Hoe een SSD, hybride of harde schijf te kiezen

Inhoudsopgave:

Hoe een SSD, hybride of harde schijf te kiezen
Hoe een SSD, hybride of harde schijf te kiezen
Anonim

Het upgraden van de opslagruimte van je computer vereist een zorgvuldige planning. Weeg met zoveel technologieën en interfacestandaarden de kosten en baten af tegen uw gebruiksscenario's. Als het bijvoorbeeld gaat om een hybride harde schijf versus een SSD, overweeg dan de verbeterde betaalbaarheid en algehele capaciteit (flash plus solid-state opslag) tegen de behoefte aan meer solid-state opslag.

Hier zijn enkele tips om u te helpen kiezen tussen een SSD, hybride of harde schijf.

Solid State, Hybrid of Hard Disk?

Image
Image

Een harde schijf is waar de meeste mensen aan denken als ze aan een harde schijf denken, hoewel de term verwijst naar een specifiek type schijf. Een harde schijf gebruikt metalen platen, een magnetisch oppervlak en bewegende delen om gegevens te schrijven. Solid-state drives (SSD's) gebruiken daarentegen geen draaiende schijven. Deze schijven gebruiken flash-geheugen om de klus te klaren.

Dan zijn er solid-state hybride schijven, die beide technologieën combineren om de voordelen van HDD's en SSD's in één pakket te bieden. Deze zijn echter niet zo uitgesproken in vergelijking met full-boring met een SSD of een HDD. SSHD's hebben ook de nadelen van beide technologieën, zij het op een kleinere schaal.

Prijs en kosten

Image
Image

Een harde schijf is goedkoper dan een solid-state schijf. Een externe schijf van 1 TB kost minder dan $ 100, soms slechts $ 50. Dit is een deal vergeleken met het bedrag waarvoor deze apparaten vijf jaar geleden zijn verkocht.

Een vergelijkbare solid-state schijf kan vier tot acht keer zoveel kosten, hoewel de prijzen de afgelopen jaren zijn gedaald. Hybride schijven vallen meestal in het midden wat betreft kosten en zijn een bijzonder populaire optie voor interne harde schijven.

Need for Speed

Image
Image

Als de prijs je niet interesseert en je je zorgen maakt over hoe snel je opslag presteert, is het kopen van een solid-state schijf meestal de beste keuze. Werken aan grote audio- en videoprojecten is een geweldige use case voor SSD's.

De Sandisk Extreme 500 Portable SSD is bijvoorbeeld doorgaans vier keer sneller in vergelijking met externe schijven met magnetische platen. Hybriden komen ook in de buurt van SSD-snelheden, maar tegen een lagere prijs. Wanneer u een externe schijf kiest, zorg er dan voor dat deze geschikt is voor de hoogste interfacesnelheid (bijvoorbeeld USB 3.1) die uw computer ondersteunt.

SSHD's presenteren een zak met gemengde snelheden. Om een SSHD goed te laten werken, slaat de drive-controller veelgebruikte bestanden in de flash-component op in de cache, in plaats van te lezen en te schrijven van de magnetische-plateau-component. Dat proces werkt alleen voor voorspelbare bestandstoegang, bijvoorbeeld algemene besturingssysteembestanden. Als u aan veel bestanden werkt en daarna nooit meer naar die bestanden terugkeert, zoals het geval is met een computer die eenmalige videobestanden verwerkt, kan de drivecontroller niet efficiënt voorspellen welke gegevens in de flash-component moeten worden opgeslagen. Dit leidt tot algehele prestaties die niet significant beter zijn dan die van een basis-HDD.

Capaciteit

Image
Image

Harde schijven met magnetische platen bieden meer capaciteitsopties, althans qua kosten. Je kunt gemakkelijk een behoorlijk stevige harde schijf krijgen. SSD's kunnen moeilijker te krijgen zijn bij grotere formaten of zullen op zijn minst een fortuin kosten aan de bovenkant van de capaciteitsschaal.

Draagbaarheid

Image
Image

Een externe harde schijf van 1 TB kan omvangrijk zijn, terwijl een flash-equivalent in vergelijking kleiner kan zijn. Als grootte ertoe doet, winnen SSD's.

Bij lagere capaciteiten kun je extra klein gaan met flash-geheugenopties zoals bijvoorbeeld de Leef Supra 3.0. Of de Sandisk Ultra Fit, die 128 GB in één klein pakketje kan persen. Deze zijn zo klein dat je er gemakkelijk een kwijtraakt.

Duurzaamheid

Image
Image

Door het ontbreken van bewegende delen zijn solid-state schijven beter bestand tegen vallen en extreme temperaturen dan harde schijven met magnetische platen. Deze factor is misschien niet van belang voor interne opslag voor bijvoorbeeld een desktopcomputer, maar is wel relevant voor laptops.

Duurzaamheid is vooral relevant voor buitenenthousiastelingen of fotografen en videografen. SSD's kunnen echter nog steeds falen.

Batterijlevensduur

Image
Image

Door het ontbreken van bewegende delen zijn solid-state schijven energiezuiniger dan schijven met magnetische schijven die draaiende schijven nodig hebben voor opslag.

Aanbevolen: