Een korte geschiedenis van Napster

Inhoudsopgave:

Een korte geschiedenis van Napster
Een korte geschiedenis van Napster
Anonim

Napster is een legale, online muziekservice die momenteel actief is in geselecteerde landen.

Wat was Napster oorspronkelijk?

Napster had een heel ander gezicht toen het voor het eerst ontstond in 1999. De ontwikkelaars van het originele Napster lanceerden de dienst als een peer-to-peer (P2P) netwerk voor het delen van bestanden.

De softwaretoepassing was gemakkelijk te gebruiken met een gratis account en is speciaal ontworpen voor het delen van digitale muziekbestanden (in MP3-formaat) via een netwerk met internetverbinding.

De service was enorm populair en bood miljoenen internetgebruikers gemakkelijke toegang tot een grote hoeveelheid gratis audiobestanden (voornamelijk muziek) die ook konden worden gedeeld met andere Napster-leden.

Op het hoogtepunt van Napster's populariteit waren er ongeveer 80 miljoen gebruikers geregistreerd op zijn netwerk. Het was zelfs zo populair dat veel hogescholen het gebruik van Napster blokkeerden vanwege netwerkcongestie veroorzaakt door studenten die muziek kregen via peer-to-peer bestandsdeling.

Zowat elk type muziekgenre was beschikbaar in het MP3-formaat dat afkomstig was van audiobronnen zoals analoge cassettebandjes, vinylplaten en cd's. Napster was ook een nuttige bron voor mensen die zeldzame albums, bootleg-opnamen en de nieuwste hitparades wilden downloaden.

Dit alles werd in wezen gedaan zonder auteursrechtelijke goedkeuringen, waardoor de meeste van zijn activiteiten illegaal waren.

Wat is er met Napster gebeurd en waarom het werd afgesloten

De Napster-service voor het delen van bestanden duurde echter niet zo lang vanwege het gebrek aan controle over de overdracht van auteursrechtelijk beschermd materiaal over het netwerk.

Napster's illegale operaties kwamen al snel op de radar van de RIAA (Recording Industry Association of America), die een rechtszaak tegen Napster aanspande wegens de ongeoorloofde verspreiding van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Na een lange rechtszaak heeft de RIAA een gerechtelijk bevel gekregen dat Napster dwong zijn netwerk in 2001 af te sluiten.

Hoe Napster herboren werd

Kort nadat Napster gedwongen was zijn resterende activa te liquideren, deed Roxio (een digitaal mediabedrijf) een bod op $ 5,3 miljoen in contanten om de rechten te kopen voor Napster's technologieportfolio, merknaam en handelsmerken.

De faillissementsrechtbank die toezicht houdt op de liquidatie van Napster's activa keurde de aankoop in 2002 goed. Deze gebeurtenis markeerde een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Napster.

Met zijn nieuwe aanwinst gebruikte Roxio de sterke Napster-naam om zijn eigen PressPlay-muziekwinkel te rebranden en noemde het Napster 2.0.

Image
Image

Merkveranderingen door de jaren heen

Het merk Napster heeft in de loop der jaren veel veranderingen ondergaan. De eerste was de overnamedeal van Best Buy, die $ 121 miljoen waard was. Op dat moment had de worstelende digitale muziekdienst Napster naar verluidt 700.000 abonnees.

In 2011 sloot de streaming-muziekdienst Rhapsody een deal met Best Buy om Napster-abonnees en "bepaalde andere activa" te verwerven. De financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt, maar dankzij de overeenkomst kon Best Buy een minderheidsbelang in Rhapsody behouden.

Hoewel de iconische Napster-naam jarenlang in de VS verdween, was de service nog steeds beschikbaar onder de naam Napster in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Napster's voortdurende groei en evolutie

Rhapsody bleef het product ontwikkelen en richtte zich op het versterken van het merk in Europa.

In 2013 kondigde het aan dat het de Napster-service in 14 extra landen zou uitrollen.

In 2016 heeft Rhapsody zijn service internationaal omgedoopt tot Napster.

Vanaf 2022 blijft Napster uitbreiden als bron voor muziek op aanvraag voor andere diensten, waaronder iHeartRadio. Datzelfde jaar was MelodyVR, het moederbedrijf van Rhapsody, van plan om Rhapsody te verkopen aan het in de VS gevestigde NM Inc.

Het doel is om het bedrijf weer privé te nemen en het later opnieuw op de Amerikaanse beurs te noteren. Die vermelding wordt niet voor 2023 verwacht.

Vandaag kunt u zich aanmelden voor een gratis proefperiode van 30 dagen van Napster; een maandelijks abonnement kost $ 9,99/maand.

FAQ

    Wie heeft Napster opgericht?

    Technisch gezien waren er drie oprichters van Napster: Shawn Fanning, John Fanning en Sean Parker.

    Hoeveel beta alt Napster per stream?

    Volgens Slaysonics beta alt Napster artiesten $ 0,01682 per stream of $ 16,82 voor elke 1.000 streams. Er is geen gratis optie op Napster, dus roy alty's komen rechtstreeks van de abonnementsinkomsten van het platform.

Aanbevolen: