10 Beste gratis fotobewerkingsprogramma's

Inhoudsopgave:

10 Beste gratis fotobewerkingsprogramma's
10 Beste gratis fotobewerkingsprogramma's
Anonim

Deze gratis foto-editors zijn de beste van het beste en zullen u net zo goede resultaten opleveren als de dure Adobe Photoshop.

Onder deze opties bevinden zich talloze functies en hulpmiddelen waarmee je je foto's kunt wijzigen of verbeteren op vrijwel elke manier die je maar kunt bedenken. U kunt ook de interface van veel van hen aanpassen om de perfecte werkomgeving voor u te bouwen.

Deze lijst bevat apps waar je waarschijnlijk wel eens van hebt gehoord, evenals enkele verborgen juweeltjes die zeker de moeite van het bekijken waard zijn.

Als u op zoek bent naar meer opties, heeft een gratis online editor misschien wat u nodig heeft; u kunt er een in uw browser gebruiken zonder de software te hoeven downloaden. Probeer een gratis app voor het bewerken van foto's om op je telefoon of tablet te bewerken. Als je alleen enkele foto's wilt verkleinen, zijn daar ook bronnen voor.

GIMP

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Vergelijkbaar met Photoshop in interface en mogelijkheden.
  • Add-ons, inclusief die gemaakt voor Photoshop, voegen geweldige functionaliteit toe.

  • Genereer bestanden in alle gangbare afbeeldingsformaten.

Wat we niet leuk vinden

  • Interface niet zo strak of aangenaam als Photoshop.
  • Kan een beetje buggy zijn.
  • Geen laaggroepering, aanpassingslagen en enkele andere veelvoorkomende Photoshop-elementen.

GIMP is waarschijnlijk het meest populaire gratis foto-editorprogramma. Het zit vol met professionele functies en biedt een zeer vriendelijke en flexibele interface.

De toolbox-, lagen- en penselenvensters zijn gescheiden van het hoofdcanvas, zodat je echt kunt aanpassen hoe je wilt werken zonder de functies te verliezen waartoe je toegang nodig hebt.

Verschillende invoerapparaten worden ondersteund, add-ons kunnen worden geïnstalleerd om de functionaliteit van GIMP uit te breiden, en bestandsindelingen zoals TIFF, PSD, PNG, JPEG en-g.webp

Er zijn tutorials op de GIMP-website als je onderweg hulp nodig hebt. U kunt meer te weten komen over laagmaskers, activamappen, penselen en meer.

Ondersteunde besturingssystemen zijn Windows 11, 10, 8 en 7, evenals Linux en Mac.

Paint. NET

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Veel plug-ins beschikbaar.
  • Schone, gebruiksvriendelijke interface.
  • Goede keuze voor gemiddelde gebruikers.

Wat we niet leuk vinden

  • Het is alleen voor Windows.
  • Ontbreekt enkele geavanceerde en veelgebruikte functies, zoals branden en ontwijken.

Vergelijkbaar met GIMP biedt Paint. NET de mogelijkheid om de venstervensters te verplaatsen om de interface naar wens aan te passen. Het biedt ook plug-ins om nieuwe bestandsformaten te ondersteunen en nieuwe effecten toe te voegen.

Inbegrepen zijn lagen, effecten en een hele reeks basis- en geavanceerde dingen zoals een kloonstempel, potlood, tekstmaker en penseel.

Verschillende bestandsindelingen voor afbeeldingen, zoals BMP, JPEG, TGA en DDS worden ondersteund.

Vanaf v4.4 worden alleen 64-bits versies van Windows 11 en Windows 10 ondersteund. Er is een draagbare editie van Paint. NET op GitHub.

Inkscape

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Cross-platform compatibiliteit.
  • Grote, actieve gemeenschap; veel hulp en tutorials beschikbaar.
  • Blinkt uit in gedetailleerd tekenen en lijnspecifieke bewerking.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen ondersteuning voor PMS- of CMYK-kleuren.
  • Aanzienlijke leercurve.
  • Het renderen kan even duren.

Inkscape is een editor voor vectorafbeeldingen, meer verwant aan Illustrator dan aan een fotomanipulatiepakket, maar heeft nog steeds veel handige functies.

De interface kan een beetje rommelig zijn, maar dat is slechts een bewijs van het enorme aantal tools dat het bevat. Bijna alle gereedschappen die u vaak zult gebruiken, zijn langs beide zijden van Inkscape geplant voor gemakkelijke toegang.

Er kunnen cirkels, bogen, 3D-kaders, ellipsen, sterren, spiralen en polygonen worden gemaakt. Je kunt ook rechte lijnen of lijnen uit de vrije hand tekenen.

Talloze bestandstypen worden ondersteund, zowel bij het openen als bij het opslaan. Naast vele andere handige functies, kunt u met lagen werken, een groot aantal filters toepassen op een afbeelding en de spellingcontrole gebruiken samen met het tekstgereedschap.

Zoals de meeste fotobewerkingsprogramma's ondersteunt Inkscape extensies.

Het werkt met Windows-, Mac- en Linux-besturingssystemen. De nieuwste versie vereist minimaal Windows 7. Windows-gebruikers kunnen ook een draagbare versie downloaden die perfect is om rechtstreeks vanaf een flashstation te bewerken.

Adobe Photoshop Express

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Bekende interface voor Photoshop-gebruikers.
  • Controleer de intensiteit van tooleffecten.

Wat we niet leuk vinden

Beperkte formaatondersteuning.

Adobe heeft het gratis Photoshop Express-programma dat u als alternatief voor Photoshop kunt gebruiken als u niet voor hun volledige software wilt betalen. Natuurlijk mist het een aantal functies van Photoshop, dus het is niet zo functioneel, maar het doet nog steeds veel.

Als je deze afbeeldingseditor voor het eerst opent, kun je een foto van je computer laden of direct vanaf je webcam een nieuwe maken. Zodra een foto is geïmporteerd, maken de menu's het heel gemakkelijk om toegang te krijgen tot alle opties met één klik, zoals filters, hulpmiddelen voor bijsnijden, afbeeldingscorrecties, het hulpmiddel voor het verwijderen van rode ogen en meer.

Deze foto-editor heeft ook randen, een herstelpenseel voor vlekken met één klik, effecten zoals korrel en vervaging, en een ruisonderdrukker. Er is ook een knop waarop u kunt klikken om snel de originele foto te zien ter vergelijking met uw bewerkingen.

Iets echt geweldigs aan deze afbeeldingseditor dat je in sommige vergelijkbare programma's niet zult vinden, is dat je met bijna elke tool volledige controle hebt over de intensiteit. Dit betekent dat je een balk naar links of rechts kunt schuiven om het effect van een tool te verkleinen of te vergroten om het precies goed te krijgen.

Gebruikers van Windows 11, Windows 10, Windows 8, Android, iPhone en iPad zouden geen problemen moeten hebben met het gebruik van Photoshop Express.

Download voor:

Krita

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Snelle toegang tot de modus voor volledig scherm.
  • Bijzonder geschikt voor strips en manga.
  • Veel goed ontworpen gereedschappen en penselen.

Wat we niet leuk vinden

  • Rommelige interface.
  • Gereedschapsinstellingen niet gemakkelijk toegankelijk.
  • Ontbreekt enkele functies van andere programma's.

Krita is heel gemakkelijk om mee te werken en is zeker een geavanceerde afbeeldingseditor. Net als sommige van deze andere programma's, kunt u met lagen werken naast vele andere hulpmiddelen die zich in een zwevende gereedschapskist aan de zijkant van het programma bevinden.

Er zijn ook tal van andere functies beschikbaar, zoals penselen en overvloeimodi, geavanceerde selectie- en maskeringstools, tekenhulpmiddelen, filters, symmetrietools en effecten.

Een ding dat het vermelden waard is, is dat je met een druk op de Tab-toets het canvas kunt maximaliseren zodat het op je hele scherm past, zodat je alle menu's en tools kunt verwijderen dat je een enorme werkruimte kunt hebben zonder enige afleiding.

Krita werkt met Windows 11, 10 en 8; er is ook een draagbare versie. Je kunt het ook krijgen voor Linux en macOS 12 tot 10.12.

InPixio Photo Editor

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Compatibiliteit met breed formaat.
  • Gebruiksvriendelijke interface.

Wat we niet leuk vinden

  • Desktop-app is alleen voor Windows.
  • Langzame installatie.

Deze gratis foto-editor van InPixio is ontworpen voor eenvoud, maar dat betekent niet dat er geen handige functies zijn. Het programma zelf is gemakkelijk te begrijpen en te navigeren, en je kunt alles doen, van kaders en ontwerpen toevoegen tot bijsnijden, de helderheid wijzigen en meer.

Met de voorinstellingen en kaders met één klik en gemakkelijk toegankelijke bewerkingstools kun je het bewerken in een mum van tijd voltooien en zelfs je foto rechtstreeks delen op Twitter of Flickr vanuit de Sharemenu.

Veel afbeeldingsbestandstypen kunnen in dit programma worden geopend en als u ze op uw computer opslaat, kunt u kiezen uit JPG,-p.webp

Sommige functies zijn alleen beschikbaar in de premium-versie; die zijn in het programma gemarkeerd met een grote "Premium" banner.

InPixio Photo Editor draait op Windows-computers, iPhone en iPad. Als je hulp nodig hebt bij het gebruik van deze foto-editor, kun je hun online tutorials raadplegen.

Download voor

Pixia

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Compatibel met veelgebruikte bestandsindelingen.
  • Open bestanden rechtstreeks vanaf het klembord, camera en scanner.
  • Rijk genoeg aan functies om gevorderde artiesten tevreden te stellen.

Wat we niet leuk vinden

  • Interface is verouderd.
  • Alleen Windows.

Pixia heeft een verouderde en onaantrekkelijke interface, maar de functies en tools zijn helemaal niet ongewenst voor een gratis foto-editor.

Lagen en laagmaskers worden ondersteund, evenals het maken van vormen, het selecteren van objecten en algemene fotobewerkingstaken zoals het wijzigen van de kleuraanpassing en toonbalans, kleurvulling en het selecteren uit verschillende penselen.

Alle standaard bestandsindelingen voor afbeeldingen kunnen worden geopend met Pixia en foto's kunnen zelfs rechtstreeks vanaf het klembord, een camera of een scanner worden geïmporteerd.

De nieuwste 64-bits versie is gebouwd voor Windows 11, 10 en 8. Er is een 32-bits versie die werkt op Windows 7.

Artweaver Free

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Volledig uitgerust en gebruiksvriendelijk.
  • Ondersteunt lagen.
  • Goede variëteit aan penselen en effecten.

Wat we niet leuk vinden

  • Gedetailleerde penseelcontrole en hogere prestaties zijn niet gratis.
  • Geen Mac- of Linux-versie.

Artweaver slaagt erin tonnen nuttige hulpmiddelen voor beeldbewerking op te nemen in een gebruiksvriendelijk programma. Het heeft een interface met tabbladen om rommel te voorkomen, ondersteunt het gebruik van pentablets en werkt met enkele van de meest populaire bestandsindelingen voor afbeeldingen, zoals JPEG en PSD.

Standaard bewerkingstools zoals een bijsnijd-, tekst-, verfemmer- en verloopgereedschap zijn inbegrepen, maar Artweaver laat je ook gebeurtenissen opslaan en opnieuw afspelen, penselen gebruiken, maken en werken met lagen, de lay-out aanpassen van de paletten, en importeer onder andere afbeeldingen rechtstreeks van een scanner of camera.

De schermmodus kan worden gewijzigd van normaal naar volledig scherm om nog meer ruimte te hebben om afbeeldingen te bewerken.

De website vermeldt de minimale OS-vereisten als Windows 11, 10, 8 of 7.

PhotoScape

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Eenvoudig te gebruiken.
  • Compatibel met zowel Windows als macOS.

Wat we niet leuk vinden

  • Geen functionaliteit die typisch is voor andere programma's.
  • Kan traag zijn.
  • Alleen PhotoScape X wordt nog steeds bijgewerkt.

PhotoScape heeft verschillende secties bovenaan het programma waar je verschillende tools kunt openen om verschillende acties uit te voeren. Viewer, Editor, Combineren en Create-g.webp

De bewerkingsfunctie heeft tientallen frames om uit te kiezen, elk met de optie om de hoeken af te ronden en de marge en framelijninstellingen van het frame aan te passen.

Je kunt ook objecten en tekst toevoegen en een afbeelding bijsnijden of een van de vele voorinstellingen gebruiken (bijv. 16:9, juridische verhouding en de verhouding Amerikaanse visitekaartjes).

Nog meer tools zijn onder andere een rode-ogenverwijderaar, kloonstempeltool, vlekkenverwijderaar, penseel en, onder andere, een effectpenseel (zoals grijswaarden, vervagen, donkerder en helderder).

PhotoScape is beschikbaar voor Windows 8, 7, Vista en XP, terwijl PhotoScape X voor Windows 11/10 en macOS is.

Een ander programma probeert te installeren tijdens de installatie, maar je kunt dit gemakkelijk overslaan door het te deselecteren.

CinePaint

Image
Image

Wat we leuk vinden

  • Zeer krachtig, ondanks dat het gratis is.
  • Werkt met afbeeldingen en video's.

Wat we niet leuk vinden

  • Alleen voor Windows.
  • Niet vaak bijgewerkt.

CinePaint's interface is erg alledaags, kleurloos en saai, maar dat betekent niet dat de tools niet nuttig zijn omdat ze dat wel zijn.

Lagen worden ondersteund, zodat u afbeeldingen op elkaar kunt leggen, hun overvloeimodus kunt wijzigen en hun dekking kunt bewerken. Je krijgt ook een selectietool bij CinePaint, naast vele andere veelvoorkomende tools.

Het eerste dat opv alt wanneer je deze editor gebruikt, is dat wanneer je een foto opent om mee te werken, je er geen voorbeeld van kunt bekijken om te weten dat je de juiste selecteert, wat is jammer.

Aanbevolen: