Wat zijn piepcodes? (BIOS-piepcodedefinitie)

Inhoudsopgave:

Wat zijn piepcodes? (BIOS-piepcodedefinitie)
Wat zijn piepcodes? (BIOS-piepcodedefinitie)
Anonim

Wanneer een computer voor het eerst opstart, voert deze een Power-On Self Test (POST) uit en wordt er een foutmelding op het scherm weergegeven als er een probleem optreedt.

Als het BIOS echter een probleem tegenkomt maar niet ver genoeg is opgestart om een POST-foutmelding op de monitor weer te geven, klinkt in plaats daarvan een piepcode - een hoorbare versie van een foutmelding.

Image
Image

Piepcodes zijn vooral handig als de oorzaak van het probleem iets met video te maken heeft. Als u een foutmelding of foutcode op het scherm niet kunt lezen vanwege een videogerelateerd probleem, zal dit zeker uw pogingen om erachter te komen wat er mis is, afschrikken. Dit is de reden waarom de mogelijkheid om de fouten te horen als een piepcode zo ongelooflijk nuttig is.

Pieptooncodes hebben soms namen als BIOS-foutpieptonen, BIOS-pieptooncodes, POST-foutcodes of POST-piepcodes, maar meestal ziet u dat er alleen naar wordt verwezen als piepcodes.

POST-piepcodes begrijpen

Als je computer niet opstart maar piepgeluiden maakt, moet je eerst de handleiding van je computer of moederbord raadplegen voor hulp bij het vertalen van de piepcodes in iets zinvols, zoals een specifiek probleem dat zich voordoet.

Hoewel er niet al te veel BIOS-fabrikanten zijn, is er geen enkele standaard die ze allemaal gebruiken, dus elke heeft zijn eigen set piepcodes. Ze kunnen verschillende patronen en pieplengtes gebruiken - sommige zijn erg kort, sommige zijn lang en overal daartussenin. Dus hetzelfde piepgeluid op twee verschillende computers drukt waarschijnlijk twee totaal verschillende problemen uit.

AMIBIOS-piepcodes geven bijvoorbeeld acht korte pieptonen om aan te geven dat er een probleem is met het beeldschermgeheugen, wat meestal betekent dat er een defecte, ontbrekende of losse videokaart is. Zonder te weten wat acht pieptonen betekent versus vier (of twee, of 10, enz.), zal je behoorlijk in de war raken over wat je vervolgens moet doen.

Als je naar de informatie over de pieptooncode van de verkeerde fabrikant kijkt, denk je misschien dat die acht pieptonen in plaats daarvan verband houden met de harde schijf, waardoor je verkeerde stappen voor probleemoplossing moet uitvoeren.

Lees hoe u pieptooncodes kunt oplossen voor instructies over het vinden van de BIOS-maker van uw moederbord (meestal AMI, Award of Phoenix) en ontcijfer vervolgens wat het pieppatroon betekent.

Op de meeste computers produceert het BIOS van het moederbord een enkele, soms dubbele, korte piepcode als een soort "alle systemen vrij", een indicatie dat de hardwaretests weer normaal waren. Deze enkele piepcode is geen probleem dat moet worden opgelost.

Wat als er geen pieptoon is?

Als je mislukte pogingen hebt gedaan om je computer op te starten, maar je ziet geen foutmeldingen en hoort geen piepcodes, dan is er misschien nog hoop!

De kans is groot dat geen piepcode betekent dat je computer gewoon geen interne luidspreker heeft, wat betekent dat je niets kunt horen, zelfs als het BIOS het produceert. In deze gevallen is uw beste oplossing om erachter te komen wat er aan de hand is, uw computer te openen en een POST-testkaart te gebruiken om de foutmelding in digitale vorm te bekijken.

Een andere reden waarom u mogelijk geen pieptoon hoort wanneer uw computer opstart, is dat de stroomvoorziening slecht is. Geen stroom op het moederbord betekent ook dat er geen stroom is naar de interne luidspreker, waardoor deze geen piepgeluiden kan maken.

FAQ

    Wat betekent een continue BIOS-piepcode?

    Afhankelijk van de BIOS-fabrikant kan dit betekenen dat uw computer geen stroom heeft of dat een kaart los zit. Het kan ook duiden op een RAM-probleem.

    Hoe wis je een piepcode op een Dell?

    De eerste pieptoon die u hoort wanneer uw Dell opstart, komt van de power-on self-test (POST). U kunt er vanaf komen door de Quiet Boot-functie in uw BIOS System Setup in te schakelen.

    Wat betekent het als je geen piepcode hebt bij het opstarten?

    Als je geen piep hoort bij het opstarten, betekent dit dat de power-on self-test (POST) van de computer helemaal niet werkt. Controleer al uw kabelverbindingen, verwijder eventuele schijven of USB-apparaten en probeer het opnieuw. Als uw probleemoplossing het probleem niet oplost, is het mogelijk dat het moederbord, de CPU, het RAM-geheugen of de voeding van de computer defect is.

    Wat betekent een zeven pieptooncode?

    Het hangt af van de BIOS-fabrikant. Zeven pieptonen van een AMI BIOS betekenen een uitzonderingsfout in de virtuele modus, terwijl zeven pieptonen van een Dell BIOS een slechte CPU kunnen betekenen. Zoek codes op voor uw specifieke fabrikant om te bepalen wat de piepjes betekenen.

Aanbevolen: