Een korte geschiedenis van Microsoft Windows

Inhoudsopgave:

Een korte geschiedenis van Microsoft Windows
Een korte geschiedenis van Microsoft Windows
Anonim

Vanaf de eerste release in 1985 tot en met de voortdurende actieve ontwikkeling in 2021 en daarna, is Windows een belangrijke speler geweest in het consumenten- en zakelijke pc-ecosysteem. Hier is een kort overzicht van elke versie van Windows.

Versie: Windows 1.0

Image
Image

Released: 20 november 1985

Vervangen: MS-DOS (Microsoft Disk Operating System), hoewel Windows tot Windows 95 eigenlijk bovenop MS-DOS draaide in plaats van het volledig te vervangen.

Innovatief/Opmerkelijk: Windows. Dit was de eerste versie van een Microsoft-besturingssysteem waarvoor u geen opdrachten hoefde in te voeren om te gebruiken. In plaats daarvan zou je met een muis in een vak - een venster - kunnen wijzen en klikken. Bill Gates, toen een jonge CEO, zei over Windows: "Het is unieke software die is ontworpen voor de serieuze pc-gebruiker." Het duurde twee jaar vanaf de aankondiging om eindelijk te verzenden.

Obscure feit: Wat we tegenwoordig Windows noemen, heette bijna "Interface Manager". Interface Manager was de codenaam van het product en was finalist voor de officiële naam. Heeft niet dezelfde ring als 'Windows', toch?

Windows 2.0

Image
Image

Released: 9 december 1987

Vervangen: Windows 1.0. Windows 1.0 werd niet warm ontvangen door critici, die vonden dat het traag en te muisgericht was. De muis was destijds relatief nieuw in computergebruik.

Innovatief/Opmerkelijk: Graphics zijn veel verbeterd, inclusief de mogelijkheid om vensters te overlappen (in Windows 1.0 konden afzonderlijke vensters alleen worden betegeld). Er werden ook bureaubladpictogrammen geïntroduceerd, evenals sneltoetsen.

Obscure feit: Talloze toepassingen maakten hun debuut in Windows 2.0, waaronder het Configuratiescherm, Paint, Kladblok en twee Microsoft Office-hoekstenen: Microsoft Word en Microsoft Excel.

Windows 3.0/3.1

Image
Image

Released: 22 mei 1990. Windows 3.1: 1 maart 1992.

Vervangen: Windows 2.0. Het was populairder dan Windows 1.0. De overlappende Windows bracht een rechtszaak van Apple aan, die beweerde dat de nieuwe stijl inbreuk maakte op auteursrechten van de Apple GUI (Graphical User Interface).

Innovatief/Opmerkelijk: Snelheid. Windows 3.0/3.1 draaide sneller dan ooit op nieuwe Intel 386-chips. De GUI is verbeterd met meer kleuren en betere pictogrammen. Deze versie is ook het eerste echt goed verkopende Microsoft-besturingssysteem, met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren. Het omvatte ook nieuwe beheermogelijkheden zoals Print Manager, File Manager en Program Manager.

Obscure Fact: Windows 3.0 kostte $149; upgrades van eerdere versies waren $50.

Windows 95

Image
Image

Released: 24 aug. 1995

Vervangen: Windows 3.1 en MS-DOS

Innovatief/Opmerkelijk: Windows 95 heeft de dominantie van Microsoft in de computerindustrie echt versterkt. Het pronkte met een enorme marketingcampagne die tot de verbeelding van het publiek sprak op een manier die computergerelateerd nooit had. Belangrijker nog, het introduceerde het Start-menu, dat uiteindelijk zo populair werd dat de afwezigheid ervan in Windows 8, zo'n 17 jaar later, voor veel opschudding zorgde bij consumenten. Het had ook internetondersteuning en plug-and-play-mogelijkheden waardoor het eenvoudiger was om software en hardware te installeren.

Windows 95 was meteen een enorme hit en verkocht maar liefst zeven miljoen exemplaren in de eerste vijf weken dat het te koop was.

Obscure Fact: Microsoft betaalde de Rolling Stones $3 miljoen voor de rechten op Start Me Up, het thema van de onthulling.

Windows 98/Windows ME (Millennium Edition)/Windows 2000

Image
Image

Released: Deze werden in een vlaag van 1998 en 2000 uitgebracht en worden op één hoop gegooid omdat er niet veel was om ze te onderscheiden van Windows 95. Het waren in wezen tijdelijke aanduidingen in Microsoft's line-up, en hoewel populair, benaderden ze niet het recordbrekende succes van Windows 95. Ze werden gebouwd op Windows 95 en boden in feite incrementele upgrades.

Obscure Fact: Windows ME was een regelrechte ramp. Ondanks dat Windows 2000 niet erg populair was bij thuisgebruikers, was er echter een belangrijke verandering achter de schermen in de technologie die het meer in lijn bracht met de serveroplossingen van Microsoft. Delen van Windows 2000-technologie blijven meer dan 20 jaar later actief in gebruik.

Windows XP

Image
Image

Released: 25 okt. 2001

Vervangen: Windows 2000

Innovatief/Opmerkelijk: Windows XP is de superster van deze line-up: de Michael Jordan van de Microsoft-besturingssystemen. Het meest innovatieve kenmerk is dat het weigert te sterven en op een niet-triviaal aantal pc's blijft, zelfs enkele jaren nadat het officieel aan het einde van de levensduur van Microsoft is verdwenen. Ondanks zijn leeftijd is het nog steeds het op één na populairste besturingssysteem van Microsoft, na Windows 7. Dat is een moeilijk te begrijpen statistiek.

Obscure feit: Volgens één schatting zijn er in de loop der jaren meer dan een miljard exemplaren van Windows XP verkocht.

Windows Vista

Image
Image

Released: 30 januari 2007

Vervangen: Geprobeerd, en spectaculair mislukt, om Windows XP te vervangen.

Innovatief/Opmerkelijk: Vista is de anti-XP. De naam is synoniem met mislukking en onbekwaamheid. Toen het werd uitgebracht, had Vista veel betere hardware nodig dan XP (wat de meeste mensen niet hadden), en relatief weinig apparaten zoals printers en monitoren werkten ermee vanwege het jammerlijke gebrek aan hardwarestuurprogramma's die bij de lancering beschikbaar waren. Het was geen verschrikkelijk besturingssysteem zoals Windows ME was, maar het was zo zwaar dat het voor de meeste mensen dood was bij aankomst, en ze bleven in plaats daarvan op XP.

Obscure Fact: Vista is nr. 2 op Info World's lijst van beste tech-flops aller tijden.

Windows 7

Image
Image

Released: 22 okt. 2009

Vervangen: Windows Vista, en geen moment te vroeg.

Innovatief/Opmerkelijk: Windows 7 was een grote hit bij het publiek en behaalde een indrukwekkend marktaandeel van bijna 60 procent. Het verbeterde in alle opzichten op Vista en hielp het publiek uiteindelijk de OS-versie van de Titanic te vergeten. Het is stabiel, veilig, grafisch vriendelijk en gebruiksvriendelijk.

Obscure feit: In slechts acht uur overtroffen pre-orders van Windows 7 de totale verkoop van Vista na 17 weken.

Windows 8

Image
Image

Released: 26 okt. 2012

Vervangen: Geprobeerd, en spectaculair mislukt, om Windows 7. te vervangen

Innovatief/Opmerkelijk: Microsoft wist dat het voet aan de grond moest krijgen in de mobiele wereld, inclusief telefoons en tablets, maar wilde gebruikers van traditionele desktops niet opgeven en laptops. Dus probeerde het een hybride besturingssysteem te maken, een besturingssysteem dat even goed zou werken op aanraak- en niet-aanraakapparaten. Het werkte niet, voor het grootste deel. Gebruikers misten hun Start-menu en uitten consequent hun verwarring over het gebruik van Windows 8.

Microsoft heeft een belangrijke update uitgebracht voor Windows 8, genaamd Windows 8.1, die veel zorgen van consumenten over de desktoptegels wegnam, maar voor veel gebruikers was de schade al aangericht.

Obscure feit: Microsoft noemde de gebruikersinterface van Windows 8 "Metro", maar moest die naam schrappen na dreigende rechtszaken van een Europees bedrijf. Microsoft noemde de gebruikersinterface toen "Modern", maar dat werd ook niet warm onthaald.

Windows 10

Image
Image

Released: 28 juli 2015

Vervangen: Windows 8, Windows 8.1, Windows 7 en Windows XP

Innovatief/Opmerkelijk: Twee belangrijke dingen: ten eerste de terugkeer van het Start-menu. Ten tweede zal Windows 10 naar verluidt de laatstgenoemde versie van Windows zijn. Toekomstige updates worden geleverd in halfjaarlijkse updatepakketten, in plaats van aparte nieuwe versies.

Obscure feit: Ondanks de aandrang van Microsoft dat het overslaan van Windows 9 bedoeld was om te benadrukken dat Windows 10 de "laatste versie van Windows" is, wordt er volop gespeculeerd en werd indirect bevestigd door Microsoft ingenieurs, dat veel oude programma's lui waren geweest bij het controleren van Windows-versies, dus deze programma's zouden Windows 9 verkeerd hebben opgevat als veel ouder dan het zou zijn geweest.

Windows 11

Image
Image

Released: 5 oktober 2021

Vervangen: Windows 10

Innovatief/Opmerkelijk: Windows 11 luidde belangrijke wijzigingen in de gebruikersinterface in, waaronder vensters met afgeronde hoeken, een bijgewerkt Start-menu en knoppen in het midden van de taakbalk. U kunt ook batterijgebruiksstatistieken bekijken vanaf het bureaublad, een geavanceerder rechtsklikmenu ervaren en Android-apps gebruiken. In Windows 11 neemt Edge het ook over voor IE als de standaardbrowser.

Obscure feit: Op het eerste gezicht leek het een vreemde keuze voor Microsoft om Windows 11 uit te brengen vanwege een door pandemie veroorzaakt siliciumtekort; er was bezorgdheid dat de vraag van de consument naar nieuwe hardware om het besturingssysteem uit te voeren niet zou worden ingewilligd. Microsoft was echter van plan de beveiligingsnormen te verbeteren en het inbouwen van beveiligingsprotocollen op hoog niveau was misschien de beste manier om de basis voor beveiliging te verbeteren.

FAQ

    Hoe weet ik welke versie van Windows ik heb?

    Aan de hand van de interface kun je zien welke versie van Windows je hebt. Als je nog steeds niet zeker bent, open dan de opdrachtprompt en voer winver in om je Windows-versie te zien.

    Hoe upgrade ik naar Windows 10 Pro?

    Om te upgraden van Windows 10 Home naar Pro, selecteer Start > Settings > Update & SecurityKies vervolgens Activation > selecteer Ga naar de Store of Change product key Windows 10 Pro ondersteunt extra functies zoals de mogelijkheid om op afstand toegang te krijgen tot uw bureaublad vanaf een ander apparaat.

    Welke besturingssystemen kwamen er vóór Windows?

    MS-DOS was het eerste Microsoft-besturingssysteem en bleef technisch gezien onderdeel van Windows tot de release van Windows 95. Het allereerste besturingssysteem, GMOS genaamd, werd door General Motors ontwikkeld voor de IBM 701.

Aanbevolen: