Hoe nieuwe sociale-mediaplatforms ons eindelijk kunnen geven wat we willen

Inhoudsopgave:

Hoe nieuwe sociale-mediaplatforms ons eindelijk kunnen geven wat we willen
Hoe nieuwe sociale-mediaplatforms ons eindelijk kunnen geven wat we willen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Techbedrijven domineren het socialemedialandschap, maar veel gebruikers willen meer van hun ervaringen.
  • Nieuwe platforms die authenticiteit en nieuwe technologie bieden, zoals augmented reality, kunnen voor sommige gebruikers een welkome aanvulling zijn.
  • Experts zeggen dat de toekomst van sociale media ligt in de technologie die de komende jaren beschikbaar zal zijn.
Image
Image

Sociale media worden anno 2021 gedomineerd door slechts enkele bedrijven. Het toevoegen van meer platforms aan de mix kan gebruikers echter de ervaringen bieden die ze missen.

Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram en TikTok nemen enkele van de topposities in als de go-to sociale netwerken. Ze hebben misschien miljarden gebruikers, maar ze zijn niet zonder problemen. Tussen datalekken, privacy die wordt aangetast en verkocht, algoritmen die bepalen wat we wel en niet zien, en gerichte advertenties die soms ronduit eng kunnen zijn, zoeken mensen begrijpelijkerwijs naar andere opties.

Experts zeggen dat, hoewel er een heleboel nieuwe platforms te ontdekken zijn, het erom gaat op te vallen tussen de massa om onze collectieve aandacht te krijgen.

“Het is een beetje een schot in de roos van welke platforms het gaan halen. Het moet iets zijn dat gebruikers nergens anders kunnen krijgen, vertelde Andrew Selepak, professor sociale media aan de Universiteit van Florida, telefonisch aan Lifewire.

Bekende rassen meer gebruik

Platformen zoals Facebook en Twitter hebben in de loop van vele jaren miljoenen gebruikers verzameld, en Selepak zei dat deze bedrijven hun populariteit niet zo gemakkelijk zullen opgeven.

“Ze zullen hun plek niet zonder slag of stoot opgeven”, zei hij. "Of ze nu naar de concurrentie kijken en het kopen, of ze kijken naar de concurrentie en proberen een betere te maken."

Dit maakt het moeilijker voor nieuwe, kleinere sociale netwerken om enige impact te hebben. Het lijkt misschien alsof we in een periode van dezelfde sociale-mediacyclus zijn geweest zonder dat er nieuwe spelers in de branche zijn gekomen, maar Selepak zei dat we eigenlijk een toestroom van alternatieven zien.

Ze zullen hun plek niet zonder slag of stoot opgeven.

"We hadden een explosie [van nieuwe sociale-medianetwerken], en dat soort explosie was onmogelijk te handhaven omdat er in een buitengewoon korte periode tal van platforms zijn ontstaan en verdwijnen, " zei hij.

Sommige van deze kortstondige platforms zijn Vine, Periscope, Google Plus, Yik Yak en andere die nooit zo populair zijn geworden als Facebook, Twitter of Instagram.

Selepak zei dat de gewoonten die we hebben gevormd met de grotere platforms moeilijk te doorbreken zijn, en dat we ze uiteindelijk het grootste deel van onze tijd blijven geven.

"We zijn gewoontedieren, dus we zullen [blijven] de dingen gebruiken die we hebben gebruikt," zei hij. "We gaan er misschien af en toe op uit om iets nieuws te proberen, maar tenzij dat nieuwe ding dat we proberen, iedereen er ook mee bezig is, gaan we waarschijnlijk terug naar het vertrouwde."

Een authentieker sociaal netwerk?

Maar er lijkt een nieuwe golf van sociale platforms op te duiken die zich probeert te onderscheiden van wat we associëren met sociale media. Een van deze platforms is Junto, een open-source-app zonder winstoogmerk die momenteel in bèta is en die zich richt op de authenticiteit die de huidige sociale media lijken te hebben verloren.

Image
Image

"Ik dacht dat we door het transformeren van sociale media, zouden kunnen beginnen naar een dieper begrip van elkaar als menselijke wezens", vertelde Eric Yang, de maker van Junto, aan Lifewire in een videogesprek. "We proberen de cultuur waarin we ons online bevinden te verbeteren."

Yang zei dat Junto alle ruis verwijdert, zoals de algoritmen die echokamers in stand houden, gerichte advertenties en verslavende patronen die volgens hem "bijdragen aan een oppervlakkige, egocentrische cultuur." Junto doet dit via een gedecentraliseerd platform dat gebruikmaakt van een blockchain- alternatief genaamd Holochain, waardoor gebruikers volledige zeggenschap hebben over hoe ze informatie delen, wat ze delen en waar het wordt opgeslagen.

Junto is gericht op het vaststellen van wat Yang mensgerichte ontwerppatronen noemt, en werkt samen met vrijwilligers uit de gemeenschap om kritische feedback te krijgen over het bètaplatform.

"Wat we gaan doen is het opzetten van een aantal enquêtes met onze oorspronkelijke gemeenschap die volledig optioneel zijn, waar mensen ons kunnen helpen valideren of deze dingen echt beter zijn voor de geestelijke gezondheid van mensen," zei hij. "Dingen zoals, vermindert het de verslaving aan technologie? Is dit beter voor je gevoel van gemeenschapsauthenticiteit en verbinding?"

Image
Image

In zijn uiteindelijke vorm heeft Junto dezelfde dingen die je gewend bent op sociale media, zoals een profielpagina (bekend als je hol), de mogelijkheid om foto's en video's te plaatsen (wat Junto uitdrukkingen noemt), een gepersonaliseerde nieuwsfeed (ook wel perspectieven genoemd) en directe berichten en groepschats.

Yang weet dat Junto Facebook niet zal vervangen, maar zou een andere optie kunnen bieden voor mensen die op zoek zijn naar die authenticiteit, sociale media lijken tegenwoordig te ontbreken.

"We proberen niet te zijn zoals het enige socialemediaplatform dat mensen gebruiken", zei hij. "Iedereen die dingen op een ethische manier probeert te bouwen, kan ook profiteren van het werk dat we doen."

Sociale media in de echte wereld vergroten

Andere platforms baseren hun functionaliteit op een geheel nieuw technologisch concept. SpotSelfie is bijvoorbeeld een app in bèta die augmented reality gebruikt om gebruikers hun sociale media naar de echte wereld te laten gaan.

Ray Shingler, mede-oprichter en directeur van productontwikkeling voor SpotSelfie, ziet AR als een nieuwe manier om te socializen buiten het zitten voor onze smartphoneschermen.

"In plaats van een afbeelding of video in een traditionele sociale feed te plaatsen, en dan zitten we daar en scrollen door alles, je laat het vallen waar het daadwerkelijk plaatsvindt", vertelde hij Lifewire in een videogesprek.

als je uit eten gaat met een paar vrienden, je een geweldige tijd hebt, je maakt een foto, of je maakt een video, je zet er een slogan op en je laat het nu op die geolocatie vallen, dus nu zit het daar, in augmented reality, gewoon boven je zwevend.”

Shingler zei dat SpotSelfie een heel andere sociale wereld is, waar je profielfoto boven je hoofd zweeft terwijl je over straat loopt, en de inhoud die je plaatst binnen de gemeenschap zelf leeft.

Image
Image

"Ik hou van het idee om inhoud te geotaggen om je eruit te krijgen en nieuwe mensen te ontmoeten," zei hij. "Het stelt gebruikers in staat om te groeien als een gemeenschap in de echte wereld, omdat we dat gevoel [van gemeenschap] een beetje zijn kwijtgeraakt."

Net als Junto doet SpotSelfie geen datamining, geen bewegingsregistratie en geen reclame in de app. In plaats daarvan voorziet Shingler een op abonnementen gebaseerde service met een kleine maandelijkse vergoeding, en om kleine bedrijven in de gemeenschap ertoe aan te zetten om promoties te geo-taggen als een manier voor het bedrijf om inkomsten te genereren.

Shingler zei dat het eerste wat hij deed toen hij met SpotSelfie op de proppen kwam, het aanvragen van drie patenten was voor het sociale AR-netwerk van de app, zodat grotere concurrenten geen idee zouden krijgen van kopiëren.

“Ik wil niet vergeleken worden met een Facebook of [beschouwd als een] Instagram-knock-off. Ik denk gewoon dat wat we doen zo anders is, 'zei hij. "We proberen sociale netwerken terug te brengen naar waar het voorheen was."

De toekomst van sociale media

Het voelt misschien alsof Facebook en Twitter tegenwoordig nog steeds onze enige opties zijn, maar experts zeggen dat er een nieuwe sociale media-explosie aan de horizon is.

"Ik denk dat we op weg zijn naar een moment waarop [een explosie] opnieuw zal plaatsvinden vanwege technologische vooruitgang", zei Selepak.“Ik denk dat we een aantal behoorlijk belangrijke veranderingen zullen zien in termen van hoe al deze platforms eruitzien, werken en werken. Naarmate de technologie evolueert en toeneemt of nieuwe dingen doet, zullen we ook nieuwe dingen zien op sociale media.”

Ik denk dat [sociale media] zal overstappen van een economie waarbij de winnaar alles krijgt, naar een interoperabel ecosysteem.

Selepak zei dat een van de belangrijkste dingen die sociale media zoals we die kennen, zou kunnen opschudden, elke vorm van overheidsregulering zou zijn. Er zijn gesprekken over het wijzigen of verwijderen van sectie 230 (de wet die online platforms beschermt tegen aansprakelijkheid voor wat hun gebruikers posten), waarvan Selepak zei dat dit een enorme impact zou hebben.

“Ik denk dat het misschien niet de plek is waar we een nieuwe startup hebben die het gezicht van sociale media verandert, maar het kan zijn dat er een of andere regelgeving is die is aangenomen, en het onbedoelde gevolg is dat het sociale media echt door elkaar schudt,” zei hij

Yang is het ermee eens dat hij ons uiteindelijk ziet afstappen van de gemonopoliseerde sociale media die we gewend zijn, naar iets dat niet "one size fits all" is.

“Ik denk dat [sociale media] zal overstappen van een economie waarbij de winnaar alles krijgt, naar een interoperabel ecosysteem”, zei Yang.

Aanbevolen: