5G-snelheid: hoe de cijfers te begrijpen

Inhoudsopgave:

5G-snelheid: hoe de cijfers te begrijpen
5G-snelheid: hoe de cijfers te begrijpen
Anonim

5G is de volgende generatie supersnel draadloos internet. Het overtreft 4G in snelheid met minstens een factor 10, en is zelfs sneller dan wat de meeste mensen thuis van hun bedrade breedbandverbinding krijgen.

Hoewel dat misschien indrukwekkend klinkt, is het ook moeilijk te begrijpen wat dit echt voor u betekent als u uw telefoon gebruikt of thuis iets op uw computer downloadt. Hoe is 5G sneller als het gaat om reguliere taken zoals het downloaden van apps en het streamen van films?

Image
Image

Het is gemakkelijk om te praten over hoe 5G de wereld kan veranderen, zoals het mogelijk maken van verbeterde VR- en AR-ervaringen, holografische telefoongesprekken, onderling verbonden slimme steden, enz. Maar om te begrijpen hoe snel het werkelijk is, laten we eens kijken naar wat meer herkenbare voorbeelden uit de echte wereld.

5G-snelheid: waar de normen om vragen

Om een netwerk als 5G te beschouwen, moet het zich houden aan bepaalde regels die zijn opgesteld door overheidsinstanties zoals 3GPP. Een van die specificaties is de snelheid voor uploads en downloads.

Er is een minimale piekdownloadsnelheid en een minimale piekuploadsnelheid om een netwerk een 5G-netwerk te noemen, wat betekent dat elk 5G-basisstation snelheden moet ondersteunen die minstens zo snel zijn:

  • 5G piekdownloadsnelheid: 20 Gb/s (gigabits per seconde), of 20, 480 Mb/s (megabits per seconde)
  • 5G piek uploadsnelheid: 10 Gb/s (gigabits per seconde), of 10, 240 Mb/s (megabits per seconde)

Houd er rekening mee dat beide sets van die getallen identiek zijn, ze gebruiken alleen een andere maateenheid. Onthoud ook dat bits niet hetzelfde zijn als bytes (de bovenstaande metingen zijn geschreven in bits).

Gigabit converteren naar megabytes en gigabytes

Omdat elke byte acht bits bevat, moet je ze door acht delen om die 5G-snelheden om te zetten in megabytes (MB) en gigabytes (GB). Veel metingen zijn in deze eenheden in plaats van megabits en gigabits, dus het is belangrijk om beide te begrijpen.

Hier zijn dezelfde 5G-snelheden, deze keer geschreven in bytes in plaats van bits:

  • 5G piekdownloadsnelheid: 2,5 GB/s (gigabyte per seconde), of 2.560 MB/s (megabyte per seconde)
  • 5G piek uploadsnelheid: 1,25 GB/s (gigabyte per seconde), of 1, 280 MB/s (megabyte per seconde)

Minimale latentievereiste

5G heeft ook een minimale latentievereiste. Latentie verwijst naar het tijdsverschil tussen het moment waarop de zendmast gegevens verzendt en het moment waarop het bestemmingsapparaat (zoals uw telefoon) de gegevens ontvangt.

5G vereist een minimale latentie van slechts 4 ms, ervan uitgaande dat aan de ideale voorwaarden wordt voldaan, maar kan voor sommige vormen van communicatie tot slechts 1 ms dalen, met name ultrabetrouwbare en low-latency-communicatie (URLLC).

Ter vergelijking: de latentie op een 4G-netwerk kan ongeveer 50-100 ms zijn, wat eigenlijk meer dan twee keer zo snel is als het oudere 3G-netwerk.

Werkelijke 5G-netwerksnelheden

De bovenstaande metingen zijn een weerspiegeling van 5G-snelheden in ideale omstandigheden met in principe geen latentie of interferentie, en alleen als uw apparaat de enige is die die 5G-cel gebruikt.

Elke 5G-cel ondersteunt minimaal één miljoen apparaten per vierkante kilometer. De download- en uploadsnelheid wordt gelijk verdeeld over elk apparaat op dezelfde cel.

Met andere woorden, mobiele gebruikers zullen waarschijnlijk geen maximale download-/uploadsnelheden ervaren. Het is echter mogelijk om die snelheden te behalen als u een speciaal, vast draadloos toegangssysteem (FWA) gebruikt, waarbij u de bandbreedte niet met andere gebruikers hoeft te delen.

De Britse mobiele netwerkoperator Three behaalde bijvoorbeeld een downloadsnelheid van maar liefst 2 Gb/s in een omgeving met vaste draadloze toegang (FWA), maar Three verwacht dat de gemiddelde gebruiker slechts 80 tot 100 Mb/s binnenha alt.

Dat gezegd hebbende, hoe snel is 5G eigenlijk? Als u zich nu zou aanmelden, welke internetsnelheden zou u dan kunnen verwachten?

Factoren die de snelheid beïnvloeden

Helaas is het antwoord niet zo eenvoudig. Werkelijke 5G-snelheden zijn niet alleen afhankelijk van waar u zich bevindt wanneer u toegang krijgt tot het netwerk, maar ook van andere factoren, zoals de hardware die u gebruikt, de snelheden die het netwerk aankan, hoeveel andere gebruikers de 20+ Gb/s delen, en welk type interferentie er speelt tussen jou en de cel die 5G levert.

Bij Verizon, bijvoorbeeld, dat een van de eerste bedrijven was die 5G in de Verenigde Staten uitbracht, kunnen we zien dat een Verizon 5G Home-gebruiker met FWA overal van 300 Mb/s tot 1 Gb/s kan komen. Niet alleen garandeert de 5G-breedbandservice van Verizon dergelijke snelheden, gebruikers melden hetzelfde.

Snelheidsvoorspellingen

Buiten statistieken die we vandaag kunnen verzamelen met live 5G-netwerken, zijn speculaties van providers. T-Mobile zegt bijvoorbeeld dat 450 Mb/s de gemiddelde snelheid is die een gebruiker mag verwachten; dit zal naar verwachting oplopen tot 4 Gb/s in 2024.

Sommige bedrijven hebben veel hogere 5G-snelheden gemeten. De Japanse NTT DOCOMO behaalde meer dan 25 Gb/s tijdens een 5G-proef met een bewegend voertuig.

Dat gezegd hebbende, is het nog steeds belangrijk om alle factoren te onthouden die van invloed zijn op de snelheid. Binnen zijn kan soms de snelheid drastisch verminderen, en in een auto rijden of zelfs over straat lopen kan topsnelheden tot stilstand brengen.

Wat de draadloze snelheid van 5G voor u betekent

Zoals we hierboven vermeldden, kan het zonder voorbeelden moeilijk zijn om te visualiseren wat u kunt doen op een 5G-netwerk versus een 4G-netwerk, of een andere langzamere verbinding.

Overweeg dit: u downloadt een film van 3 GB en gebruikt 5G-, 4G-, 4G LTE- en 3G-netwerken. Hier is hoe lang het kan duren om de film te downloaden op die verschillende soorten mobiele netwerken (met realistische snelheden, geen pieksnelheden):

  • 3G: 1 uur, 8 minuten1
  • 4G: 40 minuten2
  • 4G LTE: 27 minuten3
  • Gigabit LTE: 61 seconden4
  • 5G: 35 seconden5

Vergeet niet dat deze cijfers slechts gemiddelden zijn. Als je 5G-verbinding snelheden van 20 Gb/s zou halen, zou dezelfde film in een oogwenk kunnen worden opgeslagen, in iets meer dan een seconde.

Hoe snel is 5G-echt?

Hier zijn enkele andere voorbeelden van hoe lang het zou duren om bestanden van verschillende grootte op een 5G-netwerk te downloaden, uitgaande van verschillende snelheden:

  • 1 Gb/s: Twee seconden om 75 JPG-afbeeldingen te downloaden (totaal 300 MB)
  • 5 Gb/s: acht seconden om twee volledige seizoenen van The Office (ongeveer 5 GB) te downloaden via Netflix
  • 10 Gb/s: ongeveer zes seconden om de home movie van je vriend op te slaan (8 GB)
  • 15 Gb/s: één minuut om een archief van 105 GB te downloaden van uw gegevens waarvan online een back-up is gemaakt
  • 20 Gb/s: Minder dan twee minuten om Avatar: Special Edition (276 GB) te downloaden

Natuurlijk zijn al je online activiteiten sneller op 5G, maar als je naar gigantische bestanden kijkt, zoals in de bovenstaande voorbeelden, laat je echt zien hoe ongelooflijk snel dingen kunnen zijn op 5G.

U kunt zelf zien wat de downloadtijd zou zijn voor elk bestand met Omni Calculator.

1) Als de 3G-verbinding gemiddeld 6 Mb/s (0,75 MB/s) was, zou het downloaden van een bestand van 3 GB (3.072 MB) meer dan een uur duren (3072/0.75/ 60).

2) Met een gemiddelde downloadsnelheid van 10 Mb/s (1,25 MB/s) kan een film van 3 GB (3.072 MB) in iets meer dan 40 minuten (3072 /1.25/60).

3) Met een gemiddelde downloadsnelheid van 15 Mb/s (1,87 MB/s) voor 4G LTE, zou je een bestand van 3 GB (3. 072 MB) in iets meer dan 27 minuten kunnen downloaden (3072/1,87/60).

4) Met een downloadsnelheid van 400 Mb/s (50 MB/s) zou het downloaden van een bestand van 3 GB (3.072 MB) iets meer dan een minuut duren (3072/50).

5) Uitgaande van een downloadsnelheid van 700 Mb/s (87,5 MB/s), zou een bestand van 3 GB (3.072 MB) in slechts 35 seconden kunnen worden gedownload (3072/87.5).

Aanbevolen: