Een korte introductie tot computernetwerkbeveiliging

Inhoudsopgave:

Een korte introductie tot computernetwerkbeveiliging
Een korte introductie tot computernetwerkbeveiliging
Anonim

De beveiliging van computernetwerken heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen, aangezien cybercriminele exploits wekelijks in het nieuws komen. Netwerkbeveiligingstechnologie evolueert voortdurend, maar de basisprincipes blijven constant. Hier is een inleiding over de meest kritieke aspecten van netwerkbeveiliging waarvan u op de hoogte moet zijn voor uw thuis- of bedrijfsnetwerk om uw privacy en gegevens zo goed mogelijk te beschermen.

Je moet best practices voor netwerkbeveiliging implementeren, of je nu Windows- of Mac-systemen gebruikt, en hoe groot of klein je netwerk ook is. Onthoud dat de beste netwerkbeveiliging een combinatie van benaderingen vereist.

Image
Image

Fysieke netwerkbeveiliging

Een netwerkbeveiligingselement dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van hardwareapparaten tegen diefstal en fysieke inbraak. Bedrijven vergrendelen netwerkservers, netwerkswitches en andere kernnetwerkcomponenten in goed bewaakte faciliteiten. Deze maatregelen zijn niet praktisch voor huiseigenaren, maar u kunt uw met een wachtwoord beveiligde breedbandrouters op een privélocatie bewaren, uit de buurt van buren en huisgasten.

Als je je zorgen maakt over gegevensdiefstal met fysieke middelen, zoals iemand die een computer of router steelt, overweeg dan om je gegevens niet lokaal op te slaan. Online back-upservices en cloudopslagsites slaan gevoelige bestanden offsite op veilige back-uplocaties op. Zelfs als de lokale hardware wordt gestolen of gecompromitteerd, zijn de bestanden nog steeds veilig.

Mobiele fysieke beveiliging

Het wijdverbreide gebruik van mobiele apparaten heeft fysieke beveiliging nog belangrijker gemaakt. Smartphones vallen uit de broekzak en zijn gemakkelijk achter te laten, waardoor ze kwetsbaar zijn voor diefstal. Ook laptops en tablets worden vaak gestolen. Overweeg deze voorzorgsmaatregelen om uw mobiele apparaten veilig te houden:

  • Wees alert op je fysieke omgeving wanneer je mobiele apparaten gebruikt en berg ze veilig op als je klaar bent.
  • Activeer indien mogelijk trackingsoftware op afstand, zodat u een gestolen apparaat kunt volgen en zelfs op afstand kunt wissen.
  • Gebruik een wachtwoord voor al je mobiele apparaten, zodat nieuwsgierige blikken ze niet gemakkelijk kunnen bekijken.
  • Blijf in visueel contact met je telefoon als je hem aan iemand uitleent. Een kwaadwillende kan binnen een paar minuten persoonlijke gegevens stelen, monitoringsoftware installeren of op een andere manier een telefoon hacken wanneer deze onbeheerd wordt achtergelaten.

Wachtwoordbeveiliging

Als ze correct worden toegepast, zijn wachtwoorden een uiterst effectieve manier om de netwerkbeveiliging te verbeteren. Neem wachtwoordbeheer serieus en gebruik geen zwakke, gemakkelijk te raden wachtwoorden zoals 123456. Een paar andere best practices in wachtwoordbeheer gaan een heel eind in de richting van netwerk- en apparaatbeveiliging. Houd rekening met deze voorzorgsmaatregelen:

  • Stel sterke wachtwoorden of toegangscodes in op alle apparaten die verbinding maken met het netwerk.
  • Wijzig het standaard beheerderswachtwoord van netwerkrouters.
  • Deel geen wachtwoorden met anderen, tenzij absoluut noodzakelijk.
  • Stel indien mogelijk toegang tot het gastnetwerk in voor vrienden en bezoekers.
  • Verander wachtwoorden regelmatig, vooral als je ze hebt gedeeld of ze zijn ontdekt.

Om het gemakkelijker te maken om wachtwoorden te vinden en te gebruiken, sla ze op in een wachtwoordbeheerder.

Spyware

Zelfs zonder fysieke toegang tot een apparaat of kennis van netwerkwachtwoorden, kunnen illegale programma's zoals spyware computers en netwerken infecteren. Dit gebeurt wanneer u per ongeluk of via een link in een phishing-e-mail schadelijke websites bezoekt.

Spyware neemt vele vormen aan. Sommige typen monitoren het computergebruik en het surfgedrag op het web om de gegevens door te geven aan bedrijven, die deze vervolgens gebruiken om gerichte advertenties te maken. Andere soorten spyware proberen persoonlijke gegevens te stelen.

Een van de gevaarlijkste vormen van spyware, keylogger-software, logt en verzendt de geschiedenis van alle toetsenbordacties, waarbij onderweg wachtwoorden en creditcardnummers worden vastgelegd.

Alle spyware probeert te functioneren zonder medeweten van iemand die de geïnfecteerde computer gebruikt, waardoor een aanzienlijk beveiligingsrisico ontstaat voor de computer en het netwerk waarmee deze is verbonden. Omdat spyware moeilijk te detecteren en te verwijderen is, raden beveiligingsexperts aan om betrouwbare antispywaresoftware op computernetwerken te installeren en uit te voeren.

Online privacy

Persoonlijke stalkers en identiteitsdieven monitoren de online gewoonten en bewegingen van mensen die veel verder gaan dan de basis van spyware.

Wi-Fi-hotspotgebruik in forenzentreinen en auto's onthult bijvoorbeeld uw locatie. Zelfs in de virtuele wereld kan veel over iemands identiteit online worden gevolgd via de IP-adressen van hun netwerken en hun sociale netwerkactiviteiten. Tools voor privacybescherming omvatten anonieme webproxyservers en VPN-services.

Hoewel het handhaven van volledige privacy online niet volledig haalbaar is, beschermen deze methoden de privacy tot op zekere hoogte. Wees echter voorzichtig met wat u online deelt en met wie.

Aanbevolen: