Neten, lumen en helderheid op tv's en projectoren

Inhoudsopgave:

Neten, lumen en helderheid op tv's en projectoren
Neten, lumen en helderheid op tv's en projectoren
Anonim

Als je op het punt staat een tv of videoprojector te kopen en al een aantal jaren niet hebt gewinkeld, kan het verwarrender zijn dan ooit. Of je nu naar online- of krantenadvertenties kijkt of cold turkey naar je lokale dealer gaat, er worden zoveel technische termen weggegooid dat veel consumenten uiteindelijk hun geld tevoorschijn halen en op het beste hopen.

Deze informatie is van toepassing op tv's van verschillende fabrikanten, waaronder, maar niet beperkt tot, die gemaakt door LG, Samsung, Panasonic, Sony en Vizio en videoprojectoren van fabrikanten zoals Epson, Optoma, BenQ, Sony, en JVC.

De HDR-factor

Een 'techneut'-term die in de tv-mix is opgenomen, is HDR. HDR (High Dynamic Range) is een rage onder tv-makers en er is een goede reden voor consumenten om dit op te merken.

Hoewel 4K een verbeterde resolutie heeft, pakt HDR een andere belangrijke factor aan in zowel tv- als videoprojectoren, lichtopbrengst (luminantie).

Image
Image

Het doel van HDR is om een grotere lichtopbrengst te ondersteunen, zodat weergegeven afbeeldingen kenmerken hebben die meer lijken op de natuurlijke lichtomstandigheden die we in de 'echte wereld' ervaren.

Als gevolg van de HDR-implementatie zijn twee gevestigde technische termen bekend geworden in de promotie van tv en videoprojector: Nits en Lumens.

Hoewel de term Lumens al enkele jaren een steunpilaar is van videoprojectormarketing, worden consumenten nu bij het winkelen voor een tv door tv-makers en overtuigende verkopers met de term Nits geslagen.

Voordat HDR beschikbaar was toen consumenten een tv kochten, zag het ene merk/model er misschien "helderder" uit dan het andere, maar dat verschil was niet echt gekwantificeerd, je moest er gewoon naar kijken.

Met HDR aangeboden op een toenemend aantal tv's, wordt de lichtopbrengst (let op, ik heb niet gezegd dat helderheid, wat later zal worden besproken) wordt gekwantificeerd in Nits - meer Nits, betekent dat een TV meer licht kan produceren, met de primaire doel om HDR te ondersteunen - ofwel met compatibele inhoud of een generiek HDR-effect gegenereerd via de interne verwerking van een tv.

Wat neten en lumen zijn

Zo worden neten en lumen gedefinieerd.

Nits - Zie een tv als de zon, die direct licht uitstra alt. Een Nit is een meting van hoeveel licht het tv-scherm naar uw ogen stuurt (luminantie) binnen een bepaald gebied. Op een meer technisch niveau is een NIT de hoeveelheid lichtopbrengst gelijk aan één candela per vierkante meter (cd/m2 - een gestandaardiseerde meting van de lichtsterkte).

Om dit in perspectief te plaatsen: een gemiddelde tv kan 100 tot 200 nits produceren, terwijl HDR-compatibele tv's 400 tot 2000 nits kunnen weergeven.

Lumens - Lumen is een algemene term die de lichtopbrengst beschrijft, maar voor videoprojectoren is de meest nauwkeurige term om te gebruiken ANSI Lumens (ANSI staat voor America National Standards Institute).

Met betrekking tot Nits is een ANSI-lumen de hoeveelheid licht die wordt gereflecteerd door een gebied van één vierkante meter dat één meter verwijderd is van een één candela-lichtbron. Denk aan een afbeelding die wordt weergegeven op een videoprojectiescherm, of een muur als de maan, die het licht terugkaatst naar de kijker.

1000 ANSI-lumen is het minimum dat een projector moet kunnen produceren voor thuisbioscoopgebruik, maar de meeste thuisbioscoopprojectoren hebben een gemiddelde lichtopbrengst van 1.500 tot 2.500 ANSI-lumen. Aan de andere kant kunnen multifunctionele videoprojectoren (gebruik voor verschillende rollen, waaronder thuisentertainment, zakelijk of educatief gebruik, mogelijk 3 000 of meer ANSI-lumen produceren).

Neten vs. Lumen

One Nit vertegenwoordigt meer licht dan 1 ANSI lumen. Het wiskundige verschil tussen neten en lumen is complex. Echter, voor de consument die een tv vergelijkt met een videoprojector, is een manier om het te zeggen 1 Nit, ongeveer het equivalent van 3,426 ANSI Lumen.

Als u dat algemene referentiepunt gebruikt, kunt u het aantal neten vermenigvuldigen met 3,426 om het geschatte aantal neten te bepalen dat vergelijkbaar is met een geschat aantal ANSI-lumen. Als je het omgekeerde wilt doen, deel je het aantal Lumen door 3.426.

Hier zijn enkele voorbeelden:

NITS vs Lumens – Geschatte vergelijkingen
NITS ANSI LUMEN
200 685
500 1, 713
730 2, 500
1, 000 3, 246
1, 500 5, 139
2, 000 6, 582

Voor een videoprojector die een lichtopbrengst bereikt die gelijk is aan 1.000 Nits (houd er rekening mee dat u dezelfde hoeveelheid ruimte verlicht en de lichtomstandigheden in de ruimte hetzelfde zijn) moet hij evenveel output hebben als 3, 426 ANSI Lumen, wat buiten bereik is voor de meeste speciale thuisbioscoopprojectoren.

Een projector die 1, 713 ANSI Lumen kan produceren, wat gemakkelijk haalbaar is, kan echter ongeveer overeenkomen met een tv met een lichtopbrengst van 500 nits.

Nauwkeuriger worden, andere factoren, zoals de grootte van het tv-scherm, hebben ook invloed op de Nits/Lumens-relatie. Een 65-inch tv die 500 nits uitstra alt, heeft bijvoorbeeld ongeveer vier keer zoveel lumen als een 32-inch tv die 500 nits uitstra alt.

Rekening houdend met die variatie bij het vergelijken van nits, schermgrootte, en lumen, moet de gebruikte formule zijn Lumen=Neten x Schermoppervlakte x Pi (3.1416) Het schermoppervlak wordt bepaald door de schermbreedte en -hoogte uitgedrukt in vierkante meters te vermenigvuldigen. Bij gebruik van de 500 nit 65-inch tv, met een schermoppervlak van 1,167 vierkante meter, zou het lumenequivalent 1, 833 zijn.

Lichtopbrengst van tv en videoprojector in de echte wereld

Hoewel alle bovenstaande "techneuten"-informatie over Nits en Lumens een relatieve referentie biedt, zijn getallen in echte toepassingen slechts een deel van het verhaal.

  • Als een tv of videoprojector wordt aangeprezen als een output van 1.000 nits of lumen, betekent dat niet dat de tv of projector altijd zoveel licht produceert. Kaders of scènes vertonen meestal een reeks heldere en donkere inhoud, evenals een variatie aan kleuren. Al deze variaties vereisen verschillende niveaus van lichtopbrengst.
  • Als je een scène hebt met de zon aan de hemel, kan het zijn dat de tv of videoprojector voor dat deel van het beeld het maximale aantal neten of lumen moet weergeven. Andere delen van het beeld, zoals gebouwen, landschap en schaduwen, vereisen echter veel minder lichtopbrengst, misschien op slechts 100 of 200 nits of lumen. Ook dragen verschillende kleuren die worden weergegeven bij aan verschillende lichtopbrengstniveaus binnen een frame of scène.
  • Een belangrijk punt is dat de verhouding tussen de helderste objecten en de donkerste objecten hetzelfde is, of zo dicht mogelijk bij hetzelfde als mogelijk, om dezelfde visuele impact te krijgen. Dit is vooral belangrijk voor HDR-compatibele OLED-tv's in vergelijking met led-/lcd-tv's. OLED TV-technologie kan niet zoveel Nits lichtopbrengst ondersteunen als LED/LCD TV-technologie. In tegenstelling tot een led/lcd-tv kan een OLED-tv echter absoluut zwart produceren.
  • Hoewel de officiële optimale HDR-standaard voor LED/LCD-tv's de mogelijkheid is om ten minste 1.000 nits weer te geven, is de officiële HDR-standaard voor OLED-tv's slechts 540 nits. Onthoud echter dat de norm van toepassing is op de maximale Nits-output, niet op de gemiddelde Nits-output. Hoewel u zult merken dat een LED/LCD-tv met 1000 Nit er helderder uit zal zien dan een OLED-tv, bijvoorbeeld wanneer beide de zon of een zeer heldere lucht weergeven, zal de OLED-tv de donkerste delen van het datzelfde beeld, dus het totale dynamische bereik (de puntafstand tussen maximaal wit en maximaal zwart kan vergelijkbaar zijn).
  • Bij het vergelijken van een HDR-compatibele tv die 1.000 nits kan uitvoeren, met een HDR-compatibele videoprojector die 2.500 ANSI-lumen kan produceren, zal het HDR-effect op de tv dramatischer zijn in termen van " waargenomen helderheid".
  • Voor videoprojectoren is er een verschil tussen de lichtopbrengstmogelijkheden tussen projectoren die LCD- en DLP-technologie gebruiken. LCD-projectoren kunnen een gelijk lichtuitvoerniveau leveren voor zowel wit als kleur, terwijl DLP-projectoren die kleurenwielen gebruiken niet in staat zijn om gelijke niveaus van wit en gekleurd licht te produceren.

Factoren zoals kijken in een verduisterde kamer, in tegenstelling tot een gedeeltelijk verlichte kamer, schermgrootte, schermreflectie (voor projectoren) en zitafstand, min of meer Nit- of Lumen-output kan nodig zijn om hetzelfde te krijgen gewenste visuele impact.

De audio-analogie

Een analogie om het HDR/Nits/Lumens-probleem te benaderen is op dezelfde manier waarop je de vermogensspecificaties van de versterker in audio zou moeten benaderen. Dat een versterker of thuisbioscoopontvanger beweert 100 watt per kanaal te leveren, betekent niet dat hij altijd zoveel vermogen levert.

Hoewel het vermogen om 100 watt te kunnen leveren een indicatie geeft van wat te verwachten voor muziek- of filmgeluidspieken, meestal voor stemmen, en de meeste muziek en geluidseffecten, hoeft diezelfde ontvanger alleen output 10 watt of zo voor u om te horen wat u moet horen.

Lichtopbrengst versus helderheid

Voor tv's en videoprojectoren zijn Nits en ANSI Lumen beide maten van lichtopbrengst (Luminantie). Waar past de term Helderheid echter in?

  • Helderheid is niet hetzelfde als de werkelijke gekwantificeerde luminantie (lichtopbrengst). Helderheid kan worden aangeduid als het vermogen om verschillen in luminantie te detecteren.
  • Helderheid kan ook worden uitgedrukt als een percentage helderder of een percentage minder helder vanaf een subjectief referentiepunt (zoals de helderheidsregeling van een tv of videoprojector - zie verdere uitleg hieronder). Met andere woorden, Helderheid is de subjectieve interpretatie (helderder, minder helder) van waargenomen luminantie, niet werkelijk gegenereerde luminantie.
  • De manier waarop de helderheidsregeling van een tv of videoprojector werkt, is door de hoeveelheid zwartniveau die op het scherm zichtbaar is aan te passen. Het verlagen van de "helderheid" resulteert in het donkerder maken van donkere delen van het beeld, wat resulteert in minder detail en een "modderig" uiterlijk in donkere delen van het beeld. Aan de andere kant resulteert het verhogen van de "helderheid" in het helderder maken van de donkere delen van het beeld, waardoor donkere delen van het beeld grijzer lijken, waarbij het algehele beeld er vervaagd uitziet.
  • Hoewel Helderheid niet hetzelfde is als de werkelijke gekwantificeerde luminantie (lichtopbrengst), hebben zowel tv- en videoprojectormakers als productrecensenten de gewoonte om de term helderheid te gebruiken als verzamelnaam voor meer technische termen die lichtopbrengst beschrijven, waaronder neten en lumen. Een voorbeeld is het gebruik door Epson van de term 'Kleurhelderheid' waarnaar eerder in dit artikel werd verwezen.

Richtlijnen lichtopbrengst tv en projector

Het meten van de lichtopbrengst aan de hand van de relatie tussen Nits en Lumens gaat gepaard met veel wiskunde en natuurkunde, en het is niet eenvoudig om dit samen te vatten in een korte uitleg. Dus wanneer tv- en videoprojectorbedrijven consumenten raken met termen als Nits en Lumens zonder context, kan het verwarrend worden.

Bij het overwegen van de lichtopbrengst zijn hier enkele richtlijnen om in gedachten te houden.

  • Voor 720p/1080p of niet-HDR 4K Ultra HD-tv's wordt informatie over Nits gewoonlijk niet gepromoot, maar varieert van 200 tot 300 Nits, wat helder genoeg is voor traditionele broninhoud en de meeste lichtomstandigheden in de kamer (hoewel 3D merkbaar zwakker zijn). Waar je specifieker naar de Nits-classificatie moet kijken, is bij 4K Ultra HD-tv's met HDR - hoe hoger de lichtopbrengst, hoe beter.
  • Voor 4K Ultra HD LED/LCD-tv's die HDR-compatibel zijn, biedt een beoordeling van 500 Nits een bescheiden HDR-effect (let op labels zoals HDR Premium), en Tv's die 700 Nits uitvoeren, zullen een beter resultaat geven met HDR-inhoud. Als u echter op zoek bent naar het best mogelijke resultaat, is 1000 Nits de officiële referentiestandaard (zoek naar labels zoals HDR1000), en de Nits top-off voor de allerbeste HDR-led /LCD-tv's is 2.000.
  • Als u op zoek bent naar een OLED-tv, is de lichtopbrengst voor hoog water ongeveer 600 nits - momenteel moeten alle HDR-compatibele OLED-tv's lichtniveaus van ten minste 540 nits kunnen produceren. Aan de andere kant van de vergelijking, zoals eerder vermeld, kunnen OLED-tv's absoluut zwart weergeven, wat LED/LCD-tv's niet kunnen - zodat 540 tot 600 Nits op OLED-tv een beter resultaat kan geven met HDR-inhoud dan een LED / Lcd-tv's kunnen op hetzelfde Nits-niveau worden beoordeeld.
  • Hoewel een 600 Nit OLED-tv en 1.000 Nit LED/LCD-tv er allebei indrukwekkend uit kunnen zien, zal de 1.000 Nit LED/LCD-tv nog steeds een veel dramatischer resultaat opleveren, vooral in een goed verlichte kamer. Zoals eerder vermeld, is 2.000 Nits momenteel het hoogste lichtopbrengstniveau dat op een tv kan worden gevonden, maar dat kan resulteren in weergegeven beelden die voor sommige kijkers te intens zijn.
  • Als u op zoek bent naar een videoprojector, zoals hierboven vermeld, moet een lichtopbrengst van 1, 000 ANSI-lumen het minimum zijn om te overwegen, maar de meeste projectoren kunnen 1, 500 tot 2, 000 ANSI-lumen produceren, wat zorgt voor betere prestaties in een ruimte die mogelijk niet helemaal donker kan worden gemaakt. Als u 3D toevoegt om te mixen, overweeg dan een projector met een output van 2.000 of meer lumen, aangezien 3D-beelden van nature zwakker zijn dan hun 2D-tegenhangers.
  • HDR-compatibele videoprojectoren missen "punt-tot-punt nauwkeurigheid" met betrekking tot kleine heldere objecten tegen de donkere achtergrond. Een HDR-tv zal bijvoorbeeld sterren tegen een zwarte nacht veel helderder weergeven dan mogelijk is op een HDR-projector voor consumenten. Dit komt doordat projectoren moeite hebben met het weergeven van een hoge helderheid in een zeer klein gebied ten opzichte van een omringend donker beeld. Voor het beste HDR-resultaat dat tot nu toe beschikbaar is (dat nog steeds niet voldoet aan de waargenomen helderheid van een 1000 Nit-tv), moet je een 4K HDR-compatibele projector overwegen die ten minste 2500 ANSI-lumen kan produceren. Momenteel is er geen officiële HDR-lichtuitvoerstandaard voor op consumenten gebaseerde videoprojectoren.

The Bottom Line

Net als bij elke specificatie of technische term die door een fabrikant of verkoper naar je wordt gegooid, raak niet geobsedeerd. Neten en lumen zijn slechts een deel van de vergelijking bij het overwegen van de aankoop van een tv of videoprojector.

Houd rekening met het hele pakket, dat niet alleen de aangegeven lichtopbrengst omvat, maar ook hoe het hele beeld er voor u uitziet in termen van:

  • Gepercipieerde helderheid
  • Kleur
  • Contrast
  • Motion response
  • Kijkhoek
  • Eenvoudig in te stellen en te gebruiken
  • Geluidskwaliteit (als u geen extern audiosysteem gaat gebruiken)
  • Extra gemaksfuncties (zoals internetstreaming op tv's).

Houd er ook rekening mee dat als u een HDR-uitgeruste tv wenst, u rekening moet houden met de aanvullende vereisten voor toegang tot inhoud (4K-streaming en Ultra HD Blu-ray Disc).

Aanbevolen: