Inzicht in printerresolutie in relatie tot afdrukkwaliteit en detail

Inhoudsopgave:

Inzicht in printerresolutie in relatie tot afdrukkwaliteit en detail
Inzicht in printerresolutie in relatie tot afdrukkwaliteit en detail
Anonim

Als je een printer gebruikt om e-mails of af en toe een foto af te drukken, is de DPI van de printer geen probleem. Basisprinters hebben een voldoende hoge resolutie om de meeste documenten er professioneel uit te laten zien, terwijl fotoprinters fantastische afdrukken leveren. Als afdrukkwaliteit en levendige details echter essentieel zijn in uw werk, is er genoeg te weten over de printerresolutie.

Printer DPI is punten per inch

Printers printen door inkt of toner op het papier aan te brengen. Inkjetprinters gebruiken spuitmondjes die kleine inktdruppels spuiten, terwijl laserprinters tonerstippen op het papier smelten. Wanneer meer stippen in een vierkante inch worden geperst, is het resulterende beeld scherper. Een printer van 600 dpi perst 600 dots horizontaal en 600 dots verticaal in elke vierkante centimeter van het vel. Sommige inkjetprinters hebben een hogere resolutie in één richting, dus u ziet mogelijk ook een resolutie van 600 bij 1200 dpi. Tot op zekere hoogte, hoe hoger de resolutie, hoe scherper de afbeelding op het vel.

Image
Image

Geoptimaliseerde DPI

Printers kunnen stippen van verschillende groottes, intensiteiten en vormen op de pagina plaatsen, waardoor het eindproduct er anders uitziet. Sommige printers zijn in staat tot een geoptimaliseerd DPI-afdrukproces, wat betekent dat hun printkoppen de plaatsing van inktdruppels optimaliseren om de afdrukkwaliteit te verbeteren.

Geoptimaliseerde DPI treedt op wanneer het papier langzamer dan normaal door de printer beweegt in één richting. Hierdoor overlappen de puntjes elkaar enigszins. Het eindresultaat is rijk. Deze geoptimaliseerde techniek gebruikt echter meer inkt en tijd dan de standaardinstellingen van de printer.

Meer is niet per se beter. Voor de meeste dagelijkse toepassingen is printen in de hoogste resolutie een verspilling van inkt. Veel printers bieden een instelling voor conceptkwaliteit. Het document print snel en verbruikt weinig inkt. Het ziet er niet perfect uit, maar het is duidelijk en goed genoeg om aan veel dagelijkse behoeften te voldoen.

Wat is goed genoeg?

Voor een brief of zakelijk document met afbeeldingen ziet 300 dpi er goed uit. Als het een hand-out is voor de raad van bestuur, is 600 dpi voldoende. Voor de gemiddelde fotograaf is 1200 dpi uitstekend. Deze specificaties zijn binnen het bereik van de meeste printers op de markt. Wanneer een printer meer dan 1200 dpi afdrukt, is het bijna onmogelijk om enig verschil in de afdrukken te zien.

Er zijn uitzonderingen. Professionele fotografen die een hogere resolutie willen, moeten kijken naar 2880 bij 1440 dpi of hoger.

Inkt maakt het verschil

Resolutie is echter meer dan DPI. Het soort inkt dat wordt gebruikt, kan de DPI-nummers overschrijven. Laserprinters laten tekst er scherp uitzien door een toner te gebruiken die niet in het papier uitlekt zoals de inkt doet.

Als uw primaire doel bij het kopen van een printer is om zwart-witdocumenten af te drukken, produceert een monochrome laserprinter tekst die er scherper uitziet dan die van een inkjetprinter met hoge resolutie.

Gebruik het juiste papier

Papier optimaliseert de verschillen tussen printers en creëert uitstekende afbeeldingen, ongeacht welke DPI uw printer kan produceren. Gewoon kopieerpapier werkt goed voor laserprinters omdat er niets wordt geabsorbeerd. Inkjet-inkten zijn echter op waterbasis en papiervezel absorbeert de inkt. Daarom zijn er specifieke papiersoorten voor inkjetprinters en levert het afdrukken van een foto op gewoon papier een slap, nat beeld op. Als u een e-mail afdrukt, gebruik dan goedkoop kopieerpapier. Als u een brochure of flyer ontwikkelt, is het de moeite waard om in het juiste papier te investeren.

Aanbevolen: