Inzicht in Excel-diagramgegevensreeksen, gegevenspunten en gegevenslabels

Inhoudsopgave:

Inzicht in Excel-diagramgegevensreeksen, gegevenspunten en gegevenslabels
Inzicht in Excel-diagramgegevensreeksen, gegevenspunten en gegevenslabels
Anonim

Diagrammen en grafieken in Excel en Google Spreadsheets gebruiken gegevenspunten, gegevensmarkeringen en gegevenslabels om gegevens te visualiseren en informatie over te brengen. Als u krachtige grafieken wilt maken, leer dan hoe elk van deze elementen werkt en hoe u ze op de juiste manier kunt gebruiken.

Gegevensreeksen en andere grafiekelementen in Excel

Gegevenspunt: Een enkele waarde in een werkbladcel die is uitgezet in een grafiek of grafiek.

Data Marker: Een kolom, punt, cirkelsegment of een ander symbool in het diagram dat een gegevenswaarde vertegenwoordigt. In een lijngrafiek is elk punt op de lijn bijvoorbeeld een gegevensmarkering die een enkele gegevenswaarde in een werkbladcel vertegenwoordigt.

Data Label: Biedt informatie over individuele gegevensmarkeringen, zoals de waarde die wordt weergegeven als een getal of als een percentage. Veelgebruikte gegevenslabels in spreadsheetprogramma's zijn:

  • Numerieke waarden: Genomen uit individuele gegevenspunten in het werkblad.
  • Serienamen: Identificeert de kolommen of rijen met grafiekgegevens in het werkblad. Reeksnamen worden vaak gebruikt voor kolomdiagrammen, staafdiagrammen en lijngrafieken.
  • Categorienamen: Identificeert de individuele gegevenspunten in een enkele reeks gegevens. Deze worden vaak gebruikt voor cirkeldiagrammen.
  • Percentagelabels: Berekend door de afzonderlijke velden in een reeks te delen door de totale waarde van de reeks. Percentagelabels worden vaak gebruikt voor cirkeldiagrammen.

Gegevensreeks: Een groep gerelateerde gegevenspunten of markeringen die in grafieken en diagrammen worden uitgezet. Voorbeelden van een gegevensreeks zijn afzonderlijke lijnen in een lijngrafiek of kolommen in een kolomdiagram. Wanneer meerdere gegevensreeksen in één grafiek worden uitgezet, wordt elke gegevensreeks geïdentificeerd door een uniek kleur- of schaduwpatroon.

Niet alle grafieken bevatten groepen gerelateerde gegevens of gegevensreeksen.

In kolom- of staafdiagrammen, als meerdere kolommen of staven dezelfde kleur hebben of dezelfde afbeelding hebben (in het geval van een pictogram), vormen ze een enkele gegevensreeks.

Cirkeldiagrammen zijn doorgaans beperkt tot een enkele gegevensreeks per diagram. De afzonderlijke plakjes van de taart zijn gegevensmarkeringen en geen reeks gegevens.

Bottom Line

Als je de aandacht wilt vestigen op een specifieke gegevensmarkering, zorg er dan voor dat deze er anders uitziet dan de rest van de groep. Het enige wat u hoeft te doen is de opmaak van de gegevensmarkering te wijzigen.

Verander de kleur van een enkele kolom

De kleur van een enkele kolom in een kolomdiagram of een enkel punt in een lijngrafiek kan worden gewijzigd zonder de andere punten in de reeks te beïnvloeden. Een gegevensmarkering die een andere kleur heeft dan de rest van de groep, verschijnt op de kaart.

  1. Selecteer een gegevensreeks in een kolomdiagram. Alle kolommen van dezelfde kleur zijn gemarkeerd. Elke kolom is omgeven door een rand met kleine puntjes op de hoeken.
  2. Selecteer de kolom in de grafiek die moet worden gewijzigd. Alleen die kolom is gemarkeerd.

    Image
    Image
  3. Selecteer de Format tab.

    Image
    Image

    Wanneer een grafiek is geselecteerd, verschijnt de grafiekhulpmiddelen in het lint en bevat deze twee tabbladen. Het tabblad Opmaak en het tabblad Ontwerp.

  4. Selecteer Vormvulling om het menu Opvulkleuren te openen.

    Image
    Image
  5. Kies in het gedeelte Standaardkleuren de kleur die u wilt toepassen.

    Image
    Image

Bottom Line

Afzonderlijke segmenten van een cirkeldiagram hebben meestal verschillende kleuren. Het benadrukken van een enkel deel of gegevenspunt vereist dus een andere benadering dan kolommen en lijndiagrammen. U kunt cirkeldiagrammen markeren door een enkel stuk taart uit de grafiek te laten springen.

Nadruk toevoegen met een combo-diagram

Een andere optie om de nadruk te leggen op verschillende soorten informatie in een grafiek is om twee of meer grafiektypes in een enkele grafiek weer te geven, zoals een kolomgrafiek en een lijngrafiek. U kunt deze benadering gebruiken wanneer de grafiekwaarden sterk variëren of wanneer u verschillende soorten gegevens in een grafiek zet.

Een typisch voorbeeld is een klimograaf of klimaatgrafiek, die neerslag- en temperatuurgegevens voor een enkele locatie op één kaart combineert. Bovendien worden combinatie- of combinatiediagrammen gemaakt door een of meer gegevensreeksen op een secundaire verticale of Y-as te plotten.

Aanbevolen: