Hoe een Tilde Mark te typen

Inhoudsopgave:

Hoe een Tilde Mark te typen
Hoe een Tilde Mark te typen
Anonim

Wat te weten

  • Op een Mac: druk op Option+ N en typ de letter die u wilt accentueren.
  • Op een Windows-pc: Schakel Num Lock in, houd Alt ingedrukt en typ de specifieke cijfercode van het teken (zie hieronder).
  • iOS- of Android-apparaat: houd de toets A, N of O ingedrukt op het virtuele toetsenbord en selecteer vervolgens de tilde-optie.

Dit artikel legt uit hoe je een tilde-symbool typt, een kleine golvende lijn die over bepaalde medeklinkers en klinkers verschijnt, zoals in Ã, ã, Ñ, ñ, Õ en õ. De instructies hebben betrekking op Windows-pc's, Macs, iPhones, Android-apparaten en HTML.

Een tilde-markering typen met een sneltoets op het toetsenbord

Hier leest u hoe u een tilde-symbool toevoegt voor de meest voorkomende besturingssystemen en platforms.

Mac-sneltoets voor een Tilde Mark

Houd de Option-toets ingedrukt, druk op de letter N en laat beide toetsen los. Boven een onderstreepte spatie verschijnt een tilde. Typ nu de letter die moet worden geaccentueerd. Als u wilt dat de letter met accent een hoofdletter is, houdt u de Shift-toets ingedrukt en typt u de letter zoals u een hoofdletter zou gebruiken.

Image
Image

Sneltoetsen verschillen per platform en besturingssysteem. De meeste toetsenborden hebben een tilde-toets voor in-line tilde-markeringen, zoals in ~3000 voor Christus, maar deze toets kan niet worden gebruikt om een letter te accentueren.

Windows PC-sneltoetsen voor de Tilde

Schakel Num Lock in, houd de Alt-toets ingedrukt en voer de juiste cijfercode in op het numerieke toetsenbord om tekens met tilde-accenten te maken.

De cijfercodes voor hoofdletters zijn als volgt:

  • Alt+ 0195=Ã
  • Alt+ 0209=Ñ
  • Alt+ 0213=Õ

De cijfercodes voor kleine letters zijn als volgt:

  • Alt+ 0227=ã
  • Alt+ 0241=ñ
  • Alt+ 0245=õ

Als het toetsenbord geen numeriek toetsenblok aan de rechterkant heeft, plak dan tekens met accenten uit de tekenmap. Om de karakterkaart in Windows 10 te vinden, selecteert u Start > Windows Accessories > Character Map U kunt ook naar het zoekvak in de Windows-taakbalk en typ character map Selecteer de gewenste letter en plak deze in het document waaraan u werkt.

Ga voor oudere versies van Windows naar Start > Alle programma's > Accessoires > Systeemhulpmiddelen > Karakterkaart om de karakterkaart te openen.

Image
Image

HTML

Render in HTML tekens met tilde-tekens door de & (ampersand-symbool) te typen, gevolgd door de letter (A, N of O), het woordtilde , dan een puntkomma (;) zonder spaties tussen de tekens. Bijvoorbeeld:

ñ= ñ

Õ= Õ

In HTML kunnen de tekens met tilde-tekens kleiner lijken dan de omringende tekst. In sommige gevallen wilt u misschien het lettertype voor die tekens vergroten.

iOS en Android mobiele apparaten

Toegang tot speciale tekens met accenttekens, inclusief de tilde, met behulp van het virtuele toetsenbord op een mobiel apparaat. Houd de A, N of O toets op het virtuele toetsenbord ingedrukt om een venster te openen met verschillende geaccentueerde opties. Schuif je vinger met een tilde naar het personage en til je vinger op om het te selecteren.

Aanbevolen: