Hoe zich te ontdoen van een Android-virus van uw telefoon

Inhoudsopgave:

Hoe zich te ontdoen van een Android-virus van uw telefoon
Hoe zich te ontdoen van een Android-virus van uw telefoon
Anonim

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een virus van een Android-apparaat verwijdert. De onderstaande informatie moet van toepassing zijn, ongeacht wie uw Android-telefoon heeft gemaakt (Samsung, Google, Huawei, Xiaomi, enz.).

Heeft mijn telefoon een virus?

Hoewel Android-virussen relatief zeldzaam zijn, vinden kwaadaardige apps af en toe hun weg naar de Google Play Store. Apps op sites van derden vormen eerder een beveiligingsrisico, omdat Google ze niet controleert. Schadelijke apps beïnvloeden de prestaties van uw telefoon en stellen uw privégegevens bloot, zoals wachtwoorden of betalingsinformatie.

Als je telefoon een virus heeft, kan deze plotseling traag worden of een ongewoon hoog dataverbruik hebben. Of u kunt ongeautoriseerde in-app-aankopen ontdekken. Als je telefoon een virus heeft, zal hij je niet op de hoogte stellen van de situatie en geen hulp bieden.

Het is relatief eenvoudig om een virus te verwijderen en in de meeste gevallen verliest u geen gegevens. Desalniettemin is het een goed idee om uw gegevens veilig te bewaren en regelmatig een back-up van uw smartphone te maken.

Pas op voor advertenties die eruitzien als foutmeldingen die u vragen een app te downloaden om uw telefoon te repareren. Vaak leiden deze links naar kwaadaardige websites of apps.

Hoe kom je van een virus af op je telefoon

Om een virus te verwijderen, start u uw smartphone opnieuw op in de veilige modus en verwijdert u vervolgens alle apps waarvan u zich niet herinnert dat u ze hebt geïnstalleerd.

  1. Houd de Power-knop op uw smartphone ingedrukt en houd vervolgens Power off ingedrukt. Tik in het scherm Opnieuw opstarten naar veilige modus op OK.

    Als dat niet werkt, houdt u de Power-knop ingedrukt en tikt u op Power off Druk vervolgens op de Power-knop totdat het logo van de fabrikant verschijnt, houd vervolgens de Volume-omlaag-knop ingedrukt totdat het apparaat wordt ingeschakeld en Veilige modus wordt weergegeven onderaan het scherm.

  2. Ga in de veilige modus naar Instellingen > Apps.
  3. Bekijk de lijst voor apps die je niet hebt gedownload of die er verdacht uitzien. Tik op de app die je wilt verwijderen en tik vervolgens op Verwijderen.

    Als de knop Verwijderen grijs wordt weergegeven, heeft de app beheerderstoegang. Om beheerderstoegang te verwijderen, gaat u naar Instellingen en zoekt u naar Apparaatbeheer-apps. Deselecteer alle apps die geen toegang zouden moeten hebben en verwijder die apps vervolgens.

    Image
    Image
  4. Om de veilige modus te verlaten, herstart je telefoon. Houd de Power-knop ingedrukt en tik vervolgens op Herstart.

Bottom Line

Als al het andere fa alt, kun je je Android terugzetten naar de fabrieksinstellingen en je apparaat herstellen in de staat waarin het zich bevond toen je het voor het eerst kreeg. Als je deze route volgt, moet je de meeste van je apps opnieuw downloaden en verlies je alle gegevens waarvan geen back-up is gemaakt.

Tips om virussen op Android te vermijden

Hier zijn een paar manieren om te voorkomen dat u virussen op uw Android-apparaat krijgt:

  • Installeer Android-updates zodra ze beschikbaar zijn om er zeker van te zijn dat je over de nieuwste beveiligingspatches beschikt.
  • Schakel Google Play Protect in om uw telefoon regelmatig op malware te scannen.
  • Vermijd app-klonen die lijken op legitieme apps maar een andere ontwikkelaarsnaam hebben.
  • Download een Android-antivirus-app van een best beoordeeld beveiligingsbedrijf.

Vermijd het installeren van apps buiten de Google Play Store

Een van de beste manieren om Android-virussen te voorkomen, is door het sideloaden van apps van buiten de Google Play Store te vermijden. Als je een app wilt gebruiken die niet beschikbaar is op Google Play, zorg er dan voor dat je het APK-bestand downloadt van een legitieme bron.

Aanbevolen: