Wat is het HSV-kleurmodel (tint, verzadiging, waarde)?

Inhoudsopgave:

Wat is het HSV-kleurmodel (tint, verzadiging, waarde)?
Wat is het HSV-kleurmodel (tint, verzadiging, waarde)?
Anonim

Het RGB-kleurmodel (rood, groen, blauw) is de meest populaire manier om kleuren te mengen en te creëren. Als je te maken hebt met commerciële drukkers, dan weet je wel van CMYK (cyaan, magenta, geel, key). Je hebt misschien HSV (tint, verzadiging, waarde) opgemerkt in de kleurkiezer van je grafische software. Dit zijn schema's die de manier beschrijven waarop kleuren worden gecombineerd om het spectrum te creëren dat we zien.

Image
Image

In tegenstelling tot RGB en CMYK, die primaire kleuren gebruiken, ligt HSV dichter bij hoe mensen kleur waarnemen. Het heeft drie componenten: tint, verzadiging en waarde. Deze kleurruimte beschrijft kleuren (tint of tint) in termen van hun schaduw (verzadiging of hoeveelheid grijs) en hun helderheidswaarde. Sommige kleurkiezers, zoals die in Adobe Photoshop, gebruiken het acroniem HSB, dat de term "helderheid" vervangt door "waarde", maar HSV en HSB verwijzen naar hetzelfde kleurmodel.

Hoe het HSV-kleurmodel te gebruiken

Het HSV-kleurenwiel verschijnt soms als een kegel of cilinder, maar altijd met deze drie componenten:

Hue

Hue is het kleurgedeelte van het model, uitgedrukt als een getal van 0 tot 360 graden:

  • Rood v alt tussen 0 en 60 graden.
  • Geel v alt tussen 61 en 120 graden.
  • Groen v alt tussen 121 en 180 graden.
  • Cyaan v alt tussen 181 en 240 graden.
  • Blauw v alt tussen 241 en 300 graden.
  • Magenta v alt tussen 301 en 360 graden.

Verzadiging

Verzadiging beschrijft de hoeveelheid grijs in een bepaalde kleur, van 0 tot 100 procent. Door deze component naar nul terug te brengen, wordt meer grijs geïntroduceerd en wordt een vervaagd effect verkregen. Soms wordt verzadiging weergegeven als een bereik van 0 tot 1, waarbij 0 grijs is en 1 een primaire kleur.

Waarde (of helderheid)

Waarde werkt in combinatie met verzadiging en beschrijft de helderheid of intensiteit van de kleur, van 0 tot 100 procent, waarbij 0 volledig zwart is en 100 de helderste is en de meeste kleur onthult.

Gebruik van HSV

Ontwerpers gebruiken het HSV-kleurmodel bij het selecteren van kleuren voor verf of inkt, omdat HSV beter weergeeft hoe mensen zich tot kleuren verhouden dan het RGB-kleurmodel.

Het HSV-kleurenwiel draagt ook bij aan afbeeldingen van hoge kwaliteit. Hoewel minder bekend dan zijn RGB- en CMYK-neven, is de HSV-benadering beschikbaar in veel geavanceerde softwareprogramma's voor beeldbewerking.

Het selecteren van een HSV-kleur begint met het kiezen van een van de beschikbare tinten en het aanpassen van de schaduw- en helderheidswaarden.

Aanbevolen: