Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga Review: een 2-in-1 voor ThinkPad-superfans

Inhoudsopgave:

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga Review: een 2-in-1 voor ThinkPad-superfans
Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga Review: een 2-in-1 voor ThinkPad-superfans
Anonim

Bottom Line

Lenovo's ThinkPad X1 Titanium Yoga combineert modern design en connectiviteit met ouderwetse functionaliteit in de ideale 2-in-1 voor ThinkPad-loyalisten.

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga (20QA000EUS)

Image
Image

Lenovo heeft ons een recensie-eenheid gegeven die een van onze schrijvers kan testen. Lees verder voor onze volledige versie.

Voor het eerst uitgebracht in 1992 door IBM en gekocht door Lenovo in 2005, heeft ThinkPad een bijzonder loyale fanbase. Lenovo moedigt deze aanhang aan met premium laptops die zich richten op hardcore liefhebbers, en de ThinkPad X1 Titanium Yoga is de nieuwste.

De kopfunctie van deze 2-in-1 zit in de naam. Het is gedeeltelijk gemaakt van titanium, een materiaal dat je zelden op een laptop aantreft (de PowerBook G4 van Apple was de laatste die het gebruikte). De X1 Titanium Yoga is ook de dunste ThinkPad ooit met een dikte van slechts 0,45 inch.

Dat is een voordeel, maar ook een uitdaging. ThinkPads staan bekend om hun geweldige toetsenborden en uitgebreide connectiviteit, maar het is niet eenvoudig om deze functies in een laptop te stoppen die dunner is dan een Ethernet-poort. Kan de X1 Titanium Yoga het voor elkaar krijgen?

Ontwerp: Aantrekkelijk, maar dun

Titanium is een duurzaam materiaal met een uitstekende reputatie, maar het ziet er niet anders uit en voelt niet anders aan dan aluminium. Lenovo lost dit op met een hobbelig, voelbaar oppervlak op het scherm van de X1 Titanium Yoga. Het is meteen anders dan gladde, gladde concurrenten. Deze 2-in-1 voelt premium en luxueus aan zodra je hem oppakt.

Image
Image

Helaas leidt titanium niet tot uitstekende stijfheid. Het materiaal wordt niet door het hele chassis gebruikt. Dat, samen met het dunne profiel van de 2-in-1, zorgt voor merkbare flexibiliteit bij het hanteren van de laptop. Het is een teleurstellende eigenschap van een laptop die ten noorden van $1.500 wordt verkocht.

De X1 Titanium Yoga gebruikt een 360-graden scharnier om in een tablet te veranderen. Het toetsenbord zit altijd vast, dus de 2-in-1 voelt groot en zwaar aan in tabletmodus. De meeste gebruikers zullen de tabletmodus oncomfortabel vinden om langer dan een paar minuten aan een stuk vast te houden.

De X1 Titanium Yoga is de dunste ThinkPad ooit.

Het snijden van dikte tot 0,45 inch vormt een uitdaging voor fysieke connectiviteit. Met legacy-poorten uit den boze, gaat Lenovo all-in op een paar USB-C 4-poorten met ThunderBolt 4. Deze krachtige poorten kunnen worden gebruikt voor het aansluiten van randapparatuur, monitoren of Ethernet (uiteraard met de juiste adapters).

Toch kunnen we er niet omheen dat veel eigenaren een USB-C-hub of -dock moeten aanschaffen, wat een extra kostenpost is voor een toch al dure laptop.

Image
Image

Display: Het is hip om (bijna) vierkant te zijn

Het moderne ontwerp van de ThinkPad X1 Titanium Yoga is op één belangrijke manier ouderwets: een beeldverhouding van 3:2. Het is dichter bij het vierkant dan de 16:9-beeldverhouding die het meest voorkomt op laptops en als gevolg daarvan heeft het 13,5-inch scherm veel meer verticale ruimte dan de meeste laptops van vergelijkbare grootte.

De beeldverhouding doet me denken aan mijn eerste laptop: een ThinkPad T42 die ik op de universiteit kocht. Ik hield van de grootte van dat scherm, en hoewel de X1 Titanium Yoga niet zo vierkant is, is het nog steeds een upgrade ten opzichte van een traditioneel breedbeeldscherm. Het scherm van de Titanium is perfect voor het werken met lange documenten of voor multitasking met twee vensters naast elkaar.

Image
Image

Beeldverhouding terzijde, het scherm is niet opmerkelijk. Het is een IPS-touchscreen met een resolutie van 2256x1504, wat leidt tot een middelmatige pixeldichtheid van 201 pixels per inch. Dat is niet zo scherp als de optionele 4K-schermen die te vinden zijn op vergelijkbare geprijsde alternatieven zoals Dell's XPS 13 2-in-1. Het scherm heeft een goede kleurnauwkeurigheid en een respectabele contrastverhouding van 1000:1, maar hetzelfde kan gezegd worden van bijna elk alternatief van de XPS 13 2-in-1 tot Apple's MacBook Pro en HP's Spectre x360 14.

Prestaties: meer dan op het eerste gezicht lijkt

Ik heb de ThinkPad X1 Titanium Yoga getest die is uitgerust met een Intel Core i5-1130G7-processor, 16 GB RAM en een solid-state schijf van 512 GB. Dit komt dicht in de buurt van de instapconfiguratie van de laptop, hoewel Lenovo wel een model biedt met 8 GB RAM en 256 GB aan opslagruimte. Er is een geüpgraded model met een Core i7-1160G7-processor beschikbaar.

De X1 Titanium Yoga scoorde 4, 329 in PCMark 10 met een productiviteitsscore van 6, 109. Dit is een solide resultaat, het verslaan van de Razer Blade Ste alth 13 en vallen net een haar achter de Microsoft Surface Pro 7. Intel's Core i5-1130G7, een quad-coreprocessor, kan de AMD Ryzen- alternatieven die meer cores bieden niet bijbenen, maar ze zijn vaak niet beschikbaar in een apparaat dat zo dun is.

3D-prestaties worden geleverd door Intel Iris Xe-graphics met 80 uitvoeringseenheden. Het behaalde een score van 3.327 in 3DMark Fire Strike en behaalde 55 frames per seconde in de GFXBench Car Chase-test. Dit zijn bescheiden scores, maar prima voor een dunne Windows 2-in-1. De X1 Titanium Yoga kan standaard 3D-games aan zoals Counter-Strike of Rocket League.

Het voelde soepel en responsief in verschillende situaties en deed meer veeleisende taken, zoals fotobewerking, zonder veel problemen.

De optionele Intel Core i7-1160G7-processor, die 16 extra uitvoeringseenheden heeft, kan een kleine boost geven. Ik heb het onlangs getest in Lenovo's ThinkPad X12 Detachable en ontdekte dat het een prestatiewinst van ongeveer 20 procent oplevert.

De goede benchmarkscores van de 2-in-1 vertaalden zich goed in de dagelijkse prestaties. Het voelde soepel en responsief in verschillende situaties en kon meer veeleisende taken, zoals fotobewerking, zonder veel problemen aan. Dit is geen laptop voor werkstations, dus er zijn beperkingen, maar de algehele prestaties zijn indrukwekkend gezien het dunne profiel en het lage gewicht.

Productiviteit: nog een geweldig toetsenbord van Lenovo

Een dun ontwerp gaat vaak ten koste van de toetsenbordkwaliteit. Verrassend genoeg vermijdt de superdenkende ThinkPad X1 Titanium Yoga dit probleem. Het heeft een ruime, verstandige lay-out en het gevoel van toetsen is plezierig. De sleutelafstand is slechts 1,35 mm, wat merkbaar ondiep is, maar respectabel voor een dunne laptop. Ik heb het grootste deel van deze recensie op de laptop geschreven en heb er van elke minuut genoten.

Het toetsenbord heeft een ruime, verstandige lay-out en het gevoel van toetsen is aangenaam ondanks het dunne profiel van de 2-in-1.

Het touchpad, dat de beeldverhouding van het scherm nabootst, is vrij klein. Het bevat één set fysieke knoppen aan de bovenkant in plaats van aan de onderkant van het touchpad. Het is een teken dat deze laptop bedoeld is voor ThinkPad-puristen. De locatie van de knoppen voelt vreemd aan als je het touchpad gebruikt, maar het is perfect als je de voorkeur geeft aan de Trackpoint, een rood puntje in het midden van het toetsenbord.

Image
Image

Lenovo's Precision Pen wordt ondersteund en, in sommige regio's, meegeleverd in de doos. Zo niet, dan wordt het apart verkocht voor $ 60, wat goedkoper is dan de meeste van zijn concurrenten. De Precision Pen ondersteunt 4.096 niveaus van drukgevoeligheid en voelt soepel aan, maar is niet zo aantrekkelijk of evenwichtig als Apple's Pencil of Microsoft's Surface Pen.

Batterij: een volledige werkdag, amper

Lenovo heeft een batterij van 44,5 wattuur in de ThinkPad X1 Titanium Yoga. Dat is geen grote batterij, maar hij presteerde redelijk goed in mijn testen. Het doorstond een werkdag van surfen op het web en het bewerken van Word-documenten met nog maar enkele minuten over.

Image
Image

De levensduur van de batterij wordt verlengd door een functie genaamd Human Presence Detection. Het gebruikt de IR-camera van de laptop om te detecteren of u de laptop gebruikt en, zo niet, in stand-by te gaan om stroom te besparen. De IR-camera ondersteunt ook inloggen met Windows Hello gezichtsherkenning. Deze 2-in-1 kan je detecteren, hervatten vanuit stand-by en inloggen zonder een enkele toets aan te raken.

Snel opladen wordt ondersteund, waarbij Lenovo zegt dat 30 minuten opladen een batterijlevensduur van maximaal 4 uur oplevert. Uit mijn testen bleek dat dit juist was.

Audio: helder, helder en in de goede richting gericht

Een paar naar voren gerichte luidsprekers van 2 watt bedienen de audio van de ThinkPad X1 Titanium Yoga. Ze zijn redelijk luid op maximaal volume, maar hebben moeite met het overwinnen van omgevingsgeluid, zoals een nabijgelegen airconditioner of boxventilator. Ze zorgen voor een duidelijke dialoog en redelijk plezierige muziek.

De luidsprekers zijn Dolby Atmos-gecertificeerd, maar net als bij eerdere laptops die ik met deze certificering heb getest, begrijp ik het punt niet. De luidsprekers zijn niet luid genoeg om iets te bieden dat in de buurt komt van een bioscoopervaring.

Netwerk: goede prestaties, teleurstellend bereik

De ThinkPad X1 Titanium Yoga ondersteunt de nieuwste draadloze standaarden: Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.1. Mobiele connectiviteit is ook beschikbaar, hoewel ik het niet op mijn testapparaat kon testen.

Ik was niet onder de indruk van de wifi-prestaties van de laptop. Het is geweldig als het zich heel dicht bij een Wi-Fi 6-router bevindt, met een snelheid van meer dan 800 megabits per seconde (Mbps). Dat is meer dan een gemiddelde internetverbinding thuis kan leveren.

De laptop haalde echter slechts 25 Mbps tot 40 Mbps in mijn vrijstaande kantoor, dat ongeveer 40 voet verwijderd is van een krachtig Wi-Fi 6-compatibel mesh-routerknooppunt. Het is een teleurstellend resultaat, aangezien een desktop met een Wi-Fi 5-adapter de 100 Mbps overschrijdt op dezelfde locatie.

Camera: haal het meeste uit 720p

Moet je een videogesprek voeren? De webcam van de ThinkPad X1 Titanium Yoga zal niet imponeren met zijn scherpte, maar de camera is beter dan de meeste in het bereiken van een aantrekkelijk, uitgebalanceerd beeld. Het is perfect bruikbaar voor vergaderingen of chatten met vrienden op Zoom.

Wil je privacy? De camera heeft een fysieke privacyschakelaar die de camera afdekt.

En er is een bonus: het 3:2-scherm, dat groter is dan de meeste laptops met dit schermformaat, plaatst de webcam in een iets betere positie dan een laptop met een 16:9-scherm, dat korter is. Dit resulteert in een meer flatterende camerahoek.

Wil je privacy? De camera heeft een fysieke privacyschakelaar die de camera afdekt. Het dekt echter alleen de 720p-webcam: de IR-sensor blijft onbedekt en blijft werken wanneer de privacyschakelaar is ingeschakeld.

Software: geen zwelling hier

Alle ThinkPad X1 Titanium Yoga-modellen worden geleverd met Windows 10 Pro. het besturingssysteem van Microsoft. Windows 10 is een uitzonderlijk desktopbesturingssysteem met geweldige ingebouwde multitasking-functies en de beste app-compatibiliteit van elk besturingssysteem dat beschikbaar is op een 2-in-1. Ik betwijfel of de meeste ThinkPad-kopers een ander besturingssysteem willen, zelfs als het beschikbaar zou zijn.

Windows 10 is echter minder indrukwekkend als je het 360-graden scharnier vouwt. Microsoft heeft nooit de aanraakervaring op een versie van Windows genageld en heeft de afgelopen jaren het tempo van zijn inspanningen vertraagd. Touchscreen-gebruik is mogelijk, maar kan onhandig zijn. Je zult vaak kleine interface-elementen tegenkomen die zijn ontworpen om te worden gebruikt met een muis, niet met een touchscreen.

Lenovo bundelt een verscheidenheid aan software, zoals Lenovo Commercial Vantage en Lenovo Pen Access, om propriëtaire functies zoals Human Presence Detection te verwerken. De software is niet opdringerig en kan desgewenst volledig worden genegeerd. De 2-in-1 is verder vrij van bloatware, inclusief antivirussoftware van derden.

Bottom Line

Prijzen voor de Titanium Yoga X1 gaan vanaf $ 1.685 en hoger, afhankelijk van configuratie en kortingsbonnen, maar de upgrades die door deze modellen worden geboden, zijn beperkt tot een iets snellere Intel Core i7-1160G7-processor en tot 1 TB solide staat opslag. Mijn recensie-eenheid, het $ 3, 369 MSRP-model met Core i5-processor, 16 GB RAM en 512 GB solid-state drive, zou voor de meeste kopers moeten werken. Op het moment van schrijven is het ook beschikbaar voor een flinke korting.

Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga vs. Dell XPS 13 2-in-1

Dell's XPS 13 2-in-1 is een sterke concurrent en misschien wel de beste premium Windows 2-in-1 die momenteel op de markt is. Ondanks het gebruik van het gelijknamige metaal door Titanium, voelt de XPS 13 2-in-1 robuuster aan en ziet hij er aantrekkelijker uit. De Dell is iets dikker op 0,51 inch en is zwaarder op 2,9 pond. De XPS 13 2-in-1 heeft ook een voordeel in resolutie dankzij een optioneel 4K-scherm.

De ThinkPad slaat terug in productiviteit. De Dell is geen pretje, maar de X1 Titanium Yoga heeft een beter, comfortabeler toetsenbord en een functioneler 3:2 scherm. Dell's 2-in-1 heeft een groter touchpad, maar fans van de ThinkPad's Trackpointer zal het niet schelen.

De prijzen voor de XPS 13 2-in-1 beginnen lager dan die van de X1 Titanium Yoga, maar die modellen zijn veel minder krachtig. De twee hebben bijna identieke prijzen wanneer ze zijn uitgerust met vergelijkbare processors, RAM en opslag.

Ik denk dat de XPS 13 2-in-1 beter is voor de meeste mensen, maar de ThinkPad heeft voordelen. Het superieure toetsenbord, de beeldverhouding van 3:2 en Trackpointer geven hem een voorsprong bij diegenen die een dunne maar functionele 2-in-1 willen voor multitasking onderweg.

Een functionele en krachtige 2-in-1 voor ThinkPad-fans

De Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga voelt niet zo premium aan als de prijs doet vermoeden, maar het is een zeer functionele en krachtige 2-in-1 die frequente reizigers zal plezieren. De beeldverhouding van 3:2 van het scherm is geweldig voor multitasking en het toetsenbord is urenlang aangenaam om te gebruiken. 2-in-1-shoppers die op zoek zijn naar een groter scherm dan een typisch 12- of 13-inch breedbeeldapparaat, zonder het gewicht en de grootte van een 14-inch alternatief, zouden de X1 Titanium Yoga serieus moeten overwegen.

Specs

  • Productnaam ThinkPad X1 Titanium Yoga (20QA000EUS)
  • Product Merk Lenovo
  • MPN 20QA000EUS
  • Prijs $1, 684,99
  • Releasedatum maart 2021
  • Gewicht 2.6 lbs.
  • Productafmetingen 11,71 x 9,16 x 0,45 inch.
  • Kleur Titanium
  • Garantie 1 jaar beperkte garantie
  • Besturingssysteem Windows 10 Pro
  • processor Intel Core i5-1130G7
  • RAM 16GB
  • Opslag 512GB PCIe NVMe SSD
  • Camera 720p met IR
  • Audio Dolby Atmos-luidsprekersysteem, 4x microfoonarray
  • Batterijcapaciteit 44,5 wattuur
  • Poorten 2x USB-C 4 met Thunderbolt 4, 3,5 mm combo hoofdtelefoon/microfoon
  • Wi-Fi Wi-Fi 6
  • Bluetooth 5.1
  • Waterdicht Nee

Aanbevolen: