5 manieren om audio van een Blu-ray Disc-speler te krijgen

Inhoudsopgave:

5 manieren om audio van een Blu-ray Disc-speler te krijgen
5 manieren om audio van een Blu-ray Disc-speler te krijgen
Anonim

Als je een HDTV of een 4K Ultra HD-tv hebt, kun je eenvoudig de video-aansluiting van een Blu-ray Disc-speler toevoegen. Toch kan het verwarrend zijn om het meeste uit de audiomogelijkheden van Blu-ray te halen. Hier zijn vijf manieren om Blu-ray met audio-uitvoer in te stellen.

Niet al deze methoden zijn bruikbaar met elke Blu-ray Disc-speler. Controleer de audioverbindingsopties van uw speler om te zien wat er beschikbaar is.

Image
Image

Sluit een Blu-ray Disc-speler aan op een tv via HDMI

De gemakkelijkste manier om toegang te krijgen tot audio van een Blu-ray Disc-speler is door de HDMI-uitgang van de speler aan te sluiten op een HDMI-uitgeruste tv. Aangezien de HDMI-kabel zowel het audio- als het videosignaal naar de tv brengt, hebt u toegang tot audio van een Blu-ray Disc.

Het nadeel van deze methode is dat het afhangt van de audiomogelijkheden van de tv om het geluid te reproduceren, wat vaak niet de beste resultaten oplevert.

Image
Image

Lus HDMI door een thuisbioscoopontvanger

Toegang tot audio via een HDMI-TV-verbinding levert zo-zo kwaliteit op. Het aansluiten van een Blu-ray Disc-speler op een HDMI-uitgeruste thuisbioscoopontvanger levert betere geluidsresultaten op. Om dit te laten werken, moet uw thuisbioscoopontvanger ingebouwde Dolby TrueHD- of DTS-HD Master Audio-decoders hebben.

Veel thuisbioscoopontvangers die na 2015 zijn gemaakt, bevatten Dolby Atmos en DTS:X.

Als u de HDMI-uitgang van een Blu-ray Disc-speler door een thuisbioscoopontvanger naar een tv leidt, geeft de ontvanger de video door aan de tv. Vervolgens krijgt het toegang tot de audio en voert het aanvullende bewerkingen uit voordat het audiosignaal wordt doorgestuurd naar de versterkertrap van de ontvanger en naar de luidsprekers.

Image
Image

Controleer of uw ontvanger doorvoer HDMI-aansluitingen heeft voor audio of dat de ontvanger toegang heeft tot audiosignalen voor verdere decodering en verwerking. De gebruikershandleiding van uw thuisbioscoopontvanger zou dit moeten illustreren en uitleggen.

Twee HDMI-uitgangen

Sommige Blu-ray- en Ultra HD Blu-ray-spelers hebben twee HDMI-uitgangen. Gebruik één HDMI-uitgang om video naar een tv of videoprojector te sturen. Gebruik de tweede uitgang om audio naar een thuisbioscoopontvanger te sturen.

Image
Image

Gebruik digitale optische of coaxiale audioverbindingen

Digitale optische en digitale coaxiale verbindingen worden vaak gebruikt voor toegang tot audio van een dvd-speler, en de meeste Blu-ray Disc-spelers bieden deze optie ook aan.

Het nadeel is dat deze verbindingen alleen toegang hebben tot standaard Dolby Digital/DTS-surroundsignalen en niet tot digitale surround-geluidsindelingen met een hogere resolutie, zoals Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS-HD Master Audio en DTS:X.

Als u echter tevreden bent met de resultaten die u met een dvd-speler hebt ervaren, krijgt u dezelfde resultaten bij gebruik van een digitale optische of digitale coaxiale verbinding met een Blu-ray Disc-speler.

Image
Image

Sommige Blu-ray Disc-spelers bieden zowel digitale optische als digitale coaxiale audio-aansluitingen. De meeste bieden er maar één, en meestal is het digitaal optisch. Controleer uw thuisbioscoopontvanger en Blu-ray Disc-speler om te zien wat u hebt.

Gebruik 5.1/7.1-kanaals analoge audio-aansluitingen

Als je een Blu-ray Disc-speler hebt die is uitgerust met 5.1/7.1-kanaals analoge uitgangen (ook wel meerkanaals analoge uitgangen genoemd), gebruik dan de interne Dolby/DTS surround-sounddecoders van de speler en stuur meerkanaals ongecomprimeerde PCM-audio van de Blu-ray Disc-speler naar een compatibele thuisbioscoopontvanger.

Bij dit type opstelling decodeert de Blu-ray Disc-speler alle surround-soundformaten intern en stuurt het gedecodeerde signaal naar een thuisbioscoopontvanger of -versterker in een formaat dat ongecomprimeerde PCM wordt genoemd. De versterker of ontvanger versterkt het geluid dan en verdeelt het naar de luidsprekers.

Dit is handig wanneer u een thuisbioscoopontvanger hebt zonder digitale optische/coaxiale of HDMI-audio-ingangstoegang, maar die geschikt is voor 5.1/7.1-kanaals analoge audio-ingangssignalen.

Als uw Blu-ray Disc-speler ook de mogelijkheid heeft om naar SACD's of dvd-audiodiscs te luisteren en 5.1/7.1-kanaals analoge audio-uitgangen heeft, kunnen de ingebouwde DAC's (digitaal-naar-analoog audioconverters) beter zijn dan die in uw home cinema-ontvanger. Als dit het geval is, sluit dan de 5.1/7.1-kanaals analoge uitgangsaansluitingen aan op een thuisbioscoopontvanger in plaats van op de HDMI-aansluiting (in ieder geval voor audio).

Image
Image

De meeste goedkopere Blu-ray Disc-spelers hebben geen 5.1/7.1 analoge audio-uitgangsaansluitingen. Controleer de specificaties of inspecteer fysiek het achterste aansluitpaneel van de Blu-ray Disc-speler om te zien of u over deze optie beschikt.

Gebruik tweekanaals analoge audioverbindingen

Het laatste redmiddel is het aansluiten van een Blu-ray Disc-speler op een thuisbioscoopontvanger of tv met behulp van de tweekanaals (stereo) analoge audioverbinding.

Dit voorkomt toegang tot digitale surround-sound audioformaten. Als u echter een tv, soundbar, home-theater-in-a-box of home theater-ontvanger hebt die Dolby Prologic-, Prologic II- of Prologic IIx-verwerking biedt, kunt u een surround-geluidssignaal extraheren uit ingesloten cues die aanwezig zijn in een tweekanaals stereo audiosignaal. Deze methode is niet zo nauwkeurig als echte Dolby- of DTS-decodering. Toch levert het een acceptabel resultaat van tweekanaalsbronnen.

Veel Blu-ray Disc-spelers hebben de analoge tweekanaals stereo-audio-uitgangsoptie geëlimineerd. Sommige duurdere modellen hebben echter nog steeds de functie. Als u deze optie wilt, zijn uw keuzes mogelijk beperkt.

Image
Image

Als u een Blu-ray Disc-speler gebruikt om naar muziek-cd's te luisteren, sluit u de HDMI-uitgang en de 2-kanaals analoge uitgangsaansluitingen aan op een thuisbioscoopontvanger. Gebruik HDMI om toegang te krijgen tot filmsoundtracks op Blu-ray- en dvd-schijven en schakel vervolgens uw thuisbioscoopontvanger over op de analoge stereo-aansluitingen wanneer u naar cd's luistert.

Aanbevolen: