Getest door experts: de 9 beste smartphonecamera's van 2022

Inhoudsopgave:

Getest door experts: de 9 beste smartphonecamera's van 2022
Getest door experts: de 9 beste smartphonecamera's van 2022
Anonim

Elk jaar blijven telefoonfabrikanten opscheppen over hoe hun nieuwste modellen de beste smartphonecamera's hebben. De nieuwste telefoons bieden meerdere lenzen, hoge MP-sensoren en de nieuwste technologieën. Van Instagram tot Snapchat tot TikTok, het hebben van een betere camera is een belangrijk verkoopargument voor moderne smartphones, omdat mobiele fotografie voor bijna iedereen belangrijk is.

Onze experts hebben de nieuwste smartphones beoordeeld om erachter te komen welke apparaten de beste camera's bieden. Lees verder om onze keuzes in verschillende categorieën en prijsklassen te zien. En als je de ins en outs van telefoonfotografie onder de knie wilt krijgen, bekijk dan onze tips voor mobiele fotografie.

Beste Apple: Apple iPhone 12 Pro Max

Image
Image

Apple's iPhone 12 Pro Max levert behoorlijk indrukwekkende specificaties voor serieuze mobiele fotografen, en hoewel sommigen het camerasysteem met drie lenzen kunnen pannen als iets dat al door andere smartphones is gedaan, blijft Apple zijn achteruitrijcamerasysteem verbeteren, waardoor er met elke generatie die voorbijgaat meer en meer voordelen worden toegevoegd.

De iPhone 11 Pro had al een indrukwekkende camera, maar 12 Pro Max biedt het beste camerasysteem tot nu toe. Het bevat een LiDAR-sensor voor betere foto's bij weinig licht, betere prestaties met AR-apps en betere algemene foto's.

Vergeleken met de toch al indrukwekkende iPhone 11-serie, heeft de 12 Pro Max meer zoom op de telelens en een grotere groothoeksensor om meer licht binnen te laten. De achteruitrijcamera met drie lenzen maakt gebruik van een f/1.6-groothoeklens, een f/2.4 ultragroothoeklens en een f/2.0-telelens. Tijdens onze tests merkte onze recensent, Andrew Hayward, op dat hij met de 12 Pro Max meer details kon zien in nachtelijke foto's.

Achteruitrijcamera's: 12 MP ultragroothoek, groothoek, telefotosysteem | Frontcamera: 12MP TrueDepth-camerasysteem | Video-opname: 4K-resolutie en 60 frames per seconde

"Met zijn grotere batterij, enorme scherm en cameraverbeteringen is de iPhone 12 Pro Max de ultieme iPhone, maar uiteindelijk meer dan de meeste mensen waarschijnlijk nodig hebben." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste Android: Samsung Galaxy S21 Ultra

Image
Image

De meeste smartphones worden tegenwoordig geleverd met (minstens) camera-instellingen met twee lenzen. Deze omvatten over het algemeen een primaire sensor en een telelens voor het bereiken van optische zoom. Hoewel dat geweldig is, is een ultragroothoeklens meestal beter, omdat je hiermee meer details in elke foto kunt vastleggen. De Galaxy S21 Ultra van Samsung gaat nog een stap verder en voegt er nog een ultrazoomcamera aan toe.

De selfie-camera aan de voorkant is 40 MP, terwijl onze tests hebben aangetoond dat het camerasysteem aan de achterkant van de Galaxy S21 Ultra een 12 MP primaire sensor met dubbele pixel autofocus gebruikt, evenals een 108 MP ultrabrede module met een f/1.8 diafragma, een 10 MP telelens met f/2.4 diafragma en nog een 10 MP telelens met f/4.9 diafragma. Bovendien krijg je met Super Resolution Zoom tot 100x en optische beeldstabilisatie een helder beeld, hoe close je ook wilt zijn.

Onze recensent, Andrew, merkte op dat hij supergedetailleerde foto's kon maken met de 108MP hoofdsensor, en de ultragroothoeklens en 3x telelenzen leverden ook uitzonderlijke foto's op.

Achteruitrijcamera's: 12MP ultragroothoekcamera (F2.2), 108MP groothoekcamera (F1.8) 10MP telelenscamera (F2.4), 10MP telelenscamera (F4.9) | Frontcamera: 40MP selfiecamera | Video-opname: 8k resolutie

"Bij een rechtstreekse vergelijking met zijn naaste rivaal, de iPhone 12 Pro Max, kon ik geen duidelijke winnaar kiezen." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste waarde: Google Pixel 4a 5G

Image
Image

Net als de Google Pixel 3a heeft de Pixel 4a 5G een indrukwekkende camera voor een smartphone met een budgetprijs. Het achteruitrijcamerasysteem van de Pixel 4a omvat een 12,2 MP dual-pixel camera met f/1.7 diafragma en een gezichtsveld van 77 graden, evenals een 16 MP ultrabrede camera met f/2.2 diafragma en een gezichtsveld van 117 graden.

Onze recensent, Andrew, noemde de camera van de Pixel 4a 5g een 'fantastische richt-en-schietcamera'. Hij zei dat de camera uitstekend geschikt is voor astrofotografie, met de mogelijkheid om goede nacht- en afstandsfoto's te maken.

Achteruitrijcamera's: 12,2 MP (f/1.7), 16 MP ultragroothoek (f/2.2) | Frontcamera: 8MP | Video-opname: 4K bij 30 FPS

“De video-opnamen van de Pixel 4a 5G maken ook indruk met haarscherpe 4K-resolutiebeelden.” - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste Google: Google Pixel 5

Image
Image

De Google Pixel 5 heeft vrijwel hetzelfde camerasysteem als de Pixel 4a 5G, maar we nemen het op in de lijst omdat de telefoon zelf een paar extra voordelen biedt, zoals een langere levensduur van de batterij en meer RAM. Dit betekent dat je een 12,2 MP dual-pixel hoofdcamera, een 16 MP ultrabrede camera en een 8 MP selfiecamera krijgt.

Je kunt profiteren van een paar coole functies die beschikbaar zijn op zowel de Pixel 4a 5G als de Pixel 5, zoals verbeteringen aan portretten, waarmee je de belichting kunt aanpassen, zelfs nadat je een foto hebt gemaakt. Onze recensent, Andrew, prees de Night Sight-functie en was in staat om duidelijke foto's te maken bij weinig licht.

Achteruitrijcamera's: 12,2 MP (f/1.7), 16 MP ultragroothoek (f/2.2) | Frontcamera: 8MP | Video-opname: 4K bij 30 FPS

"De resultaten zien er doorgaans natuurlijker uit dan je zult zien bij bijvoorbeeld de vlaggenschipcamera's van Samsung, die een overdreven levendige uitstraling hebben waar niet iedereen dol op zal zijn." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste ontgrendeld: OnePlus 9 Pro

Image
Image

De OnePlus 9 Pro heeft een opstelling met vier camera's, waaronder een Sony 48MP-hoofdcamera, een 50MP ultrabrede camera, een 8MP-telelenscamera met tot 3,3x optische zoom en een monocamera. Voor het maken van selfies is de camera aan de voorkant 16 MP.

De OnePlus 9 Pro heeft een overvloed aan camerafuncties, variërend van Nightscape tot Smart Scene Recognition en Cat/Dog Face Focus, en kan RAW-beelden en 8k-video vastleggen met 30 FPS. Onze recensent, Yoona Wagener, zei dat haar favoriete functie de ingebouwde macro-modus is, die ongelooflijk gemakkelijk te gebruiken was en geen speciale instellingen nodig had om te activeren.

Yoona merkte ook op hoe levendige buitenfoto's eruit kwamen op de OnePlus 9 Pro, en ze waardeerde de nachtmodus voor opnamen bij weinig licht.

Achteruitrijcamera's: 48MP hoofdcamera (f/1.8), 50MP ultragroothoekcamera (f/2.2), 8MP telelenscamera (f/2.4), en een 2MP monochrome camera | Frontcamera: 18MP | Video-opname: 8K bij 30 FPS

“Over het algemeen is het vrij eenvoudig om heldere en scherpe beelden vast te leggen met de OnePlus 9 Pro.” - Yoona Wagener, producttester

Image
Image

Beste middenklasse: Samsung Galaxy A71 5G

Image
Image

Samsung's Galaxy A71 bevat vier camera's, waarvan er drie actief bruikbaar zijn. Er is een 48-megapixel hoofdsensor die wordt vergezeld door een 12-megapixel ultrabrede sensor, een 5 megapixel macrosensor en een 5 megapixel dieptesensor die er alleen is om gegevens vast te leggen voor de andere camera’s. De camera aan de voorkant is een 32 MP selfie-camera met een diafragma van f/2.2. Dit is een uitstekende camera voor close-ups, selfies en voor het maken van foto's bij fel licht. Maar het is niet zo goed voor het produceren van een natuurlijk resultaat bij weinig licht.

Vaak zien mensen drie of vier camerasystemen op smartphones en nemen ze automatisch aan dat ze beter zijn dan hun tegenhangers met twee camera's, maar dit is niet per se waar. Er zijn zoveel factoren die de kwaliteit van een camera bepalen, van MP tot diafragma tot pixelgroottes en software. Hoewel we het camerasysteem van de Galaxy A71 5G leuk vonden, vonden we het niet zo leuk als sommige van de telefoons met twee camera's die we tegenkwamen. De camera maakte echter nog steeds genoeg indruk op ons om deze lijst te maken.

Achteruitrijcamera's: 64,0 MP (F1.8), 12,0 MP (F2.2), 5,0 MP (F2.2), 5,0 MP (F2.4) | Frontcamera: 32MP | Video-opname: 4K bij 30 FPS

"Het is een beter dan gemiddelde camera-instelling voor het middenbereik, maar de Google Pixel 4a 5G verslaat het nog steeds op het gebied van nuance en consistentie." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste budget Android: Google Pixel 4a

Image
Image

De camera van de Google Pixel 4a verschilt van de 4a 5G doordat hij de tweede ultrabrede camera mist. Het heeft echter wel de belangrijkste 12,2 MP dual-pixel camera en de 8 MP selfie camera aan de voorkant. Dit betekent echter niet dat de camera op de Pixel 4a geen afbeeldingen van hoge kwaliteit produceert. Zelfs met de 12,2 MP dual-pixel camera kun je 4K-video opnemen met maximaal 30 FPS, en functies zoals elektronische beeldstabilisatie zorgen voor een stabieler beeld met minder onscherpte.

De Pixel 4a beschikt over autofocus met fasedetectie met dubbele pixel, een gezichtsveld van 77 graden en een diafragma van f/1.7 op de camera aan de achterzijde, waarmee u in een verscheidenheid van dichtbij en op afstand foto's kunt maken van verschillende lichtomstandigheden.

Onze recensent, Andrew, vond de camera een uitzonderlijke camera om te richten en te schieten, die sterke resultaten produceerde in verschillende lichtomstandigheden (zelfs bij weinig licht).

Achteruitrijcamera's: 12.2MP (f/1.7) | Frontcamera: 8MP | Video-opname: 4K bij 30 FPS

"De Pixel 4a zet de trend van zijn voorganger voort en doet meer met een enkele camera aan de achterkant dan sommige concurrerende telefoons met een grotere reeks." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste compact: Apple iPhone 12 mini

Image
Image

De iPhone 12 mini heeft niet het geavanceerde systeem met drie camera's dat je op de Pro Max vindt, maar je krijgt dezelfde camera als op de gewone iPhone 12. Het bevat een 12MP breed -hoeksensor en een 12 MP ultrabrede sensor met een gezichtsveld van 120 graden. Je kunt 4K-video opnemen met maximaal 60 FPS en de camera aan de voorkant is een 12 MP TrueDepth-camera zoals je die op de Pro-modellen zult vinden.

Onze recensent, Andrew, ontdekte dat de camera's van de 12 mini levendige beelden produceren bij vrijwel elke verlichting, en hij was in staat om zowel overdag als 's nachts een gedetailleerd beeld te krijgen.

Achteruitrijcamera's: 12.2MP (f/1.7) | Frontcamera: 8MP | Video-opname: 4K bij 30 FPS

"Hoewel ik liever een telezoomcamera aan de achterkant heb in plaats van ultragroothoeklens, kun je toch veel doen met deze kleine camera's." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Beste Budget Apple: Apple iPhone SE (2020)

Image
Image

De iPhone SE geeft je niet hetzelfde cameraniveau dat je zou krijgen met andere nieuwe iPhones, of zelfs met veel van de Google- of Android-telefoons op deze lijst, maar het is nog steeds een betrouwbaar punt- en-schiet smartphone camera.

Het is slechts een configuratie met één camera, dus u krijgt geen afzonderlijke groothoek- en telefotosensoren, maar u krijgt wel de voordelen van de kwaliteit en software van Apple. De hoofdcamera is een 12 MP groothoekcamera met een diafragma van f/1.8, terwijl de camera aan de voorkant 7 MP is met een diafragma van f/2.2.

Onze recensent, Andrew, ontdekte dat de iPhone SE (2020) echt goede selfies maakt en dat de camera verschillende opnamescenario's aankan, maar je moet niet verwachten dat hij vergelijkbaar is met de camera's in de iPhone 12 serie.

Achteruitrijcamera's: 12MP (f/1.8) | Frontcamera: 7MP | Video-opname: 4K bij 60 FPS

"Binnen of met minder licht is de iPhone SE niet helemaal vergelijkbaar met de iPhone 12, die beter in staat is om een reeks opnamescenario's aan te kunnen en een sterk resultaat neer te zetten." - Andrew Hayward, producttester

Image
Image

Voor fenomenale foto's en uitstekende video is het moeilijk om de iPhone 12 Pro Max te verslaan (bekijk op Amazon). Voor degenen die momenteel niet in het Apple-ecosysteem zijn gekocht, is Samsung's Galaxy S21 Ultra (bekijk bij Best Buy) echter een uitstekend alternatief voor Android-fans.

Over onze vertrouwde experts

Erika Rawes schrijft al meer dan tien jaar professioneel en de afgelopen vijf jaar heeft ze over consumententechnologie geschreven. Erika heeft ongeveer 150 gadgets beoordeeld, waaronder computers, randapparatuur, A/V-apparatuur, mobiele apparaten en smarthome-gadgets. Erika schrijft momenteel voor Digital Trends en Lifewire.

Andrew Hayward is een productieve tech-schrijver uit Chicago die zijn expertise heeft uitgeleend aan onder andere Polygon, TechRadar en Macworld. Hij is een smartphone-expert met een diploma journalistiek van de Lewis University.

Yoona Wagener heeft een achtergrond in inhoud en technisch schrijven. Ze heeft geschreven voor BigTime Software, Idealist Careers en andere kleine technologiebedrijven.

Waar u op moet letten bij de beste smartphonecamera's

Megapixels

Meer megapixels betekent een hogere getrouwheid, dus hoger betekent over het algemeen beter. Je wilt dat dit aantal niet lager is dan 12 als je op zoek bent naar een nieuwe telefoon die expliciet voor een solide camera is.

Lenzen

Het aantal lenzen dat op een camera wordt geslagen lijkt met elke generatie exponentieel toe te nemen, maar wat voor lenzen zijn net zo belangrijk als hoeveel. Afhankelijk van je typische onderwerpen, wil je misschien een telefoon met ultragroothoek- of telelenzen voor meer opties.

Extra's

Sommige leuke functies die je misschien in de gaten wilt houden, zijn high-speed of slow-motion video, evenals HDR. Hoewel de afwezigheid hiervan geen dealbreaker is, kan het hebben van deze kleine extra's de deal echt zoeter maken bij het zoeken naar een goede camera.

FAQ

    Verslechtert de kwaliteit van de telefooncamera?

    Als je de software op je telefoon niet bijwerkt en je cameralenzen niet beschermt, kan de camerakwaliteit van je smartphone in de loop van de tijd slechter worden. Om de kwaliteit van uw smartphonecamera te beschermen, blijft u uw software bijwerken naar de nieuwste versie, maakt u uw lenzen schoon en overweegt u een schermbeschermer toe te voegen aan het cameralensgedeelte van uw telefoon.

    Hoe weet je of je smartphone een goede camerakwaliteit heeft?

    Als je een telefoon hebt met meer dan één cameralens aan de achterkant, heeft je telefoon waarschijnlijk een redelijk goede camera. Dit wil niet zeggen dat configuraties met één lens niet goed zijn, aangezien sommige camera's met één lens aan de achterkant effectief zijn in het maken van heldere foto's, maar veel moderne smartphones hebben een hoofdcamera, een groothoeklens en een telelens.

    Hoe kun je de camerakwaliteit van je telefoon verbeteren?

    Je kunt de camerakwaliteit van je telefoon verbeteren door foto's te maken in optimale lichtomstandigheden, gebruik te maken van software die de fotokwaliteit verbetert en door je lenzen vrij te houden van vuil en puin.

Aanbevolen: