OpenOffice Calc Formules How-To

Inhoudsopgave:

OpenOffice Calc Formules How-To
OpenOffice Calc Formules How-To
Anonim

OpenOffice Calc, het spreadsheetprogramma dat gratis wordt aangeboden door openoffice.org, stelt u in staat berekeningen uit te voeren op gegevens die in de spreadsheet zijn ingevoerd.

Je kunt OpenOffice Calc-formules gebruiken voor basisgetallen, zoals optellen of aftrekken, maar ook voor complexere berekeningen zoals looninhoudingen of het middelen van de testresultaten van een student.

Bovendien zal Calc, als u de gegevens wijzigt, het antwoord automatisch opnieuw berekenen zonder dat u de formule opnieuw hoeft in te voeren.

Het volgende stapsgewijze voorbeeld beschrijft hoe u een basisformule kunt maken en gebruiken in OpenOffice Calc.

Image
Image

De gegevens invoeren

Het volgende voorbeeld maakt een basisformule. De stappen die worden gebruikt om deze formule te maken, zijn dezelfde die u moet volgen bij het schrijven van complexere formules. De formule voegt de getallen 3 + 2 toe. De uiteindelijke formule ziet er als volgt uit:

=C1 + C2

  1. Selecteer de cel C1 en voer 3 in en druk vervolgens op Enter.

    Image
    Image
  2. Selecteer de cel C2 en voer 2 in en druk vervolgens op Enter.

    Image
    Image
  3. Selecteer nu cel C3. Hier zullen we de basisoptellingsformule invoeren.

    Image
    Image
  4. Bij het maken van formules in Open Office Calc, altijd begin je met het typen van het gelijkteken. Typ het in de cel waar u het antwoord wilt laten verschijnen.

    Image
    Image
  5. Na het gelijkteken, voegen we de celverwijzingen toe van de cellen die onze gegevens bevatten.

    Door de celverwijzingen van onze gegevens in de formule te gebruiken, zal de formule het antwoord automatisch bijwerken als de gegevens in de cellen C1 en C2veranderingen.

    De beste manier om celverwijzingen toe te voegen is door de muis te gebruiken om de juiste cel te selecteren. Met deze methode kunt u met uw muis de cel met uw gegevens selecteren om de celverwijzing aan de formule toe te voegen.

    Image
    Image
  6. Voer voor de basisoptelling de + in na de C1.

    Image
    Image
  7. Voeg nu de tweede cel toe aan de formule. Selecteer de cel C2 to voeg het tweede nummer toe.

    Image
    Image
  8. Druk op Enter om de formule te voltooien. U zou in de Formulebalk boven het werkblad de nieuw gemaakte formule moeten zien, maar in cel C3 zal het resultaat van deze formule zijn.

    Image
    Image

Wiskundige operatoren in OpenOffice Calc-formules

Formules maken in OpenOffice Calc is niet moeilijk. Combineer gewoon de celverwijzingen van uw gegevens met de juiste wiskundige operator.

De wiskundige operatoren die in Calc-formules worden gebruikt, zijn vergelijkbaar met die in de wiskundeles.

  • Aftrekken - minteken (- )
  • Toevoeging - plusteken (+)
  • Division - schuine streep (/)
  • Vermenigvuldiging - sterretje ()
  • Exponentiation - caret (^)

OpenOffice Calc Volgorde van bewerkingen

Als er meer dan één operator in een formule wordt gebruikt, is er een specifieke volgorde die Calc zal volgen om deze wiskundige bewerkingen uit te voeren. Deze volgorde van bewerkingen kan worden gewijzigd door haakjes aan de vergelijking toe te voegen. Een gemakkelijke manier om de volgorde van bewerkingen te onthouden, is door het acroniem te gebruiken:

B. E. D. M. A. S

De volgorde van bewerkingen is:

  1. Brackets
  2. Exponents
  3. Division
  4. Multiplication
  5. Addition
  6. Saftrekken

Hoe de volgorde van bewerkingen werkt

Alle bewerking(en) tussen haakjes worden eerst uitgevoerd, gevolgd door eventuele exponenten.

Daarna beschouwt Calc de bewerkingen voor delen of vermenigvuldigen als even belangrijk en voert deze bewerkingen uit in de volgorde waarin ze van links naar rechts in de vergelijking voorkomen.

Hetzelfde geldt voor de volgende twee bewerkingen - optellen en aftrekken. Ze worden als gelijk beschouwd in de volgorde van bewerkingen. Welke van de twee het eerst voorkomt in een vergelijking, optellen of aftrekken, is de bewerking die het eerst wordt uitgevoerd.

Aanbevolen: