleem is dat het enkelvoud is, en helemaal alleen kan het niet hopen luide of indrukwekkende audio te leveren. Het beste dat kan worden gezegd, is dat het er is als je het nodig hebt, maar eerlijk gezegd wil je met dit apparaat indien mogelijk externe audio gebruiken.

Image
Image

Bottom Line

De 5MP webcam in de X1 Fold is niet beter of slechter dan ik had verwacht. Het biedt acceptabele resultaten bij goed licht en kan video opnemen met een resolutie tot 1440p. De plaatsing aan een van de korte zijden van het scherm maakt het meer ideaal voor gebruik met de X1 Fold in laptop- of verticale tabletmodus dan in liggende tabletmodus.

Connectiviteit: snel en flexibel

De X1 Fold is voorzien van Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1 en een nano Sim-slot, zodat je mogelijk verbinding kunt maken met een mobiel netwerk. Dit maakt de X1 Fold een van de snellere en veelzijdigere laptops die er zijn op het gebied van verbinding met de wereld. Ik heb nooit reden gehad om te klagen over de wifi-prestaties of de betrouwbaarheid van de Bluetooth.

Plan de X1 Fold niet voor meer dan de meest elementaire toepassingen voor fotobewerking en grafisch ontwerp.

Bottom Line

Lenovo's beweringen van 8,5 tot 10,4 uur batterijduur waren redelijk accuraat. Dit is zeker voldoende, hoewel niet erg indrukwekkend volgens moderne laptopstandaarden. Je komt er een werkdag mee door zonder dat je hoeft op te laden, natuurlijk afhankelijk van het gebruik.

Prijs: bloedend geld op het scherpst van de snede

Zoals getest, kost de X1 Fold je $ 2.750, en dat is de grootste achilleshiel van dit briljante apparaat. Met zoveel geld koop je een serieus krachtige gaming-laptop die zoveel meer kan dan de miezerige i5-processor en 8 GB RAM die de X1 Fold van stroom voorzien. De kleine SSD van 256 GB is beledigend klein. De componenten zouden meer thuis zijn in een laptop die een derde van de prijs is. Met de X1 Fold betaal je echter niet voor kracht, en het is echt aan jou om te beoordelen of de handige trucs de kosten rechtvaardigen, hoewel die prachtige OLED de deal zeker zoeter maakt.

Image
Image

Lenovo Thinkpad X1 Fold vs. Dell XPS 13 7390 2-in-1

Als je het niet erg vindt om een beetje flexibiliteit op te geven, biedt de Dell XPS 13 7390 2-in-1 een dunnere, lichtere, meer verfijnde ervaring voor bijna $ 1000 minder. Het is krachtiger en heeft aanzienlijk meer opslagcapaciteit, evenals een geweldig trackpad en toetsenbord waardoor het zo veel beter is om te typen. Hoewel de XPS 13 voor de meeste mensen de betere keuze zal zijn, biedt de X1 Fold ongeëvenaarde flexibiliteit en een kijkje in de opwindende technologie van de toekomst.

Dit enorm veelzijdige, maar dure apparaat geeft een kijkje in de toekomst van mobiele technologie

Eén blik op de Lenovo Thinkpad X1 Fold en je weet dat het iets compleet nieuws is. Het grote, opvouwbare scherm en het slimme ontwerp in combinatie met goed geïntegreerde accessoires zorgen ervoor dat het kan worden aangepast aan verschillende gebruikssituaties. Er is echter geen ontkomen aan de pijnlijk hoge prijs, middelmatige prestaties en alle kleine gebreken die kenmerkend zijn voor een product van de eerste generatie.

Specs

  • Productnaam Thinkpad X1 Fold
  • Product Merk Lenovo
  • 6444581
  • Prijs $2, 750,00
  • Releasedatum september 2020
  • Gewicht 2,2 lbs.
  • Productafmetingen 12 x 9 x 0,5 inch.
  • Kleur Authentieke zwart lederen folio omslag
  • Garantie 1 jaar
  • Besturingssysteem Windows 10
  • Beeldscherm 13,3” QXGA 1536 x 2049 OLED-touchscreen
  • processor Intel Core i5-L16G7
  • RAM 8GB
  • Opslag 256GB PCIe NVMe SSD
  • Connectiviteit Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1
  • Poorten 2 USB-C 3.2 Gen 2 (1 kan worden gebruikt als Displayport), Nano SIM-slot
  • Camera 5MP HD
  • Levensduur batterij 8,5 uur
  • Audio 4 microfoons, Dolby Atmos®-luidsprekersysteem

Aanbevolen: