Controleer deze tabel om te zien welke cameraresolutie u nodig heeft

Inhoudsopgave:

Controleer deze tabel om te zien welke cameraresolutie u nodig heeft
Controleer deze tabel om te zien welke cameraresolutie u nodig heeft
Anonim

Als u foto's maakt met uw digitale camera, kunt u deze instellen om te fotograferen met een resolutie die is ontworpen om aan uw behoeften te voldoen. Maar welke heb je nodig?

Hoe bent u van plan de foto te gebruiken?

Voor foto's die u alleen op internet wilt delen of per e-mail wilt verzenden, kunt u met een lagere resolutie schieten. Als je de foto wilt afdrukken, moet je met een hogere resolutie schieten. Maar als u niet precies weet hoe u het wilt gebruiken, kunt u het beste de foto's maken met de hoogste resolutie die met uw camera beschikbaar is. Zelfs als u besluit de foto niet af te drukken, wilt u misschien een afdruk maken van zes maanden of een jaar later, dus het fotograferen van de meeste van uw foto's met de hoogste resolutie is bijna altijd de beste keuze.

Een ander voordeel van fotograferen met de hoogst mogelijke resolutie is dat u de foto later kunt bijsnijden tot een kleiner formaat zonder verlies van detail en beeldkwaliteit.

Image
Image
JGI/Tom Grill

De juiste cameraresolutie kiezen

Bepalen hoeveel cameraresolutie je uiteindelijk nodig hebt voor een afdruk, hangt af van het formaat van de afdruk die je wilt maken. De onderstaande tabel zou u moeten helpen bij het bepalen van de juiste resolutie.

Alvorens te kijken hoe resolutiewaarden zich verhouden tot fotoafdrukformaten, is het de moeite waard om in gedachten te houden dat resolutie niet de enige factor is in fotokwaliteit en afdrukkwaliteit. Deze factoren spelen ook een belangrijke rol bij het bepalen hoe uw digitale foto's eruit zullen zien op het computerscherm en op papier:

  • Goede verlichting
  • Lenskwaliteit
  • Camerastabiliteit
  • Autofocus op het juiste onderwerp
  • Juiste sluitertijd voor bewegend of stilstaand onderwerp
  • Schoon materiaal

De andere factor die een belangrijke rol speelt bij de beeldkwaliteit, die op zijn beurt bepa alt hoe groot je een afdruk kunt maken, is de beeldsensor van de camera. Als algemene regel geldt dat een camera met een grotere beeldsensor foto's van hogere kwaliteit kan maken dan een camera met een kleinere beeldsensor, ongeacht het aantal megapixels resolutie dat elke camera biedt.

Weten welk formaat afdrukken u wilt maken, kan u ook helpen bij het winkelen voor een digitale camera. Als je weet dat je altijd grote afdrukken wilt maken, moet je een model kopen dat een grote maximale resolutie biedt. Aan de andere kant, als u weet dat u slechts af en toe kleine afdrukken wilt maken, kunt u een digitale camera kiezen die een gemiddelde resolutie biedt, wat mogelijk geld bespaart.

Een referentiekaart voor cameraresolutie

Deze tabel geeft je een idee van de hoeveelheid resolutie die je nodig hebt om zowel afdrukken van gemiddelde als topkwaliteit te maken. Fotograferen met de hier vermelde resolutie garandeert niet dat u een afdruk van topkwaliteit kunt maken met het vermelde formaat, maar de cijfers geven u in ieder geval een startpunt voor het bepalen van de afdrukformaten.

Resolutie Gem. Kwaliteit Beste kwaliteit
0,5 megapixels 2x3 inch. NA
3 megapixels 5x7 in. 4x6 inch.
5 megapixels 6x8 in. 5x7 in.
8 megapixels 8x10 inch. 6x8 in.
12 megapixels 9x12 inch. 8x10 inch.
15 megapixels 12x15 inch. 10x12 inch.
18 megapixels 13x18 in. 12x15 inch.
20 megapixels 16x20 in. 13x18 in.
25+ megapixels 20x25 in. 16x20 in.

Je kunt ook een algemene formule volgen om de beste resolutie te bepalen waarmee je kunt fotograferen voor het exacte formaat afdruk dat je wilt maken. De formule gaat ervan uit dat u een afdruk maakt met 300 x 300 dots per inch (dpi), wat een gebruikelijke afdrukresolutie is voor foto's van hoge kwaliteit. Vermenigvuldig de breedte en hoogte (in inches) van het formaat van de foto die u wilt maken met 300. Deel vervolgens door een miljoen om het aantal megapixels te bepalen dat moet worden opgenomen.

Dus als je een afdruk van 10 bij 13 inch wilt maken, ziet de formule om het minimumaantal megapixels te bepalen er als volgt uit:

(10 inch300)(13 inch300) / 1 miljoen=11,7 megapixels

Aanbevolen: