Hoe te controleren of een poort open is in Windows 10

Inhoudsopgave:

Hoe te controleren of een poort open is in Windows 10
Hoe te controleren of een poort open is in Windows 10
Anonim

Wat te weten

  • Eenvoudig: Open het Start menu > typ opdracht > klik met de rechtermuisknop op de Opdrachtprompt-app > Uitvoeren als beheerder.
  • Type netstat -ab > druk op Enter > zoek naar items in de status "LUISTEREN".
  • Het alternatief is om een app van derden te gebruiken: we houden van TCPView, Nirsoft CurrPorts en PortQry Command Line Port Scanner.

Dit artikel beschrijft hoe u kunt controleren op open poorten in Windows 10, wat nodig is als een toepassing geen toegang heeft tot internet of als u een toepassing wilt blokkeren.

Hoe te controleren of een poort open is met Netstat

De eenvoudigste manier om te controleren of een poort open is op Windows 10 is door de opdracht Netstat te gebruiken. 'Netstat' is een afkorting voor netwerkstatistieken. Het laat u zien welke poorten elk internetprotocol (zoals TCP, FTP, enz.) momenteel gebruikt.

Het commando heeft veel parameters, maar degene die je moet gebruiken om te controleren of een poort open is, zijn (a), die de actieve poorten levert, en (b), die je de naam van de processen die deze poorten gebruiken.

  1. Selecteer het menu Start en typ "opdracht". Klik met de rechtermuisknop op de opdrachtprompt-app en selecteer Als administrator uitvoeren.

    Image
    Image
  2. Typ netstat -ab en druk op Enter Je ziet een lange lijst met resultaten, afhankelijk van wat er momenteel verbinding maakt met het netwerk. U ziet een lijst met lopende processen. De open poortnummers staan na de laatste dubbele punt op het lokale IP-adres (links).

    Image
    Image
  3. Zoek naar de items op de lijst met de status 'LUISTEREN'. Dit zijn de processen die communiceren via een van de momenteel geopende poorten.

    Image
    Image
  4. Als je de naam van het programma wilt weten met een specifieke poort open, typ dan netstat -aon en druk op Enter Dit commando toont het protocol dat de app gebruikt, de lokale en externe IP-adressen, en vooral de PID van de applicatie die die poort gebruikt (het nummer uiterst rechts). Vergeet niet te zoeken naar de LUISTEREN-status.

    Image
    Image
  5. Om de toepassing te vinden die verband houdt met die PID, klikt u met de rechtermuisknop op Taakbeheer en selecteert u Taakbeheer. Selecteer het tabblad Details. Zoek in het PID-veld naar de PID die u hebt genoteerd op het opdrachtpromptscherm.

    Image
    Image

Hoe te controleren of een poort werkt met apps van derden

Als je de opdrachtprompt niet wilt gebruiken om te controleren op open poorten, zijn er zeer gebruiksvriendelijke apps van derden die kunnen helpen.

TCPView

TCPView is een hulpprogramma dat is opgenomen in Microsoft Sysinternals en dat u een lijst toont van alle actieve processen en de bijbehorende open poorten. Deze app toont het openen en sluiten van poorten en pakketoverdrachten, allemaal in re altime.

Image
Image

Nirsoft CurrPorts

Nirsoft CurrPorts is een ander hulpprogramma om alle poorten te zien die momenteel worden gebruikt door applicaties en services op uw systeem. Zoek gewoon naar de kolom lokale poorten om te zien welke van de poorten van uw computer actief zijn.

Image
Image

De lijst bevat ook poorten waarmee op afstand wordt verbonden (de server staat op internet).

PortQry Command Line Port Scanner

Installeer PortQry Command Line Port Scanner voor een ander opdrachtregelprogramma dat speciaal is bedoeld voor het scannen van uw computer op open poorten. Nadat u het hebt geïnstalleerd, opent u de opdrachtprompt in de beheerdersmodus. PortQry wordt automatisch geïnstalleerd in de map C:\PortQryV2, dus verander de map van uw opdrachtprompt naar die map.

Image
Image

Typ de opdracht portqry.exe -local om alle open TCP- en UDP-poorten voor uw machine te zien. Het laat je alles zien wat je kunt zien met het NetStat-commando, plus poorttoewijzingen en hoeveel poorten zich in elke staat bevinden.

Wat is een poort?

Applicaties die op uw computer worden uitgevoerd, nemen contact op en halen informatie en gegevens op van servers elders op internet. Deze applicaties en de server weten hoe ze moeten communiceren op basis van hun IP-adres en het poortnummer.

Denk aan het IP-adres als een straatadres en het poortnummer als het appartementnummer. Als de server of toepassing probeert te communiceren via een ander poortnummer, werkt dit niet. Elke andere deur wordt "vergrendeld" omdat andere poorten gesloten zijn.

Aanbevolen: