Radiostationapparatuur: een introductie

Inhoudsopgave:

Radiostationapparatuur: een introductie
Radiostationapparatuur: een introductie
Anonim

Sommige radiostations opereren vanuit hun eigen gebouwen die zijn uitgerust met zendapparatuur. Anderen zenden uit vanuit wolkenkrabbers, winkelcentra of andere locaties vanwege financiële redenen of geografische overwegingen. Wanneer bedrijven meerdere radiostations in één stad of gebied bezitten, bundelen ze deze meestal in één gebouw. Een terrestrisch radiostation heeft onmisbare apparatuur nodig om via de ether te kunnen spelen.

Internetradiostations hebben niet de overhead nodig van een terrestrisch radiostation en kunnen minimaal in een kamer of in de hoek van een kamer worden uitgevoerd, zoals in het geval van een hobbyist.

Radiostation Magnetronontvangers en relais

Veel radiostations hebben hun zender en zendmast niet op hetzelfde terrein als de studio's.

Image
Image

Het radiosignaal wordt per microgolf verzonden naar een vergelijkbare microgolfontvanger op het terrein waar de zender en de toren zich bevinden. De microgolfcommunicatie wordt vervolgens omgezet in een signaal dat wordt uitgezonden naar het grote publiek. Het is niet ongebruikelijk dat de studio's van een radiostation 10, 15 of 30 mijl verwijderd zijn van de zender en de toren.

Een enkele toren zendt tegelijkertijd uit voor een of meer radiostations.

Satellietschotels bij radiostations

Veel radiostations, vooral die zenders die gesyndiceerde radioprogramma's uitzenden, ontvangen deze programma's via een satellietfeed.

Image
Image

Het signaal wordt ingevoerd in de controlekamer van het radiostation, waar het door een console gaat, ook wel een bord genoemd, en vervolgens naar de zender wordt gestuurd.

Digital Radio Station Studios

Een typische uitzendstudio bij een radiostation bestaat uit een console, microfoons, computers en soms wat oudere analoge apparatuur.

Image
Image

Hoewel de meeste radiostations in de VS zijn overgestapt op digitale operaties, zul je, als je goed genoeg kijkt, een aantal oude reel-to-reel bandrecorders/spelers aantreffen.

Het is onwaarschijnlijk dat stations nog draaitafels of vinylplaten gebruiken, hoewel er een door audiofielen gedreven heropleving van vinyl-lp's voor consumenten is geweest.

Radio Station Studio Audio Consoles

Alle geluidsbronnen worden gemixt op de audioconsole voordat ze naar de zender worden gestuurd. Elke schuifregelaar, op oudere borden ook wel een pot genoemd, regelt het volume van één geluidsbron: microfoon, cd-speler, digitale recorder of netwerkfeed.

Image
Image

Elk schuifkanaal bevat een aan/uit-schakelaar en verschillende andere schakelaars die naar meer dan één bestemming leiden. Een VU-meter geeft de operator het geluidsniveau weer.

De audioconsole converteert analoge audio (spraakinvoer van een microfoon) en telefoongesprekken naar een digitale uitvoer. Het maakt het ook mogelijk om digitale audio van cd's, computers en andere bronnen te mixen met analoge audio.

Bij internetradio wordt de audio-uitvoer overgebracht naar een server die de audio distribueert of streamt naar luisteraars.

Radio Station Microfoons

De meeste radiostations hebben een assortiment microfoons. Sommige microfoons zijn ontworpen voor spraak- en on-air werk. Vaak hebben deze microfoons een windscherm.

Image
Image

De voorruit houdt externe geluiden tot een minimum beperkt, zoals het geluid van een adem die in de microfoon blaast of het geluid van een ploffende 'P'. Popping P's treden op wanneer een persoon een woord uitspreekt met een harde "P" erin en daarbij een luchtzak verdrijft die de microfoon raakt, waardoor ongewenste ruis ontstaat.

Radiostationsoftware

De meeste radiostations gebruiken geavanceerde software om het station automatisch te laten draaien wanneer een mens er niet kan zijn of om een live DJ of persoonlijkheid te helpen bij het runnen van het station.

Image
Image

Verschillende soorten softwareondersteuningsstationbewerkingen. Het display wordt direct voor de audioconsole weergegeven, waar het door de persoon in de ether kan worden gezien.

Radio Studio Koptelefoon

Radiopersoonlijkheden dragen een koptelefoon om feedback te vermijden. Wanneer een microfoon wordt ingeschakeld in een radiostudio, worden de monitoren (luidsprekers) automatisch gedempt.

Image
Image

Als de monitoren zijn gedempt omdat iemand de microfoon aanzet, is de enige manier om de uitzending te volgen door een koptelefoon te gebruiken om te horen wat er aan de hand is.

Radio Station Studio Geluidsisolatie

Het is essentieel om een radiostudio geluiddicht te maken om de stem van de radiopersoonlijkheid zo goed mogelijk te laten klinken.

Image
Image

Geluidsisolatie ha alt het "holle geluid" uit een kamer. Weet je hoe het klinkt als je onder de douche praat of zingt? Dat effect is dat de geluidsgolven weerkaatsen op gladde oppervlakken, zoals porselein of tegels.

Geluidsisolatie is ontworpen om het stuiteren van de geluidsgolf van de stem te absorberen wanneer deze de muren raakt. Geluidsisolatie vlakt de geluidsgolf af. Het doet dit door een speciale textuur op de muren van de radiostudio te creëren. Doek en andere armaturen aan de muur worden gebruikt om het geluid af te vlakken.

Aanbevolen: