Wat is UEFI? (Unified Extensible Firmware Interface)

Inhoudsopgave:

Wat is UEFI? (Unified Extensible Firmware Interface)
Wat is UEFI? (Unified Extensible Firmware Interface)
Anonim

Oudere pc's starten hardware via het Basic Input Output System (BIOS). De meeste computers gebruiken nu echter een initialisatiesysteem dat de Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) wordt genoemd. Er zijn verschillende voor- en nadelen aan UEFI op moderne pc's.

Image
Image

Wat is UEFI?

Als je een computer voor het eerst aanzet, wordt het besturingssysteem niet meteen geladen. Zodra de Power On Self Test (POST) op oudere pc's is voltooid, start het BIOS de bootloader van het besturingssysteem. Met deze procedure kunnen de hardwarecomponenten van de computer goed met elkaar communiceren.

De UEFI is een nieuwere specificatie die definieert hoe de hardware en software communiceren binnen een computersysteem. De specificatie omvat twee aspecten van dit proces:

  • Opstartservices: opstartservices bepalen hoe de hardware de software of het besturingssysteem initieert voor het laden.
  • Runtime-services: Runtime-services slaan de opstartprocessor over en laden applicaties rechtstreeks vanuit de UEFI. Deze benadering zorgt ervoor dat het een beetje als een uitgekleed besturingssysteem werkt door een browser te starten.

UEFI heeft het BIOS niet volledig vervangen. De vroege specificaties misten POST- of configuratie-opties. Nieuwere systemen vereisen het BIOS voor deze doeleinden, maar bieden niet het aanpassingsniveau dat mogelijk is in systemen met alleen BIOS.

Voordelen van UEFI

Het belangrijkste voordeel van UEFI is het ontbreken van specifieke hardware-afhankelijkheid. BIOS is specifiek voor de x86-architectuur. Met UEFI kunnen pc's een processor van een andere leverancier gebruiken, zelfs als deze niet de oude x86-codering heeft.

Het andere grote voordeel van het gebruik van UEFI is dat het verschillende besturingssystemen ondersteunt zonder dat een bootloader zoals LILO of GRUB nodig is. In plaats daarvan kan de UEFI automatisch de juiste partitie met het besturingssysteem selecteren en hiervan laden, wat resulteert in snellere opstarttijden.

De UEFI biedt ook gebruiksvriendelijkere interfaces dan de oude tekstmenu's van het BIOS, waardoor het gemakkelijker is om het systeem aan te passen. Met de interface kunt u ook webbrowsers en e-mailclients voor beperkt gebruik gebruiken zonder een volledig besturingssysteem te starten.

Bottom Line

Het grootste probleem met UEFI is hardware- en softwareondersteuning. Om het goed te laten werken, moeten de hardware en het besturingssysteem de juiste specificatie ondersteunen. Dit is niet zo'n grote uitdaging met de huidige versies van Windows en macOS. Oudere besturingssystemen zoals Windows XP ondersteunen dit echter niet.

Geschiedenis van UEFI

UEFI is een uitbreiding van de originele Extensible Firmware Interface ontwikkeld door Intel. Intel debuteerde met dit hardware- en software-interfacesysteem toen het bedrijf zijn Itanium-reeks server-processors lanceerde. Vanwege de geavanceerde architectuur en de beperkingen van de bestaande BIOS-systemen, ontwikkelden ingenieurs een nieuwe methode om de hardware over te dragen aan het besturingssysteem, wat meer flexibiliteit mogelijk maakte. Omdat de Itanium geen groot succes was, kwijnden ook de EFI-normen jarenlang weg.

In 2005 breidde het Unified EFI Forum de originele specificaties uit die door Intel waren ontwikkeld om een nieuwe standaard te produceren voor het updaten van de hardware- en software-interface. Dit consortium omvat bedrijven als AMD, Apple, Dell, HP, IBM, Intel, Lenovo en Microsoft. Twee van de grootste BIOS-makers, American Megatrends en Pheonix Technologies, zijn ook lid.

Aanbevolen: