5 manieren om een betere auto-audiokwaliteit te krijgen

Inhoudsopgave:

5 manieren om een betere auto-audiokwaliteit te krijgen
5 manieren om een betere auto-audiokwaliteit te krijgen
Anonim

Een beter geluid in uw auto krijgen is meer een reis dan een bestemming. Het is een incrementeel proces dat u gaandeweg kunt herzien en aanpassen, in plaats van een alles-of-niets-voorstel. U kunt een verrassend aantal kleine aanpassingen en upgrades aan uw auto-audiosysteem maken om de algehele geluidskwaliteit te verbeteren zonder enorme financiële uitgaven.

De meeste suggesties hebben betrekking op upgrades zoals een nieuwe hoofdunit, premium luidsprekers of een subwoofer, maar andere zijn gericht op het verbeteren van de akoestiek in uw auto door zoveel mogelijk externe interferentie te verwijderen.

Hier zijn vijf van de beste manieren om de kwaliteit van de audio in je auto te verbeteren.

Vervang uw fabrieksluidsprekers

Image
Image

Het probleem: Fabrieksluidsprekers zijn meestal niet goed.

De oplossing: installeer aftermarket-functies die aan dezelfde afmetingen voldoen en goed passen bij uw bestaande head-unit.

De gemakkelijkste manier om op zijn minst enige verbetering in de audiokwaliteit van de auto te horen, is door de fabrieksluidsprekers te vervangen door aftermarket-units van hogere kwaliteit. Wanneer u een directe vervanging doet met luidsprekers die passen bij de afmetingen en het type van de fabrieksluidsprekers, is dit een plug-and-play-klus: trek gewoon de oude eenheden eruit en plaats de nieuwe erin.

Als uw auto een tijdje op de weg heeft gestaan, zijn de luidsprekers waarschijnlijk verslechterd. U zult waarschijnlijk een duidelijke verbetering horen door het aantal vervangende eenheden te laten vallen.

Je kunt ook een stap verder gaan en coaxiale luidsprekers vervangen door componentluidsprekers, of een subwoofer toevoegen, maar dat is ingewikkelder en duurder.

Upgrade je head-unit en dump de ingebouwde DAC van je telefoon

Image
Image

Het probleem: als je naar muziek luistert via een telefoon of mp3-speler en een aux-aansluiting, krijgt de geluidskwaliteit een boost.

De oplossing: zoek een vervangende head-unit met een USB-aansluiting.

Het upgraden van je head-unit is niet altijd de beste plek om te beginnen, maar het is altijd het overwegen waard. Dit is met name het geval als uw head-unit oud wordt, of als deze geen voorversterkeruitgangen heeft en u overweegt een versterker te installeren.

Een andere reden om te overwegen uw head-unit te upgraden, is als u in uw auto naar digitale muziek luistert. Als uw head-unit geen hoogwaardige ingebouwde DAC heeft, kunt u een nieuwe head-unit toevoegen waarmee u het zware werk van digitale audioconversie van uw telefoon of MP3-speler naar uw autoradio kunt overdragen.

Om gebruik te maken van een head-unit die is uitgerust met een hoogwaardige DAC, is een USB-verbinding of een gepatenteerde verbinding vereist, zodat u uw telefoon of een ander apparaat via een USB-kabel op uw autoradio kunt aansluiten in plaats van een gewone aux-ingang. Hierdoor kan de head-unit gegevens van het apparaat lezen en omzetten in analoge audiosignalen die worden doorgegeven aan de versterker en luidsprekers.

Componenten toevoegen, zoals versterkers, signaalprocessors en equalizers

Image
Image

Het probleem: auto-audiosystemen in de fabriek zijn te eenvoudig.

De oplossing: voeg stapsgewijs componenten toe, zoals een nieuwe versterker, als onderdeel van het upgradeproces.

Het toevoegen van een versterker of een ander onderdeel, zoals een signaalprocessor of equalizer, is doorgaans duurder en ingewikkelder dan het inbouwen van luidsprekers of het upgraden van de head-unit. Met een versterker kunt u echter betere luidsprekers plaatsen en de kwaliteit van uw autogeluid transformeren.

Als je te maken hebt met een fabrieksstereo die niet met een versterker is geleverd, is het belangrijk om een unit te vinden die wordt geleverd met ingangen op luidsprekerniveau. De beste manier om dit type upgrade uit te voeren, is door een head-unit te installeren met voorversterkeruitgangen, maar een versterker met luidsprekeringangen is op zijn minst een werkbaar alternatief. Een andere optie is om een luidspreker-naar-lijn-niveau-converter te gebruiken.

Gebruik muziekbestanden van hoge kwaliteit of audio met hoge resolutie

Image
Image

Het probleem: als je naar digitale muziek luistert, kan de geluidskwaliteit eronder lijden door te gecomprimeerde bestanden.

De oplossing: gebruik grotere, minder gecomprimeerde muziekbestanden.

Een van de meest over het hoofd geziene factoren in de audiokwaliteit van auto's is de bron van de audio. Een extreem voorbeeld is AM-radio versus FM-radio. Hoewel er AM-radio's van hoge kwaliteit bestaan, weet iedereen dat ze een betere geluidskwaliteit zullen horen als ze naar een FM-zender luisteren.

Op dezelfde manier bieden cd's een betere geluidskwaliteit dan FM-radio, en je kunt nog betere kwaliteit horen als je overschakelt naar digitale geluidsbestanden of een drastisch kwaliteitsverlies lijdt.

Het probleem is dat digitale muziekbestanden niet gelijk zijn gemaakt. Als je bijvoorbeeld veel muziek in je collectie hebt die je tien jaar of langer geleden hebt gekocht of op een andere manier hebt verkregen, zijn ze waarschijnlijk meer gecomprimeerd dan nodig is.

Overschakelen naar een lager compressieniveau of zelfs een verliesvrij formaat kan een verschil maken in de geluidskwaliteit. Audio met hoge resolutie is een optie, hoewel de grote bestandsgroottes betekenen dat je misschien niet meer je hele verzameling mee kunt nemen.

Externe geluidsbronnen dempen met geluiddempende materialen

Image
Image

Het probleem: De meeste auto's laten teveel weggeluid door.

De oplossing: gebruik dempende materialen en andere oplossingen om het lawaai van de weg te minimaliseren.

Auto's maken nogal grillige soundstages. Het interieurvolume van een auto of vrachtwagen komt niet overeen met de dynamiek van een thuisbioscoop, maar dempende materialen kunnen helpen.

De eenvoudigste en snelste oplossing is om wat dempingsmateriaal, zoals Dynamat, in de deurpanelen te plaatsen. Deze producten zijn platen van geluiddempende materialen die het lawaai van de weg en andere bronnen van externe overspraak buiten de deur houden. Het installatieproces omvat het losmaken van elk deurpaneel, het in een vel dempingsmateriaal schuiven en vervolgens het paneel weer aanbrengen.

Je kunt hetzelfde proces toepassen op andere geluidsbronnen. U kunt bijvoorbeeld een soortgelijk geluiddempend materiaal onder de motorkap en het tapijt installeren om het motorgeluid te verminderen.

Dempende materialen helpen ook voorkomen dat luidsprekertrillingen zich voortplanten in het metaal van de deuren en andere gebieden waar ze zijn gemonteerd. Door te minderen met trillend metaal en vast te houden aan trillende lucht, zie je mogelijk een toename van de geluidskwaliteit.

Als je een grote subwoofer in de kofferbak installeert, kan hetzelfde type dempingsmateriaal daar ook helpen. Het basisidee is om de vloer, zijwanden en binnenkant van het kofferdeksel te bekleden, waarbij alleen de scheidingswand tussen het voertuig en de kofferbak onbedekt blijft. Dit kan helpen trillingen te verminderen en de geluidskwaliteit van uw subwoofer te verbeteren.

Aanbevolen: