CRT Computer Monitor Kopersgids

Inhoudsopgave:

CRT Computer Monitor Kopersgids
CRT Computer Monitor Kopersgids
Anonim

De Cathode Ray Tube, of CRT, monitor is de oudste vorm van videoweergave voor pc-systemen. Veel vroege computers hadden monitoren die uitvoerden naar een standaard composiet videosignaal, zodat het scherm op een gewone tv kon worden weergegeven. Naarmate de tijd vorderde, nam ook het niveau van de gebruikte technologie toe. Hier zijn de resolutiespecificaties van de CRT-monitor, zodat u deze schermen kunt evalueren voordat u er een aanschaft.

Monitorgrootte en zichtbaar gebied

Alle CRT-monitoren worden verkocht op basis van schermgrootte. De schermgrootte is gebaseerd op de diagonale maat van de benedenhoek tot de tegenoverliggende bovenhoek van het scherm in inches. De monitorgrootte verta alt zich echter niet in de werkelijke weergavegrootte. De buis van de monitor wordt over het algemeen gedeeltelijk bedekt door de externe behuizing van het scherm.

Bovendien kan de buis over het algemeen geen afbeelding projecteren op de randen van de buis op ware grootte. Dus, wanneer u een CRT wilt kopen, kijk dan naar de meting van het zichtbare gebied die door de fabrikant is gegeven. Dit is meestal ongeveer 0,9 tot 1,2 inch kleiner dan de diagonaal van de buis.

Image
Image

Resolutie

Alle CRT-monitoren worden multisync-monitoren genoemd. Deze monitoren kunnen de elektronenstraal aanpassen, zodat het in staat is om meerdere resoluties weer te geven met verschillende verversingsfrequenties. Hier is een lijst van enkele van de meest gebruikte resoluties samen met hun acroniemen:

  • SVGA: 800x600
  • XGA: 1024x768
  • SXGA: 1280x1024
  • UXGA: 1600x1200

Er zijn verschillende resoluties beschikbaar die tussen deze standaardresoluties liggen en die ook door CRT-monitoren kunnen worden gebruikt. De gemiddelde 17-inch CRT kan gemakkelijk de SXGA-resolutie aan en kan mogelijk de UXGA-resolutie bereiken. Elke 21-inch of grotere CRT kan waarschijnlijk UXGA en hoger aan.

Vernieuwingstarieven

De verversingsfrequentie verwijst naar het aantal keren dat de monitor de straal over het volledige gebied van het scherm laat passeren. Deze snelheid kan variëren afhankelijk van de computerinstellingen en de grafische kaart.

Alle verversingsclassificaties van fabrikanten geven meestal de maximale verversingssnelheid weer bij een bepaalde resolutie. Dit aantal wordt weergegeven in Hertz of cycli per seconde. Een monitorspecificatieblad kan bijvoorbeeld iets als 1280x1024@100Hz vermelden. Dit betekent dat de monitor het scherm 100 keer per seconde scant met een resolutie van 1280 bij 1024 pixels.

Dus waarom is de verversingssnelheid van belang? Langdurig naar een CRT-scherm kijken kan vermoeide ogen veroorzaken. Monitoren met lage verversingsfrequenties veroorzaken deze vermoeidheid in een kortere tijd. Meestal is het het beste om een monitor te krijgen die op 75 Hz of beter wordt weergegeven met de gewenste resolutie.60 Hz wordt als het minimum beschouwd en is de typische standaardverversingsfrequentie voor videostuurprogramma's en monitoren in Windows.

Dot Pitch

Dit verwijst naar de grootte van een bepaalde pixel op het scherm in millimeters. Dit was een probleem in de afgelopen jaren, toen schermen die hoge resoluties probeerden te maken met een grote puntafstand, vaak wazige beelden hadden vanwege de kleuruitloop tussen de pixels op het scherm.

Veel fabrikanten en retailers vermelden de dot-pitch-beoordelingen niet.

Lagere dot-pitch-classificaties hebben de voorkeur omdat deze de weergave een grotere beeldhelderheid geven. De meeste beoordelingen hiervoor liggen tussen 0,21 en 0,28 mm, waarbij de meeste schermen een gemiddelde beoordeling van ongeveer 0,25 mm hebben.

Kabinetmaat

Een gebied dat de meeste consumenten over het hoofd zien bij het kopen van een CRT-monitor, is de grootte van de kast. CRT-monitoren kunnen omvangrijk en zwaar zijn. Als je een beperkte hoeveelheid bureauruimte hebt, is de grootte van de monitor die je in de ruimte wilt passen beperkt. Dit is vooral belangrijk voor de diepte van de monitor.

Veel computerwerkstations en bureaus hebben meestal planken die om de monitor passen en die ook een achterpaneel hebben. Grote monitoren in een dergelijke omgeving kunnen extreem dicht bij de gebruiker worden geforceerd of het toetsenbordgebruik beperken.

Schermcontour

CRT-schermen hebben verschillende contouren naar de voorkant van het scherm of de buis. Originele buizen vergelijkbaar met tv-toestellen hadden een afgerond oppervlak om het voor de scannende elektronenstraal gemakkelijker te maken om een helder beeld te geven. Naarmate de technologie vorderde, kwamen er platte schermen met de contouren aan de linker- en rechterkant, maar een plat oppervlak verticaal.

Nu zijn CRT-monitoren verkrijgbaar met perfect vlakke schermen voor zowel horizontale als verticale oppervlakken. Dus, waarom is de contour van belang? Afgeronde schermoppervlakken hebben de neiging om meer licht te reflecteren en een schittering op het scherm te veroorzaken. Net als bij lage verversingsfrequenties, vergroten grote hoeveelheden schittering op een computerscherm de hoeveelheid vermoeide ogen.

Aanbevolen: