Hoe de VERT.ZOEKEN-functie in Excel te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe de VERT.ZOEKEN-functie in Excel te gebruiken
Hoe de VERT.ZOEKEN-functie in Excel te gebruiken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • De functie VERT. ZOEKEN in Excel wordt gebruikt om een waarde in een spreadsheet te vinden.
  • De syntaxis en argumenten zijn =VLOOKUP(search_value, lookup_table, column_number, [approximated_match])

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de functie VERT. ZOEKEN kunt gebruiken in alle versies van Excel, inclusief Excel 2019 en Microsoft 365.

Wat is de VERT. ZOEKEN-functie?

De functie VERT. ZOEKEN in Excel wordt gebruikt om iets in een tabel te vinden. Als u rijen met gegevens hebt die zijn geordend op kolomkoppen, kan VERT. ZOEKEN worden gebruikt om een waarde te lokaliseren met behulp van de kolom.

Wanneer u een VERT. ZOEKEN doet, vertelt u Excel om eerst de rij te zoeken die de gegevens bevat die u wilt ophalen en vervolgens de waarde terug te geven die zich in een specifieke kolom binnen die rij bevindt.

Image
Image

VERT. ZOEKEN Functiesyntaxis en argumenten

Er zijn vier mogelijke onderdelen van deze functie:

=VLOOKUP(search_value, lookup_table, column_number, [approximated_match])

  • search_value is de waarde waarnaar u zoekt. Het moet in de eerste kolom van lookup_table. staan
  • lookup_table is het bereik waarbinnen u zoekt. Dit omvat zoekwaarde.
  • column_number is het getal dat aangeeft hoeveel kolommen in lookup_table, van links, de kolom moet zijn waarvan VERT. ZOEKEN de waarde retourneert.
  • approximate_match is optioneel en kan WAAR of ONWAAR zijn. Het bepa alt of een exacte overeenkomst of een geschatte overeenkomst moet worden gevonden. Indien weggelaten, is de standaardwaarde TRUE, wat betekent dat er bij benadering een overeenkomst zal worden gevonden.

VERT. ZOEKEN Functievoorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden die de functie VERT. ZOEKEN in actie laten zien:

Zoek de waarde naast een woord uit een tabel

=VLOOKUP("Citroenen", A2:B5, 2)

Image
Image

Dit is een eenvoudig voorbeeld van de VERT. ZOEKEN-functie waarbij we moeten zoeken hoeveel citroenen we in voorraad hebben uit een lijst met verschillende artikelen. Het bereik waar we doorheen kijken is A2:B5 en het nummer dat we moeten trekken staat in kolom 2, aangezien "Op voorraad" de tweede kolom uit ons assortiment is. Het resultaat is hier 22.

Zoek het nummer van een werknemer met behulp van hun naam

=VERT. ZOEKEN(A8, B2:D7, 3)

=VERT. ZOEKEN(A9, A2:D7, 2)

Image
Image

Hier zijn twee voorbeelden waarbij we de functie VERT. ZOEKEN een beetje anders schrijven. Ze gebruiken allebei vergelijkbare datasets, maar omdat we informatie uit twee afzonderlijke kolommen halen, 3 en 2, maken we dat onderscheid aan het einde van de formule - de eerste grijpt de positie van de persoon in A8 (Finley) terwijl de tweede formule retourneert de naam die overeenkomt met het werknemersnummer in A9 (819868). Aangezien de formules verwijzen naar cellen en niet naar een specifieke tekenreeks, kunnen we de aanhalingstekens weglaten.

Gebruik een IF-statement met VLOOKUP

=IF(VERT. ZOEKEN(A2, Blad4!A2:B5, 2)>10, "Nee", "Ja")

Image
Image

VLOOKUP kan ook worden gecombineerd met andere Excel-functies en gegevens van andere bladen gebruiken. In dit voorbeeld doen we beide om te bepalen of we meer van het item in kolom A moeten bestellen. We gebruiken de ALS-functie zodat als de waarde op positie 2 in Blad4!A2:B5 groter is dan 10, we Nee schrijven om aan te geven dat we niet meer hoeven te bestellen.

Zoek het dichtstbijzijnde nummer in een tabel

=VERT. ZOEKEN(D2, $A$2:$B$6, 2)

Image
Image

In dit laatste voorbeeld gebruiken we VERT. ZOEKEN om het kortingspercentage te vinden dat moet worden gebruikt voor verschillende bulkbestellingen van schoenen. De korting die we zoeken staat in kolom D, het bereik dat de kortingsinformatie bevat is A2:B6 en binnen dat bereik is kolom 2 dat de korting bevat. Aangezien VERT. ZOEKEN geen exacte overeenkomst hoeft te vinden, wordt geschatte_overeenkomst leeg gelaten om TRUE aan te geven. Als er geen exacte overeenkomst wordt gevonden, gebruikt de functie het eerstvolgende kleinere bedrag.

Je kunt zien dat in het eerste voorbeeld van 60 bestellingen, de korting niet wordt gevonden in de tabel aan de linkerkant, dus het volgende kleinere bedrag van 50 wordt gebruikt, wat een korting van 75% is. Kolom F is de uiteindelijke prijs wanneer de korting is berekend.

VLOOKUP-fouten en regels

Hier zijn enkele dingen om te onthouden bij het gebruik van de VERT. ZOEKEN-functie in Excel:

  • Als search_value een tekenreeks is, moet deze tussen aanhalingstekens staan.
  • Excel retourneert NO MATCH als VERT. ZOEKEN geen resultaat kan vinden.
  • Excel retourneert NO MATCH als er geen getal in lookup_table is dat groter of gelijk is aan search_value.
  • Excel zal REF teruggeven! als column_number groter is dan het aantal kolommen in lookup_table.
  • search_value bevindt zich altijd in de uiterst linkse positie van lookup_table en is positie 1 bij het bepalen van column_number.
  • Als u FALSE opgeeft voor approximatieve_overeenkomst en er geen exacte overeenkomst wordt gevonden, zal VERT. ZOEKEN N/A. retourneren
  • Als u TRUE opgeeft voor geschatte_overeenkomst en er wordt geen exacte overeenkomst gevonden, wordt de eerstvolgende kleinere waarde geretourneerd.
  • Ongesorteerde tabellen moeten FALSE gebruiken voor approximatieve_overeenkomst, zodat de eerste exacte overeenkomst wordt geretourneerd.
  • Als geschatte_overeenkomst WAAR is of wordt weggelaten, moet de eerste kolom alfabetisch of numeriek worden gesorteerd. Als het niet is gesorteerd, retourneert Excel mogelijk een onverwachte waarde.
  • Door absolute celverwijzingen te gebruiken, kunt u formules automatisch invullen zonder lookup_table. te wijzigen

Andere functies zoals VERT. ZOEKEN

VLOOKUP voert verticale zoekopdrachten uit, wat betekent dat het informatie opha alt door de kolommen te tellen. Als de gegevens horizontaal zijn georganiseerd en u de rijen wilt aftellen om de waarde op te halen, kunt u de functie HORIZ. ZOEKEN gebruiken.

De XZOEKEN-functie is vergelijkbaar, maar werkt in elke richting.

Aanbevolen: