10 tips om een betere presentator te worden

Inhoudsopgave:

10 tips om een betere presentator te worden
10 tips om een betere presentator te worden
Anonim

Er is oefening nodig als je jezelf wilt omschrijven als een geweldige presentator. Deze tien tips helpen je om als vaardige presentator een blijvende indruk te maken met PowerPoint of andere presentatiesoftware.

Ken je spullen

Image
Image

Je comfortniveau met presenteren zal hoog zijn als je alles over je onderwerp weet. Het publiek kijkt immers naar jou als de expert. Overlaad het publiek echter niet met uw complete toolkit aan kennis over uw onderwerp. Drie belangrijke punten zijn precies goed om uw publiek geïnteresseerd te houden en hen in staat te stellen vragen te stellen als ze meer willen.

Maak duidelijk wat je met ze wilt delen

Image
Image

Gebruik de beproefde methode die ervaren presentatoren al eeuwenlang gebruiken.

  1. Vertel ze wat je ze gaat vertellen door kort de belangrijkste punten te schetsen waarover je gaat praten.
  2. Vertel het ze; het onderwerp diepgaand behandelen.
  3. Vertel ze wat je ze hebt verteld door je presentatie in een paar korte zinnen samen te vatten.

Een foto vertelt het verhaal

Image
Image

Houd de aandacht van het publiek met foto's in plaats van eindeloze dia's met opsommingstekens. Vaak zegt één effectieve foto alles. Er is een reden voor dat oude cliché "een foto zegt meer dan duizend woorden."

Je kunt niet te veel repetities hebben

Image
Image

Als je een acteur was, zou je niet optreden zonder eerst je rol te oefenen. Uw presentatie zou niet anders moeten zijn. Het is ook een show, dus neem de tijd om te repeteren (bij voorkeur in het bijzijn van mensen), zodat je kunt zien wat werkt en wat niet.

Een extra bonus van repeteren is dat je je meer op je gemak zult voelen met je materiaal en dat de liveshow niet zal overkomen als een recitatie van feiten.

Oefen in de kamer

Image
Image

Wat werkt tijdens het repeteren thuis of op kantoor, komt misschien niet hetzelfde uit in de eigenlijke ruimte waar je gaat presenteren. Kom indien mogelijk vroeg genoeg zodat u vertrouwd kunt raken met de opstelling van de ruimte. Ga op de stoelen zitten alsof je een toeschouwer bent.

Dit maakt het voor jou gemakkelijker om te beoordelen waar je moet lopen en staan tijdens je tijd in de schijnwerpers. Vergeet niet om uw apparatuur in deze kamer uit te testen lang voordat het showtime is. Stopcontacten zijn mogelijk schaars, dus u moet mogelijk extra verlengsnoeren meenemen.

En, heb je een extra projectorlamp meegenomen? En een extra adapter om je computer op de projector aan te sluiten, toch?

Podiums zijn niet voor professionals

Image
Image

Podiums zijn "krukken" voor beginnende presentatoren. Om met je publiek in contact te komen, moet je vrij zijn om tussen hen te lopen als je kunt, of op zijn minst je positie op het podium variëren, zodat je voor iedereen in de kamer benaderbaar lijkt.

Gebruik een apparaat op afstand zodat je gemakkelijk van dia kunt wisselen op het scherm zonder dat je achter een computer hoeft te zitten.

Spreek tot het publiek

Image
Image

Hoeveel presentaties heb je meegemaakt waarbij de presentator ofwel uit zijn aantekeningen voorlas of, erger nog, de dia's aan jou voorlas? Het publiek heeft je niet nodig om voor te lezen. Ze kwamen om je te zien en te horen spreken.

Uw diavoorstelling is slechts een visueel hulpmiddel.

Pas de presentatie op

Image
Image

Een goede presentator weet hoe hij zijn presentatie moet versnellen, zodat deze soepel verloopt, terwijl hij op elk moment voorbereid is op vragen en natuurlijk alle antwoorden weet. Zorg ervoor dat het publiek aan het eind kan deelnemen.

Als niemand een vraag stelt, heb dan zelf een paar korte vragen klaar om ze te stellen. Dit is nog een geweldige manier om het publiek te betrekken.

Leer navigeren

Image
Image

Als je PowerPoint gebruikt als visueel hulpmiddel voor je presentatie, leer dan de sneltoetsen kennen waarmee je snel naar verschillende dia's in je presentatie kunt navigeren als het publiek om duidelijkheid vraagt.

Je kunt bijvoorbeeld dia 6 opnieuw bezoeken, die een prachtige afbeelding bevat die je punt illustreert.

Heb altijd een plan B

Image
Image

Er gebeuren onverwachte dingen. Wees voorbereid op elke ramp.

Wat als uw projector een gloeilamp opblies (en u bent vergeten een reservelampje mee te nemen) of als uw koffer kwijtraakt op de luchthaven?

Je plan B zou moeten zijn dat de show door moet gaan, wat er ook gebeurt. Nogmaals, je zou je onderwerp zo goed moeten kennen dat je je presentatie zo nodig "uit de losse pols" kunt maken, en het publiek zal het gevoel hebben dat ze gekregen hebben waarvoor ze kwamen.

Aanbevolen: