Hoe WebRTC uit te schakelen

Inhoudsopgave:

Hoe WebRTC uit te schakelen
Hoe WebRTC uit te schakelen
Anonim

WebRTC maakt het makkelijker voor mensen om tussen browsers te communiceren, zonder dat ze extra software hoeven te installeren. Met WebRTC kun je praten, videoconferenties houden of bestanden delen met andere mensen.

WebRTC kan de lokale en openbare internetadressen van een apparaat blootleggen, zelfs als u de locatie van uw apparaat verduistert met een virtueel particulier netwerk (VPN). Dit wordt een WebRTC-lek genoemd omdat het privé-informatie lekt. Zodra een adverteerder of websitehost het openbare internetadres van een apparaat kent, kunnen ze de regio, de stad en de internetprovider identificeren die aan dat adres is gekoppeld.

Als je WebRTC niet nodig hebt, schakel het dan uit of beperk het in je browser. U kunt een WebRTC-lek in veel, maar niet alle, moderne browsers voorkomen.

Controleer uw browser op een WebRTC-lek

Open de browser die je gebruikt en ga naar https://browserleaks.com/webrtc. Deze pagina test de browser op WebRTC-lekken en geeft drie categorieën informatie weer.

  • Als de site True weergeeft naast RTCPeerConnection en RTC DataChannel, ondersteunt de browser WebRTC.
  • Als het systeem nummers weergeeft naast het openbare IP-adres of IPv6-adres, zijn die nummers de internetadressen van het apparaat.
  • De sectie WebRTC-media-apparaten kan informatie weergeven over de microfoon en camera van het apparaat.
Image
Image

Nadat u een van de onderstaande instellingen heeft gewijzigd, keert u terug naar de https://browserleaks.com/webrtc-pagina om de impact van de wijziging te controleren.

Hoe WebRTC in Firefox uit te schakelen

Van alle moderne browsers is Firefox de enige waarmee u WebRTC volledig kunt uitschakelen.

  1. Open Firefox, typ vervolgens about:config waar u normaal gesproken een webadres zou typen, en druk op Enter (of, op sommige systemen, Return).
  2. Selecteer Ik accepteer het risico. Dit geeft u toegang tot verschillende Firefox-configuratie-instellingen.
  3. Typ in het zoekvak bovenaan peer en druk op Enter.
  4. Dubbelklik op de media.peerconnection.enabled rij. De rij wordt vet weergegeven en de waarde verandert in false, wat aangeeft dat peer-verbindingen zijn uitgeschakeld.

    Image
    Image
  5. Typ in het zoekvak bovenaan media.navigator en druk op Enter.
  6. Dubbelklik op de media.navigator.enabled rij. De rij wordt vet weergegeven en de waarde verandert in false, wat aangeeft dat navigatie op het apparaat is uitgeschakeld.

    Image
    Image
  7. WebRTC werkt niet langer in Firefox op uw apparaat.

WebRTC blokkeren in Chrome, Firefox en Opera

U kunt WebRTC blokkeren met een browserextensie, WebRTC Control. De extensie kan worden geïnstalleerd in Chrome, Firefox en Opera.

  1. Open een browser en ga naar
  2. Selecteer het pictogram voor uw browser (bijvoorbeeld Chrome, Firefox of Opera).

    Image
    Image
  3. U bevindt zich nu op de WebRTC Control-extensiepagina voor uw browser. Selecteer Toevoegen aan Chrome, Toevoegen aan Firefox of Toevoegen aan Opera om de extensie toe te voegen in Chrome, Firefox of Opera, respectievelijk.
  4. Er wordt een prompt weergegeven en uw toestemming gevraagd om de extensie toegang te geven tot uw gegevens voor alle websites, en om privacy-instellingen te lezen en te wijzigen. Selecteer Toevoegen (of Extensie toevoegen) als u akkoord gaat.

  5. Als u Firefox of Opera gebruikt, moet u mogelijk een extra OK selecteren nadat de extensie is geïnstalleerd.
  6. Het pictogram van de extensie wordt weergegeven in de rechterbovenhoek van de browser.

    Image
    Image
  7. Als de cirkel blauw is, is WebRTC-lekbescherming ingeschakeld. Selecteer de extensie om de status te wijzigen.

WebRTC blokkeren in de nieuwe versie van Microsoft Edge

Nieuwere versies van Edge bevatten een privacyfunctie die uw lokale IP-adres via WebRTC blokkeert. Het is eenvoudig in te schakelen en beschermt tegen de meeste lekken zonder dat een verlenging nodig is.

  1. Open rand.
  2. Typ about:flags in de adresbalk en druk op Enter.
  3. Scroll naar beneden en selecteer het Verberg mijn lokale IP-adres via WebRTC-verbindingen selectievakje.

    Image
    Image
  4. Er verschijnt een melding dat u de browser opnieuw moet opstarten. Sluit Edge en open het opnieuw. Herhaal de browserlektest om er zeker van te zijn dat WebRTC uw IP niet langer lekt.

    Image
    Image

WebRTC op Edge blokkeren met een extensie

De nieuwe versie van Microsoft Edge ondersteunt ook Chrome-extensies. Net als Chrome, Firefox en Opera vertrouwt de nieuwe versie van Microsoft Edge op de open-source Chromium-kerncode, daarom werkt de extensie met al deze browsers.

  1. Open de nieuwe versie van Microsoft Edge en ga naar
  2. Kies het pictogram voor Chrome, ook al gebruikt u de nieuwe versie van Microsoft Edge.
  3. Er verschijnt een prompt die u informeert dat u extensies uit de Chrome Web Store aan Microsoft Edge kunt toevoegen. Selecteer Extensies van andere winkels toestaan.

    Image
    Image
  4. Het systeem geeft een melding weer dat extensies van andere winkels niet geverifieerd zijn. Selecteer Toestaan.
  5. Selecteer Toevoegen aan Chrome.
  6. Er wordt een prompt weergegeven waarin u wordt gevraagd om de extensie toegang te geven tot uw gegevens voor alle websites, en om privacy-instellingen te lezen en te wijzigen. Selecteer Extensie toevoegen, als u akkoord gaat.
  7. Het pictogram van de extensie wordt weergegeven in de rechterbovenhoek van de browser. De extensie is standaard ingeschakeld en actief nadat u deze hebt geïnstalleerd.

Voorkom WebRTC-lekken in elke browser met een VPN

Sommige browsers bieden geen enkele manier om WebRTC uit te schakelen. Vanaf juni 2019 is er bijvoorbeeld geen ingebouwde manier om WebRTC uit te schakelen in de huidige versies van Safari op laptops of desktops. U kunt WebRTC ook niet uitschakelen op mobiele apparaten in Safari op iOS of in Chrome op Android. Microsoft laat je ORTC niet uitschakelen, hun alternatief voor WebRTC in versies van Microsoft Edge (die niet gebaseerd zijn op Chromium).

Je zou een virtueel particulier netwerk (VPN) kunnen overwegen om je te beschermen tegen WebRTC-lekken. Een VPN zal WebRTC niet uitschakelen, maar het kan uw locatie verbergen. U bevindt zich bijvoorbeeld in Chicago en kiest ervoor om een VPN-verbinding via Los Angeles in te schakelen. Het IP-adres dat in WebRTC wordt gerapporteerd, wordt weergegeven als een adres in Los Angeles, niet in Chicago.

De meeste, maar niet alle, VPN-services beschermen uw locatie wanneer u WebRTC op deze manier gebruikt, indien ingeschakeld. Neem contact op met uw VPN-provider. Als je geen VPN hebt, bekijk dan de beste VPN-serviceproviders om een service te vinden die voor jou werkt. Bovendien kan de Chrome-extensie WebRTC Network Limiter samenwerken met een VPN om de privacy van uw internetadres te beschermen.

Aanbevolen: