Maya Les 1.1: Introductie van de gebruikersinterface

Inhoudsopgave:

Maya Les 1.1: Introductie van de gebruikersinterface
Maya Les 1.1: Introductie van de gebruikersinterface
Anonim

Als je hebt gekozen voor Autodesk Maya als je favoriete 3D-grafische software, v alt er altijd iets te leren. Als je nog steeds op zoek bent naar het juiste programma, kun je Maya 30 dagen op proef rechtstreeks van Autodesk downloaden.

In deze handleiding geven we een algemeen overzicht van de applicatie en hoe deze wordt gebruikt.

Maya's gebruikersinterface (UI)

Image
Image

Open Maya en neem even de tijd om de lay-out te bestuderen. De volgende oriëntatiepunten kunnen worden gebruikt om de basishandelingen te begrijpen.

  1. Toolbox: Met deze pictogrammen kunt u schakelen tussen de verschillende gereedschappen voor het manipuleren van objecten. Verplaatsen, schalen en roteren zijn voorlopig de belangrijkste, maar er zijn ook enkele handige sneltoetsen.
  2. Menu's en planken: Boven op het scherm vind je Maya's menu's, waarvan er zeven. Deze kunnen worden gebruikt om vrijwel alle tools, instellingen en mogelijkheden van Maya te besturen en te implementeren.
  3. Channel Box/Attribuut Editor/Tool Settings: Deze ruimte wordt voornamelijk gebruikt om geometrieparameters in te stellen en aan te passen. U kunt hier andere invoervensters dokken, meestal de attributeneditor en gereedschapsinstellingen.
  4. Viewport-paneel: Het hoofdvenster staat bekend als de viewport of het paneel. De viewport toont al je scène-items en zal de plaats zijn waar de meeste interacties plaatsvinden.
  5. Lageneditor: Met de lageneditor kunt u complexe scènes beheren door sets objecten toe te wijzen aan scènelagen. Met lagen kunt u selectief modelsets bekijken en verbergen.

Navigeren door de viewport

Image
Image

Als je eenmaal een idee hebt van Maya's lay-out, wil je leren hoe je je kunt verplaatsen. Navigatie in Maya is " alt-centric", wat betekent dat bijna alle beweging van het kijkvenster is gecentreerd rond de "Image"-toets. Het is ook belangrijk dat uw muis een middelste muisknop of scrollwiel heeft. alt="

Klik met de linkermuisknop op het hoofdvenster om er zeker van te zijn dat het actief is. Dit zijn de drie meest voorkomende navigatieopdrachten:

  • Alt + Linkermuisknop: Door deze combinatie vast te houden, kunt u de camera "tuimelen" of draaien rond een centraal draaipunt.
  • Alt + Rechtermuisknop: "Dolly" of beweeg de camera in en uit. Dit kan ook worden bereikt met het scrollwiel van uw muis, maar het dolly-commando is nauwkeuriger.
  • Alt + Middelste muisknop: Hiermee kunt u de camera volgen, de viewport horizontaal of verticaal verschuiven terwijl u een constante hoek van bekijken.

Je hebt ook toegang tot een uitgebreide set cameratools met het volgende pad:

Bekijken > Cameratools

Speel wat met een aantal cameratools om een idee te krijgen van hun werking. Meestal gebruik je alt-navigatie, maar af en toe komen je geavanceerde camerabewegingen van pas, vooral bij het samenstellen van afbeeldingen.

U kunt elk hulpmiddel op elk moment annuleren door op q te drukken.

Schakelen tussen panelen

Image
Image

Standaard geeft Maya's kijkvenster een perspectiefweergave van de scène weer. Het perspectiefpaneel maakt gebruik van een camera die het menselijk zicht dicht benadert, zodat u vrij door uw 3D-scène kunt navigeren en uw modellen vanuit elke hoek kunt bekijken.

De perspectiefcamera is echter slechts een van de vele panelen die beschikbaar zijn voor Maya-gebruikers. Houd uw muisaanwijzer in het kijkvenster en druk op de spatiebalk.

  • Uw scherm zou moeten overschakelen naar de hierboven afgebeelde configuratie. Wat je hier ziet is Maya's lay-out met vier panelen, die meestal de perspectiefcamera en drie orthografische weergaven bevat: top, front en side.
  • Maya's paneellay-out is volledig aanpasbaar met behulp van de in rood omlijnde menuset. Met deze tools kunt u schakelen tussen 4-panel, 3-panel en 2-panel (ofwel boven/onder of links/rechts) configuraties.
  • Ten slotte, om een van de vier lay-outpanelen te maximaliseren, beweegt u uw muis naar de viewport die u wilt vergroten en drukt u op de spatiebalk Probeer te schakelen vanuit uw vier-paneel lay-out in elk van de orthografische camera's om het onder de knie te krijgen, want het is een veel voorkomende operatie in Maya.

De camera van een paneel wijzigen

Image
Image

Je kunt aanpassen welke camera wordt gebruikt in een van de vier lay-outcamera's. Met behulp van het panels-menu, zoals afgebeeld, kunnen we onze huidige camera overschakelen naar een van de orthografische weergaven, een nieuwe perspectiefcamera maken of andere vensters openen, zoals de hypergraph en outliner.

Nadat je de kunst van viewport-navigatie hebt geleerd

Zodra je de basis hebt geleerd, kun je onze gids over Maya's bestandsbeheer en projectstructuur lezen. Weten hoe u uw project goed kunt organiseren, voorkomt veel kopzorgen in de toekomst.

Aanbevolen: