Hoe weet u of uw telefoon een virus heeft

Inhoudsopgave:

Hoe weet u of uw telefoon een virus heeft
Hoe weet u of uw telefoon een virus heeft
Anonim

Wat te weten

  • Virussen manifesteren zich meestal op je telefoon met apps die je niet herkent, glitchy gedrag, advertenties en verhoogd datagebruik.
  • Apps, bijlagen en geïnfecteerde websites zijn meestal de schuldige.
  • Door je telefoon up-to-date te houden en voorzichtig te zijn met de apps, berichten en websites die je opent, kun je virussen voorkomen.

Dit artikel bespreekt tekenen dat uw telefoon een virus heeft, soorten virussen en tips om infectie te voorkomen.

Image
Image

Waar moet je op letten

Hier zijn een paar aanwijzingen dat je telefoon is geïnfecteerd door een virus:

  • Je hebt apps op je telefoon die je niet hebt gedownload. Controleer je app-lijst om te zien of er apps zijn die je niet herkent.
  • Je telefoon crasht regelmatig. Als het een keer gebeurt en er zijn geen andere symptomen, is er mogelijk geen virus. Maar als het vaak gebeurt, is waarschijnlijk een virus de oorzaak.
  • Je batterij loopt veel sneller leeg dan normaal. Als je je telefoon gebruikt zoals je normaal doet, maar je batterij sneller leeg is, is dat een ander waarschijnlijk teken.
  • Je krijgt meer pop-upadvertenties dan normaal. Een virus kan ervoor zorgen dat pop-upadvertenties nog algemener en vervelender worden.
  • Het dataverbruik neemt toe zonder logische verklaring. Als uw mobiele telefoonrekening veel meer dataverbruik laat zien dan normaal, en u uw telefoon gebruikt zoals u normaal doet, is er een virus waarschijnlijk de reden.
  • Je krijgt extra sms-kosten op je rekening. Sommige malware stuurt sms-berichten naar premiumnummers, waardoor je kosten stijgen.

Bottom Line

De meest voorkomende manier waarop telefoons virussen en andere problemen krijgen, is via apps, bijlagen via e-mail, sms-berichten en zelfs snode websites.

Welke soorten virussen krijgen telefoons?

Uiteindelijk maakt het niet uit wat voor soort virus uw telefoon heeft, aangezien het, ongeacht het type, moet worden aangepakt. Maar het is waarschijnlijk een van de hier genoemde. Naast het beperken van de functionaliteit van uw telefoon, kunnen virussen ernstigere schade aanrichten in uw leven door gegevens te verwijderen, privégegevens te verzamelen of ongeoorloofde aankopen te doen (of te proberen).

  • Adware: Maakt advertenties met links naar webpagina's of apps die schade of inbreuken op de beveiliging kunnen veroorzaken
  • Malware: neemt bepaalde telefoonfuncties over om persoonlijke informatie te stelen, sms-berichten te verzenden of andere problematische acties uit te voeren
  • Ransomware: vergrendelt bestanden of apps en eist vervolgens geld van de gebruiker in ruil voor het ontgrendelen ervan
  • Spyware: controleert de telefoonactiviteit van de gebruiker voor kwaadaardige doeleinden
  • Trojaans paard: hecht zich aan een legitieme app en verstoort vervolgens de werking van de telefoon.

Hoe kan ik telefoonvirussen voorkomen?

Je kunt veel doen om te voorkomen dat je telefoon een virus krijgt.

  • Blijf op de hoogte. Download en installeer een gerenommeerde antivirus-app voor je telefoon. Ga bovendien altijd akkoord met updates van het besturingssysteem. Download en gebruik deze apps voordat u denkt ze nodig te hebben. Naast het detecteren van virussen, kunnen ze uw telefoon beschermen tegen virussen.
  • Gebruik alleen goedgekeurde apps. Download alleen goedgekeurde apps van Google Play voor Android-apparaten en de App Store voor iOS-apparaten. Om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitsapp krijgt, lees je de recensies en ga je naar de website van de ontwikkelaar.
  • Wees inbox-savvy. Gebruik dezelfde e-mailhygiëne die u toepast bij het bekijken van berichten op uw computer. Wees op uw hoede voor bijlagen en open alleen die van vertrouwde bronnen. Wees even voorzichtig met links die in een bericht zijn ingesloten. Pas ten slotte op voor berichten die eruitzien alsof ze afkomstig zijn van bedrijven waarmee u zaken doet.
  • Pas op voor phishing-schema's Veel oplichters sturen valse e-mails die eruitzien alsof ze van legitieme bedrijven zijn. De e-mails bevatten vaak de veelbetekenende tekenen van enigszins afwijkende e-mailadressen, slechte grammatica en verzoeken om "uw creditcardgegevens bij te werken" of andere phishing-zwendel.
  • Bewaak teksten. Behoud hetzelfde niveau van scepsis met betrekking tot tekst- en sociale-mediaberichten, evenals advertenties.
  • Vertrouw op je gevoel. Als er iets niet klopt aan een activiteit die je op je telefoon doet, doe dan een stapje terug en vraag jezelf af of het de moeite waard is om door te gaan met het kwijtraken van je telefoon functionaliteit of een deel van de gegevens die het bevat.

Een woord over virussen op iOS

De claim "iPhones kunnen geen virussen krijgen!" is niet helemaal waar. Elk iOS-apparaat is een computer en elke computer kan een virus krijgen.

Als je je iOS-apparaat echter niet hebt gejailbreakt, is de kans dat je een virus hebt klein. Als je in de App Store zoekt, vind je geen apps met de titel Anti-Virus (behalve misschien een paar games). Apple's iOS is zo ontworpen dat App A niet kan interfereren met de ruimte waar App B werkt. Dat geldt voor het hele besturingssysteem, dus een app kan je iOS-apparaat niet doorzoeken op virussen omdat apps niet elke ruimte kunnen bereiken.

Het is echter mogelijk om een app uit de App Store te downloaden die meer doet dan wordt beweerd. Besteed aandacht aan de privileges die app-verzoeken hebben. De meeste games hebben bijvoorbeeld geen toegang tot je foto's, camera of microfoon nodig.

Wat een computervirus eigenlijk is

Een virus bij het coderen dat zichzelf dupliceert nadat het apparaat is geïnfecteerd en vervolgens gegevens vernietigt of zichzelf naar een ander apparaat probeert te sturen. Smartphones kunnen virussen krijgen, maar ze zijn zeldzamer dan andere problemen.

Aanbevolen: